Bästa ammunition till .308 – Hitta den bästa ammon här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. JBH2. Sako3. Norma
JBH 165gr 308Win Bästa ammunitionSako HammerheadNorma Jaktmatch
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Här tar vi upp de fem bästa ammunitionerna till 308 som vi funnit på marknaden. De är alla i olika prisklass, och de har olika tillverkare. I testet finner du välbekanta namn som Norma och Sako men även JBH som är en svensk ammunitionstillverkare finns med. Eftersom vi också anser det mycket viktigt att skjuta in sitt vapen har vi också med en speciell övningsammunition i testet, som vi anser är väldigt bra. När vi testat ammunitionen har vi försökt ta med olika varianter för att du ska kunna finna en variant som passar din jaktstil allra bäst. Tänk dock på att du alltid måste ha en licens för att kunna köpa ammunitionen oavsett om du köper den online eller inte.

Topp 5 bästa ammunition till 308

1. JBH 165gr 308Win

Med en tyngd på 10,7gram per kula, enorm precision och bra effekt går det inte att sticka under stol med att JBH har skapat en riktigt bra kula. Om du vill ha den bästa ammunitionen till 308 är det här absolut ett alternativ att titta närmare på. Dessutom är tillverkaren svensk och priset är inte speciellt högt sett till den prestanda du faktiskt får.

Se priset här

2. Sako Hammerhead

Sako Hammerhead

En torpedformad kula vars kärna är bondad till manteln. Det betyder att kulan kommer att hålla ihop bra även om den träffar ben i djurets kropp. Ger djup penetration i djuret och tack vare den extra starka manteln blir även kulans expandering mer kontrollerad. Kulan har en flack kulbana och den passar som allra bäst till större vilt som älg. En dyrare kula som alltid ger gott resultat.

Se priset här

3. Norma Jaktmatch

Norma Jaktmatch

Norma Jaktmatch är en kula för både jakt, tävlings- och träningsskytte. Kulan har en bra precision och den ger bra resultat vid speciellt toppjakt. Det som är extra bra med kulan är att den passar till alla former av skytte oavsett träning eller riktig jakt. Du behöver alltså inte oroa dig för att du skjuter in vapnet med annan ammunition än den du jagar med. Om du vill ha den bästa ammunitionen som också är allsidig är Norma ett givet val.

Se priset här

4. Lapua FMJ

Lapua FMJ

Lapua FMJ är en helmantlad kula med en kulvikt på åtta gram. Kulan går både att använda till tävling, träning och vanlig jakt. Ammunitionen är pålitlig och ger bra prestanda, precis som den bästa ammunitionen ska göra. En förpackning innehåller 20 kulor och har också ett bra pris på under 300 kronor.

Se priset här

5. Sellier & Bellot Övningsammunition

Sellier & Bellot Övningsammunition

Sellier & Bellot Övningsammunition är just ammunition för övning med en .308. Det är en riktigt bra övningskula att använda vid träning och med en vikt på åtta gram är den väldigt lik många av de kulor som ofta används för jakt. Priset är lågt, men kulan ska inte användas för jakt. Under träning kan det dock vara en stor fördel att använda en billigare kula som trots allt ger ett bra skytte.

Se priset här

Köpguide för bästa ammunitionen till 308

Att köpa ammunition till sitt vapen är kanske inte alltid det lättaste, speciellt inte om man är ny som jägare. Här besvarar vi några av de frågor som kan vara bra att ha koll på kring ammuntion till 308.

Kan man köpa ammunition online?

Ja, det går utmärkt att köpa den bästa ammunitionen till 308 online. Du går in och lägger ammunitionen i din varukorg. Du köper den och betalar som vanligt. Efter köpet mailar du in en kopia på vapenlicens och ID-handling till den butik du valt att handla av så att köpet kan hanteras.

Krävs det licens för att köpa ammunition?

Ja, du måste ha en giltig vapenlicens för att få köpa ammunition. Om du vill köpa ammunition till en 308 måste din vapenlicens gälla just ett sådant vapen. Du kan till exempel inte köpa skotten även om du har flera vapenlicenser för andra kalibrar.

Får man jaga med alla typer av kulor?

Nej. Man får inte jaga med all sorts ammunition. När det gäller övningsammunitionen är den till exempel uppbyggd på ett helt annat sätt än jaktammunition. Det gör att den inte kan expandera på samma sätt, och om kulan expanderar kan den göra det fel. Övningsammunition kan också vara för klen för att kunna avliva ett djur på ett skonsamt sätt.

Hur vet jag om kulan passar mitt vapen?

I regel behöver du veta vilket vapen du har och vilken kaliber du ska använda för att kunna säga om kulan passar. Har du ett gevär med kaliber 6,5 kommer till exempel inte en kula med LR22 att passa i vapnet. Att använda felaktig ammunition kan skada vapnet, göra så att det inte avlossas skott eller så kan vapensprängning inträffa även om det är mycket ovanligt.

Är dyr ammunition alltid bäst?

Nej, det är inte så att bara dyr ammunition är bra. Däremot är det i regel så att man får den kvalitet och precision man betalar för.

Summering

Vi hoppas att vi genom vårt test har gjort det lite lättare för dig som ska köpa den bästa ammunitionen till 308. Oavsett om du vill köpa ammunition för jakt, träning eller tävling finns det bra varianter att välja mellan. Ammunitionen finns också i många prisklasser, och i testet har vi med några olika sådana. Tänk på att det i regel inte lönar sig att skjuta med riktigt dyr ammunition på skjutbanan, även om det kan vara bra att skjuta in ett eller två skott med de kulorna om man tänkt använda dem senare ute i skogen.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *