Pilbåge bäst i test 2022 – hitta den bästa pilbågen för jakt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Evelox EX12. Evelox EX3 3. Evelox EX7
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är evelox-budget.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är evelox-medium.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är evelox-premium.jpg
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Sugen på att testa på att skjuta med båge och pilar? För att komma igång med med pilbågsskytte gäller det att du har koll på regler, tekniker och självklart en pilbåge av bra kvalitet. I den här köpguiden går vi igenom hur du ska göra för att börja skjuta med pilbåge.

Många har drömt om att kunna skjuta med båge samma precision som Robin Hood gjorde enligt den gamla legenden. Men varför drömma när det går att träna upp sin skicklighet i bågskytte? Med en bra pilbåge och gott om träning kanske du blir vår näste OS-medaljör i professionellt pilbågsskytte. Oavsett om du är på jakt efter en ny hobby eller ett nytt jaktvapen i din arsenal har vi tagit fram köprekommendationer av de bästa pilbågarna just nu.

Topp 3 bästa pilbågar för jakt 2022

1. Evelox EX1 Thord

? Bra förstabåge för juniorer
? Compoundbåge
? Mycket båge för pengarna

Se priset här

2. Evelox EX3 Defender

? För nybörjare & amatörer
? Pilar och pinnsikte ingår
? Trestegs hjulsystem

Se priset här

3. Evelox EX7 Mirage

? Premium
? För dig med erfarenhet
? Otrolig bågstyrka

Se priset här

Köpa pilbåge

För att kunna komma igång med att skjuta pilbåge är det viktigt att ha ordentlig utrustning som lämpar sig för just den typ av pilbågsskytte som du vill öva. När du ska köpa pilbåge finns det ett antal termer och kuriosa du bör veta om för att säkerställa att du köper rätt båge enligt dina behov.

Olika typer av pilbågar

För gemene man är det inte helt självklart att det finns olika typer av pilbågar som lämpar sig för olika typer av aktiviteter, men faktum är att det likt traditionella skjutvapen finns pilbågar ämnade för olika syften.

Compoundbågar

En compoundbåge kännetecknas av att de har hjul fastsatta på lemmarna. Syftet med detta är att överföra maximal energi från bågsträngen till självaste pilen. Det underlättar även för bågskytten att bågen har hjul eftersom det inte blir alls lika ansträngande att dra bak och hålla ett skott. Compoundbågar kan användas för sportskytte, jakt och tävlingsskytte. Det är med andra ord en båge för alla tillfällen och kan ses som en jaktbåge så väl som en sportbåge

Recurvebågar

När man pratar om pilbågar är det i de flesta fall recurvebågen som dyker upp i folks tankar. Det är nämligen den allra vanligaste typen av pilbåge och den används både inom jakt och sportskytte. Faktum är att bågar av recurevetyp är de som används inom olympiskt bågskytte. Dessa bågar tillverkas vanligtvis i trä och glasfibrer vilket även bidrar till det klassiska utseendet som de allra flesta associerar med hur en pilbåge ser ut.

Pilbågar för barn

Bågskytte är en populär sport bland de yngre och det finns således flertalet pilbågar att köpa för barn. De vanligaste pilbågarna för barn är så kallade recurvebågar, alltså utan hjul på lemmen. En pilbåge är ingen leksak och ska heller inte behandlas som en. Även fast det idag finns många pilbågar som är anpassade för barn är det viktigt att du som anhörig har uppsikt över minderåriga som skjuter med båge.

Vilken är den bästa pilbågen för jakt?

Om du är intresserad av att jaga med jaktpilbåge får du lämna Sveriges gränser och besöka någon av våra europeiska grannar. De länder som tillåter jakt med båge är Danmark, Finland (inklusive Åland), Lettland, Frankrike, Spanien och Ungern. Innan du beslutar dig för att åka till något av ovanstående länder uppmanar vi dig att läsa på närmare vad som gäller för respektive land. Detta för att säkerställa att du har tillåtelse, rätt utrustning och förutsättningar att få bedriva jakt med båge i det land som du befinner dig i. I Danmark krävs exempelvis att du har en jägarexamen, ett giltigt jaktkort och du ska även ha gått en särskild kurs där det ingår ett skjuttest. Se alltid till att följa de lagar och regler som gäller.

Får man jaga med pilbåge i sverige?

I dagsläget är det inte tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige. Jakt med pilbåge är ett hett ämne inom det svenska jägarcommunityt och har varit uppe för diskussion vid ett flertal tillfällen. Det var lagligt att jaga med båge fram till år 1938 men har sedan dess varit illegalt. Man tillät i början av 2000-talet Svenska Bågjägareförbundet att jaga med pilbåge men än har det inte tagits något beslut huruvida pilbågsjakt ska tillåtas i Sverige.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *