Bästa luftvapen ammunition 2022 – läs mer i vårt test här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. JSB Exact 2. Gamo Expander 3. JSB Predator
JSB ExactGamo ExpanderJSB Predator Polymag
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Här presenterar vi tre av de bästa alternativen av luftvapen ammunition som finns på marknaden just nu.

Om du har ett luftvapen behöver du också ammunition till vapnet. Ammunitionen måste passa det syfte du har med ditt vapen, och självklart ska den också passa själva vapnet. Det finns dock en hel del saker att tänka på när du ska välja ammunition. Här kan du därför också ta del av en köpguide där du får bra information.

Topp 4 bästa luftvapen ammunition 2022

1. JSB Exact, 4,52mm – 0,547g

JSB är ett tjeckiskt företag som tillverkar ammunition av toppkvalitet. JSB ammunition är populär av de flesta som sysslar med luftskytte men det som bekräftar JSB diabolers höga kvalitet är att man i tävlingar använder JSB ammunition. Denna ammunition anses vara ett av de absolut bästa luftvapenammunition som finns på marknaden. En anledning till detta är att den har en noga fördelad tyngdpunkt vilket ger mycket bra precision på flera olika distanser. Den här ammunitionen har i test kunnat leverera bra skottsamling på upp till tvåhundra meter. Inom grenen Field Target, som är upp till femtio meter, är Exact den mest uppskattade ammunitionen.

Med andra ord är denna ammunition perfekt för den som tänker skjuta från tio till femtio meters avstånd men fungerar riktigt bra även på längre avstånd. Det här är en stabil ammunition som är mycket prisvärdig och som håller väldigt jämn kvalitet.

JSBs populäraste serie är givetvis Exact-serien och föredras av både tävlingsskyttar som entusiaster. Diabolen har en tyngdpunkt som är perfekt fördelat och har en rundnosform som är unik. Detta sammantaget gör Exact till den perfekta ammunitionen för luftvapenskytte från tio meter till väldigt långa avstånd. Ammunitionen finns dessutom i flera olika storlekar för att passa de flesta luftvapen.
Bra att veta är att samtlig ammunition från JSB även genomgår kvalitetskontroll visuellt.

2. JSB Exact, 4,5mm – 0,547g

JSB Exact

Det här är en av de populäraste diabolkulorna världen över och det kanske inte är så konstigt att den då också nämns i vårt test. Kulan har överlag väldigt bra egenskaper och den används av många som tävlar i prickskytte med luftvapen. Kulan har varken hålspets eller är expanderande. Den bör därför inte användas för jakt men till prickskytte fungerar den utmärkt på skytteavstånd mellan 10-45 meter.

Se priset här

3. Gamo Expander 4,5mm

Gamo Expander

Gamo är ett spanskt företag som startades för över femtio år sedan och som vuxit sig stort internationellt gällande luftgevär och ammunition. Framgången har kommit genom att man aldrig tummat på sina produkters kvalitet. Den lokala fabriken finns i Barcelona och allt som produceras där genomgår kvalitetstest innan produkterna lämnar fabriken. Gamo har full kontroll över sina produkter bland annat tack vare att inte ha flyttat delar av sin produktion till billigare länder. Man ville helt enkelt ha kontroll samt uppsikt över hela tillverkningsprocessen för att bland annat kunna göra förbättringar av sina produkter. Gamo har ett gott rykte och deras produkter har testas noga av bland annat jägare.
Denna ammunition är av spetsmodell och är ett vanligt skott för luftvapen. Det här en mycket billig och prisvärdig kula av godkänt hög kvalitet. Gamos helt vanliga men mycket prisvärdiga ammunition att föredra för hobbyskyttar och för den som vill lära sig mer om luftskytte innan man börjar använda mer kraftfulla kulor.

Se priset här

4. JSB Predator Polymag, 5,50mm – 1,030g

JSB Predator Polymag

Det här är en premium-diabol vars form skapats för att ge förstklassig precision för jakt där luftvapen används. Predator har en unik patenterad form där man har kombinerat en vass plastspets och en expanderande hålspets.

Viktigt att observera att Predator endast passar till luftvapen av brytmodell. Kalibern på kulan är 4,5 mm och vikten är 1,030g – 15,89grains. Varje förpackning innehåller 200 stycken kulor. Det här är en ammunition som är perfekt under jakt med luftvapen men också för den som vill ha mer kraft i ammunitionen.

Det är viktigt att påpeka att jakt endast bör utövas av de som har kunskap och behörighet för detta. Levande djur skall respekteras och jakt ska självfallet bedrivas på ett etiskt korrekt sätt, detta gäller även jakt på skadedjur.

Se priset här

Köpguide för bästa luftvapen ammunition

Josef Schultz grundade 1991 det tjeckiska företaget JSB. Idag kännetecknas företaget till stor del av sin mycket välgjorda luftvapenammunition som dessutom genomgått en hög kvalitetskontroll. Det här är den ammunition som toppar bästa luftvapen ammunition 2022 och är givetvis den ammunition som är populärast bland tävlingsskyttar. JSB är ett mycket välkänt märke och har idag ett mycket omfattande utbud av ammunition.

Man kan förslagsvis börja med att köpa en testask som innehåller de vanligaste modellerna från Exact-serien. Här finns allt från den lätta RS på 0,475g till den tunga Monster på 0,870g men syftet är att hitta den rätta och bästa diabolen för sitt luftgevär i kaliber 4,5 mm.

För att få bästa precision är val av ammunition helt avgörande men kanske inte alltid enkelt eftersom det finns många olika varianter av ammunition. En typ av kulor som fungerar väldigt bra på ett luftvapen fungerar däremot mindre bra på en annan typ av luftvapen. Vanlig rekommendation är att man får prova sig fram tills dess man hittar den variant av diabolkula som fungerar ultimat. Det finns med andra ord en hel del olika varianter av diabolkulor att välja mellan som delas upp i rund, spetsig och platt nos. Kulorna gör i stort sett samma jobb och penetrerar nästan lika bra men när det handlar om jakt av skadedjur är det rekommenderat att använda en hålspetsmodell som gärna får expandera vid kontakt.

Sammanfattning

Högklassig ammunition till luftgevär är väl värd att satsa på eftersom den dessutom är prisvärdig. Att välja rätt kvalitetsammunition för sitt luftvapen är oerhört viktigt för att få den höga precision som man önskar. Laddar man ett luftvapen med ”fel” diaboler kommer precisionen inte att bli bra oavsett hur dyrt eller bra luftvapnet är.

Faktum är att man kan för det mesta lösa precisionsproblem med ett luftvapen bara genom att använda en ny typ av ammunition. Det är därför som det gäller att hitta rätt vikt, storlek och form och för många är någon typ av diabol från JSB lösningen till problemet.

Idag anses JSB vara en av världens absolut bästa tillverkare av diabolkulor för luftvapen. Majoriteten av alla tävlingsskyttar använder sig av ammunition från JSB i långhållsgrenar. Samma gäller för eliten som tävlar i Field Target där runt 90 procent av de tävlande använder ammunition från JSB.

Vad som givit JSB så stora framgångar med sin ammunition är att deras tillverkning håller mycket hög kvalité, både i val av material och själva tillverkningsprocessen. Företaget har hög kunskap om hur utformningen av diaboler ska göras för att matcha kulan perfekt till pipan. Man anger dessutom exakta mått på JSB tillverkade diaboler. Samtliga pipor på luftvapen kommer i olika storlekar. Majoriteten av alla pipor verkar dock föredra en diabol som är lite större än pipans sagda kaliber vilket har bidragit till att de populäraste storlekarna är 4,52 mm samt 5,52 mm.

När man brukar ett luftvapen blir skyttet betydligt bättre och roligare när man skaffat sig kunskap om hur vapnet bäst fungerar med rätt diaboler. Skytte handlar i mångt och mycket om precision men det gäller också för skytten att vara ansvarig för hanteringen av sitt vapen. Luftvapen är som sagt ett riktigt vapen som med kraftfull ammunition kan orsaka skador på både människor och djur.

Kunskap och ansvar ger en pricksäker skytt som kommer att få mycket nöje med sitt luftvapen.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *