Kikarsikte bäst i test 2022 – Hitta det bästa kikarsiktet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Delta Stryker 2. Hawke Frontier 3. Welter 2-12×50
Delta Stryker bästa kikarsiktetHawke Frontier 30 SF 2.5-15X50 SFP Belyst LR KikarsikteWelter 2-12x50 WA Belyst
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

När det kommer till att hitta det bästa kikarsiktet finns det en del parametrar att hålla koll på. Det första och viktigaste är givetvis ditt behov. I denna artikel hjälper vi dig genom att rekommendera speciellt utvalda produkter som är framtagna för olika slags behov. Historiskt sett har svenska jägare använt sig av så kallade allroundsikten, men ditt behov kan vara helt annorlunda och därmed kräva att fokus ligger på en viss funktion. Vi hoppas kunna hjälpa dig att bena ut detta.

Precis som med det mesta kan det ibland behövas en uppdatering eller ett byte av ditt kikarsikte. Det är viktigt att tänka på ditt specifika behov oavsett om du avser att använda siktet till långhållsskytte, sport eller jakt. Det finns otroligt många kikarsikten och att avgöra vilket som är det allra bästa för dig beror helt och hållet på vilket behov du har, alltså vilka funktioner ditt nya sikte ska fylla. Det finns också så kallade allroundsikten som kan vara riktigt bra vid flera typer av skytte. Det kan vara förvirrande att sätta sig in i det hela med alla funktioner och termer men det gäller att läsa på för att hitta det bästa kikarsiktet för att kunna prestera på topp. Här nedan följer 10 stycken särskilt utvalda sikten i förhoppning om att det hjälper dig att välja rätt.

Topp 10 bästa kikarsiktet 2022

1. Delta Stryker HD 5-50×56 Target SPF LT MIL/MIL Belyst

Delta Stryker bästa kikarsiktet

Detta är siktet som lämpar sig ypperligt vid långhållsskytte men tack vare den otroliga justeringsmarginalen är det även lämpligt vid bland annat bänk- och luftgevärsskytten. Med den här produkten får du en generöst tilltagen eyebox och dess skärpa är extrem. Det faktum att eyeboxen är generös är bra för komfort och är alltså en väldigt viktig del för att du ska orka använda ditt sikte under en längre tid. Om du använder dig av rätt kaliber och montage för ditt specifika ändamål är kombinationen av siktets egenskaper en svårslagen produkt i vårt bästa kikarsiktet test.

Specifikationerna består av justerbart dag/nattbelysning i 11 steg, en FMC-lins för otrolig optisk upplevelse och vidvinkelokular. Om du skulle råka klicka bort dig kan du dessutom enkelt komma tillbaka till start genom Zero Stop-funktionen.

Det här är ett av de bästa kikarsiktet som finns från tillverkaren. Det tål både väta och imma samtidigt som det ger dig en enastående sikt och möjliggör precision på riktigt långt avstånd. Eftersom komfort är en väldigt viktig del vid skytte så kan det här vara det bästa kikarsiktet i sin kategori.

Se priset här

2. Hawke Frontier 30 SF 2.5-15X50 SFP Belyst LR Kikarsikte

Hawke Frontier 30 SF 2.5-15X50 SFP Belyst LR Kikarsikte

Det här är siktet som ger dig ett långt ögonavstånd vid magnum kaliber eller vid kraftig rekyl. Det är den främsta anledningen till att produkten har kvalat in i vårt bästa kikarsikte test. Den består av en tub på 30 millimeter för att skapa en lång hållbarhet. Detta tillsammans med sitt sidofokus, parallaxjustering och låsbara targetrattar gör siktet till en utomordentlig produkt med stor precision. Det är både vatten- och immtätt och linserna är flerlagerbehandlade för att kunna öka transmission och minska risken för reflektion.

Övriga specifikationer för detta kikarsikte är att det är väderskyddat i form av vatten- och immtätning, chocksäkring för att kunna klara av riktigt kraftiga rekyler och vikt på endast 660 gram.

När precision och prestanda är viktigast kan denna Hawke Frontier vara ett klokt val när du söker det bästa kikarsiktet. Den är lätt att hantera och besitter flera riktigt bra egenskaper som underlättar för dig främst vid skytte med kraftig rekyl. Det är förvånansvärt få produkter vi sett i vårt bästa kikarsiktet test som faktiskt fokuserat på detta med kraftig rekyl. Därför känns Frontiern som en given kandidat i testet.

Se priset här

3. Welter 2-12×50 WA Belyst

Welter 2-12x50 WA Belyst

Detta är i särklass det absolut bästa kikarsiktet i budgetklass som ger dig riktigt grymma funktioner till ett blygsamt pris. Det här siktet har en bra mekanisk konstruktion. Detta tillsammans med dess trackingpålitlighet gör att du kommer långt med siktet vid flera grenar. Siktets egenskaper gör att Weltern utan tvekan kvalar in även bland dyra sikten och kan därför passa dig som fortfarande testar dig fram. Även om du är en erfaren skytt som tidigare har använt flera diverse sikten kommer du att förvånas över dess finesser och kvalitet.

För att påtala några specifikationer hos Welter-siktet kan bland annat nämnas den vädertåliga zoomringen, stöttålig och handskvänliga targetrattar. Chassit är gjort av alluminium och ögonavståndet ligger på 97 millimeter.

Det här är en budgetvariant, vilket gör att dess funktioner överraskar rejält! Sällan ser vi så pass kvalitativa egenskaper hos ett budgetsikte. En annan fördel med detta sikte är att det passar bra såväl till jakt som till skytte rent generellt. Om du väljer detta sikte kommer det att vara gynnsamt både för ändamålet och för plånboken och därför är Weltern en värdig motståndare i jakten på det bästa kikarsiktet.

Se priset här

4. Leica Amplus 6 1-6x24i

Leica Amplus 6 1-6x24i

Om syftet med ditt nya kikarsikte är jakt kan denna produkt vara ett utmärkt alternativ. Som du säkert känner till är optiken otroligt viktig i driven jakt, något som Leica Ampuls 6 löser åt dig. Den består av ett brett synfält som både ger dig komfort samt säkerställer en säker hantering när ditt fokus måste vara på topp. Komforten som erbjuds här gör det möjligt för dig att använda siktet under långa perioder utan att det blir påfrestande vilket många andra produkter tenderar att bli.

Med Leica Amplus 6 kan du enkelt ställa in ljusstyrkan på tio olika nivåer, den är vattentät och ger en zoom på 6.3x. Det är 272 millimeter lång och väger 480 gram vilket gör siktet lätthanterligt.

Om du är ute efter ett renodlat jaktsikte med grym precision och snygg design kan det vara det bästa kikarsiktet. Dess storlek är väldigt fördelaktig och innebär att siktet är lätt att använda utan att det upplevs vara i vägen under jakten. Om du som jägare värdesätter komfort utan att minska på precision kan detta vara det bästa kikarsiktet för dig.

Se priset här

5. Athlon Midas TAC HD 4-16×44 FFP MIL

Athlon Midas TAC HD 4-16x44 FFP MIL

Här är kikarsiktet som många länge har letat efter. Med sin kombination av tillfredsställande egenskaper som passar för både skytte och jakt och dessutom till ett rimligt pris är detta en klar deltagare i jakten efter bästa kikarsikte. Siktet har HD-linser för en riktigt skarp optik. Andra egenskaper är en parallax från 9,1 meter och siktet är vädertåligt i form av imm- och vattentäthet. Här har man gått emot normen som säger att du får vad du betalar för, så är alltså inte alltid fallet.

Andra specifika egenskaper för detta Athlon-sikte är Cat Tale vilket innebär att du får ett väldigt bra grepp på förstoringsringen och att siktet har en så kallad XLP coating. Det sistnämnda innebär att produkten är behandlad så att ytan skyddas från både repor och smuts. Dessutom möjliggör de stora justeringsmarginalerna skytte på otroliga avstånd utan krav på sådant som mer lutning i basen.

Om du är något av en mångsysslare och ägnar dig åt både traditionellt skytte såväl som jakt kan detta vara ett bra köp för dig. Med tanke på att du kan justera siktet för att passa både korta och långa avstånd utan att för den sakens skulle tumma på siktets kvalitet är detta en bra investering. Dessutom kan vi inte kringgå det faktum att den här produkten är i budget-klass, något som överraskar med tanke på dess egenskaper och finesser.

Se priset här

6. Bushnell Nitro 1-6x 24 4A Belyst

Bushnell Nitro 1-6x 24 4A Belyst

Det här är ett renodlat jaktsikte och är en i raden av många föregångare men något uppdaterad och snäppet vassare. Dess låga vikt och tydliga bildåtergivning är egenskaper som gör Nitron till en värdig kandidat i vår jakt efter bästa kikarsiktet. Siktet är speciellt utformat för att passa den europeiska marknaden.

Siktet har en speciell slags ytbehandling som kallas för EXO Barrier. Den här typen av behandling innebär att den stöter bort sådant som vatten och smuts. Parallexjusteringen har en närgräns på 100 meter. Något som är mycket uppskattat i skarpa lägen är möjligheten att kunna nollställa samtliga gjorda justeringar i en handvändning. Siktets totala längd ligger på 295 millimeter och vikten ligger på 482 gram.

Även detta sikte lämpar sig väldigt väl för dig som jagar. Om du vet med dig att du ofta råkar ut för smuts och repor på din utrustning kan detta vara ett bra alternativ tack vare den avvisande ytbehandlingen. En enorm fördel med just detta sikte är att du snabbt som ögat kan nollställa alla justeringar du genomfört vilket är extra viktigt vid just jakt då tiden är knapp. Det är dessutom ett relativt litet och behändigt sikte, ett starkt motiverande plus när det kommer till ett bästa kikarsikte test.

Se priset här

7. Blaser Infinity 2,8-20×50 IC

Blaser Infinity 2,8-20x50 IC

Samtliga produkter i Blasers Infinity-serie är framtagna av designers och jägare för att uppnå maximal prestanda utan att för den skull tumma på de tekniska egenskaperna. Riktmedlet som är relativt tunt är placerat i första fokusplanet. Detta innebär att medförstorandet gör det lätt för dig som användare att snabbt bedöma avståndet till det tilltänkta målet. Samtliga sikten i serien är steglöst belysta för att du ska ha en tydligt belyst punkt oavsett väderlek. Detta möjliggör jakt med precision även i skymning utan att behöva använda sig av Night Vision.

Dess effektiva linsdiameter ligger mellan 28 – 5023 millimeter och ljustransmissionen ligger på 90%. Det här siktet är något större än de tidigare beskrivna produkterna med en längd på 343 millimeter och vikt på 770 gram.

I vårt nordiska klimat kan väderleken svänga fort mellan fullt dagsljus och skymning. Detta är något som gör Infinityn till ett bra alternativ i vårt klimat, tack vare den steglösa belysningen som sker per automatik. Du slipper helt enkelt att justera belysningen manuellt och kan istället fokusera på det viktigaste – skyttet. Det faktum att ljusjusteringen ställs in per automatik gör att den här produkten känns som ett givet val i vårt bästa kikarsikte test.

Se priset här

8. Steiner Ranger 2-8×42 Belyst

Steiner Ranger 2-8x42 Belyst

Det här är ett så kallat allroundsikte men lämpar sig trots allt bäst för jakt under dagtid. Det har en justerbart belysning på 11 steg vilket möjliggör jakt även i skummare väder. Siktet är vattentätt på upp till 2 meter och det är fyllt av kvävgas vilket förhindrar uppkomsten av invändig fukt. Det är med andra ord en värdig kandidat bland bästa kikarsiktet.

Med sin förstoringsförmåga på 2×8 och sina Fully Multi Coated-linser gör produkten till ett av de bästa kikarsiktet. Det klarar av extrema temperaturer mellan -25 upp till 65 graders värme. Dess maximala höjd- och vindjustering ligger på 12.5 mil. Den väger 585 gram och är 303 millimeter lång, vilket gör att den placeras någonstans i medelstorlek.

Om du avser att använda ditt nya kikarsikte i flertalet avseenden kan det här vara en bra investering. Precis som de övriga kikarsikten vi nämnt är även denna produkt vädersäkrad vilket passar extra bra i vårt klimat. Samtidigt klarar den av både väldigt låga och höga temperaturer. Det här kan vara det bästa kikarsiktet med tanke på att det fungerar väl i flera situationer på olika avstånd.

Se priset här

9. Trijicon Accupoint 2,5-10×56

Trijicon Accupoint 2,5-10x56

Kikarsikten från Trijicon är i särklass helt unika tack vare den utsökta kombinationen av linsernas flerskiktsbehandling, högklassig optik och ständigt belysta riktmedel. Det här siktet har en så kallade BAC-teknik, det snabba skyttet, och har en triangel som riktmedel. Eftersom det går att justera färg på denna triangel vill vi passa på att rekommendera bärnstensfärgen. Anledningen till rekommendationen är att denna färg hjälper dig att reagera i dagsljus samtidigt som den inte bländar dig i mörker.

Siktet väger 589 gram och har en full längd på 347 millimeter. Tuben är 30 millimeter och ögonavståndet ligger på 100 millimeter.

Det här är en produkt som lämpar sig väl för dig som kräver snabba skott. BAC-tekniken som är i särklass utgör ett utmärkande skäl för den rekommendationen. Om du söker en enastående optik och grym träffsäkerhet är detta ett säkert val. Det går även att justera riktmedlets utseende efter dina specifika önskemål vilket kan vara en trevlig detalj.

Se priset här

10. Vortex Viper PST Gen 2 5-25×50 FFP EBR-2C MRAD

Det här uppdaterade siktet är en föregångare till en storfavorit. Dess märkta rattar ger inte bara ett snyggt utseende utan även enkel åtkomst vilket är totalt avgörande i många situationer. Dess riktmedel ger skytten detaljerade och högfunktionella hållpunkter och fungerar bra på både korta och långa avstånd. Det går att ställa in ljuset i 10 steg. Den här produkten kvalar in i vårt bästa kikarsikte test tack vare den smidiga manövreringen som snabbt låter dig ställa in önskade egenskaper.

Siktets mellantub har en omkrets på 30 millimeter, den väger 884 gram och mäter 406 millimeter. Ögonavståndet ligger på 86 millimeter. Dess träffsäkerhetsjustering per 100 meter ligger på en centimeter per klick.

Även detta är en funktionellt kikarsikte som passar bra både på långa och korta avstånd. Här får du detaljerade hållpunkter som hjälper dig att träffa ditt mål med en precision på helt nya nivåer.

Se priset här

Aspekter att ta hänsyn till inför val av kikarsikte

Det finns en del tips när det kommer till att välja rätt kikarsikte. De första har vi redan nämnt, vilket alltså är att klargöra dina behov och önskemål kring prestanda och prisklass. Ett annat tips som kan vara ovärderligt är att se till att få tillgång till att testa ditt nya kikarsikte. Att endast testa det inne i en butik kommer inte att ge dig en verklig bild av hur siktet kommer att prestera när du väl befinner dig på jakt eller annat skytte. Be din återförsäljare att få gå ut på gatan utanför butiken och titta genom siktet för en verklighetstrogen uppfattning.

En annan omdiskuterad aspekt att ta hänsyn till är siktets riktmärke. Här finns det ofta många bestämda åsikter men det viktigare är att du själv får testa dig fram och bilda dig en egen uppfattning.

Sikten med olika grader av förstoring är väldigt omdiskuterade. Här gäller det att komma ihåg att de olika varianterna inte skiljer sig extremt mycket i prestanda. När det gäller just den här punkten kan det därför vara klokt att lägga sig någonstans i mellanprisklass, förutsatt att du inte har några specifika behov angående ditt skytte.

När det gäller ljus och justering av det så kan det vara bra att fundera på hur dagsljuset kommer att vara när du kommer att använda ditt nya kikarsikte. Det finns mängder av olika behandlingar som tillverkarna utför på sina linser för att minimera det faktum att linserna faktiskt stjäl ljus. Om du avser att använda siktet i dagsljus kan du på ett enkelt sätt testa ett siktets ljusjustering. Du går helt sonika ut i dagsljus och tittar genom siktet, och detta gärna på något på ett sådant avstånd som du tänker dig att ditt mål kommer att befinna sig på. Det här är såklart inte någon millimetersäker metod att använda sig av men det kan ge dig en rätt så bra uppfattning om hur det kommer att fungera när du väl behöver använda ditt sikte.

Något annat som är värt att ha i åtanke är huruvida ditt nya kikarsikte bör vara belyst eller ej. Ett belyst sikte innebär att en diod lyser upp den position ditt skott kommer att hamna på och lämpar sig bäst i mörkret. Eftersom många svenska skyttar av naturliga orsaker ofta är aktiva under gryning och skymning så är belysta sikten det allra vanligaste idag.

Ett ord som är ständigt återkommande när man talar om kikarsikten är ljustransmission. Kortfattat förklarat är det ljus som passerar linsen eller linserna och som faktiskt når fram till ditt öga. En tillverkare som erbjuder lägre kvalitet har ofta en ljustransmission på omkring 60 % medan i en högkvalitativ produkt kan ljustransmissionen nå upp till 95 %. Det är alltså en otrolig skillnad och beror i regel på hur linsen eller linserna är behandlade. Detta innebär att det här med ljustransmission absolut är värt att sätta sig in i innan du bestämmer dig att välja ett kikarsikte.

Ett annat ord som återkommer ofta i tal om sikten är parallax. Det är vanligt att man talar om detta i samband med högförstorande sikten och avser då avvikelsen mellan målet och riktmedlet. Genom att kunna justera parallaxen kan man alltså justera skärpan på både målet och bakgrunden vilket i sin tur innebär en högre träffsäkerhet för dig som skytt.

När man talar om synfält menar man den del av din omgivning som du kan se genom ditt kikarsikte. Beroende på dina avsikter med siktet är det olika viktigt med ett brett synfält.

Beläggning är en annan aspekt som kan vara bra att ha lite koll på. Så gott som alla moderna kikarsikten har någon slags beläggning som skyddar mot bland annat vatten, repor och smuts. Av ganska naturliga skäl kan det vara viktigt att ha någon slags beläggning, främst för att skydda sitt sikte mot förstörelse. Sedan finns det en annan typ av beläggning som hör ihop med linserna. Då är det mer tal om hur mycket ljus som släpps igenom och når fram till ditt öga, vilket vi redan har klargjort lite högre upp i texten.

Ytterligare något som är värt att läsa på om är storleken på olika objektiv. För att få ut så mycket som möjligt av ditt köp utan att behöva betala överpris för sådant som inte används, bör du se över ditt behov av objektiv. Det här med objektiv kan enkelt förklaras med att ju större objektiv du väljer, desto bättre kommer du att kunna se i svagare ljus. Även här är det ditt behov och dina avsikter som bör få styra. Om du till exempel endast avser att använda ditt kikarsikte i klart dagsljus är det alltså inte nödvändigt med ett superstort objektiv.

En detalj som absolut inte får förbises när du ska köpa ett nytt kikarsikte är det faktum att du kanske behöver också köpa ett fäste. Många gevär har ett fastsatt fäste för kikarsikten, men inte alla. Även här gäller det att du har lite koll på vad för gevär du har och vad du eventuellt behöver köpa till för att kunna montera fast ditt nya sikte.

Slutligen kan vi inte poängtera nog hur viktigt det är att du sköter om din utrustning på bästa sätt. Många nya kikarsikten kommer med långa garantier men för att dessa ska gälla måste du som ägare ta hand om din utrustning på rätt sätt och vara noga med rengöring och förvaring. Allt för ofta måste människor i förtid skaffa nya sikten på grund av misskötsel, något som i längden kan bli väldigt dyrt.

Om du är ny på det här med kikarsikten kan det vara klokt att välja ett allround-sikte. Dessa finns givetvis i alla prisklasser men genom att med enkla medel testa dig fram kan du hitta ett som passar dig bra. Med ett allround-sikte är det bra att försöka använda siktet under liknande förhållanden. Om du avviker från detta kommer du ganska snabbt att kunna avgöra huruvida du behöver uppgradera ditt sikte, och även vad du behöver lägga lite mer fokus på. Genom att till en början bara ha koll på förstoringsgrad, objektiv och riktmärke kan du komma väldigt långt. Precis som med allt annat så lär vi oss med hjälp av tid och erfarenhet. Se därför till att du tar dig tid och verkligen analyserar ditt behov och på vilka sätt ditt sikte eventuellt kan förbättras.

Summering

Som du säkert känner till kan det uppfattas som en ren djungel när det kommer till att köpa ett nytt kikarsikte. Det finns många aspekter att ta hänsyn till och det gäller att du är på det klara med vad just ditt behov är. I artikeln har vi visat ett axplock av högkvalitativa kikarsikten, både i budgetklass och mer kostsamma alternativ. Vi kan konstatera att priset inte alltid är avgörande för högfunktionella produkter. En klar fördel för mångsysslaren är att många av de sikten som finns tillgängliga passar bra för flera ändamål.

Det är bra att läsa recensioner av andra användare men det bästa är givetvis att du själv genomför tester efter dina egna önskemål.

Det kan vara en väldigt stor investering du gör när du köper ett nytt kikarsikte och därför vill du givetvis kunna känna att du har gjort rätt val. Att läsa på och jämföra är därför väldigt viktigt innan du bestämmer dig. Utbudet har på senare år blivit enormt och det råder en djungel av produkter. Se till att ha koll på ditt behov och att inte betala för något du inte kommer att behöva. Istället kan det vara värt att lägga några extra kronor på sådana faktorer som faktiskt kommer att vara dig till nytta.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *