Luftgevär bäst i test 2022 – hitta de bästa luftgevären

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Walther2. Hatsan BT65 3. Crosman 1077
Walther bästa luftgevärenHatsan BT65 RB EliteCrosman 1077
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

För alla som är intresserade av jakt och skytte finns många fördelar med att skjuta med ett luftvapen. Luftvapen är ett svårslaget vapen för alla som gillar skytte och ger dessutom jägaren bra tillfällen att öva prickskytte utan att behöva åka till skyttebanan. Bästa luftgevären 2022 erbjuder kvalitativt övningsskytte för en betydligt lägre kostnad än ett licensierat jaktvapen, både när det gäller inköp av själva vapnet och kostnaden för ammunition.

Topp 6 bästa luftgevären 2022

1. Walther Level Action Steel luftgevär

Walther bästa luftgevären

Walther Level Action Steel luftgevär är en ny version av föregångaren Level Action. Det här är ett luftgevär som drivs med kolsyra, rymmer ett magasin på åtta skott samt har en bygelrepeter. Luftgeväret har en rätt vacker design som är stilfull och elegant på ett modernt vapen. Trots att luftgeväret är vackert har man inte dragit ner på kvaliteten utan kommer att ge skytten väldigt bra precision. Luftgeväret har dessutom HPS eller High Power System som garanterar att det kan skjuta med högsta möjliga optimala tryck under 450 skott (med en 88 g kolsyrepatron).
Luftgevär erbjuder inte ofta bra precision och snabbhet i samma luftgevär men Walther Level Action Steel luftgevär bjuder sina skyttar på bägge. Givetvis krävs ingen vapenlicens för att använda detta avancerade och utmärkta luftgevär.

Egenskaper

 • Walther luftgevär laddas om genom att föra bygeln fram och tillbaka
 • Ett luftgevär som använder magasin som normalt sett bara finns i finare Umarex-pistoler
 • Precisionspipan på Walther Level Action Steel luftgevär är räfflad
 • Extra utrustning kan sitta på geväret, såsom siktesbas
 • Luftgeväret har öppna riktmedel, piplängd på 480 mm samt 4,5 kaliber
 • Licensfria Walther luftgevär erbjuder snabbhet i kombination med bra precision.
Se priset här

2. Hatsan BT65 RB Elite

Hatsan BT65 RB Elite

Hatsan BT65 RB Elite är ett luftvapen i världsklass. Kolven har ett ergonomiskt format tumhålsgrepp, kolven är något aggressivt utformad och magasinhållaren är framför varbygeln. Kolven är justerbar. På förstocken finns tre rails eller picatinny skenor för montering av tillbehör.

Egenskaper

 • Skena för weaver kikarsiktesfästen och 11 mm
 • Hatsan BT65 RB Elite har anti double pellet feed mekanism som förhindrar att mer än 1 kula matas in i luftgeväret
 • Bakkappan är justerbar
 • Shroudad och chokad pipa
 • Hatsan luftgevär har ett patenterat system (anti -knock system) som hindrar onödig luftförbrukning plus en quattro trigger eller 2-stegs avtryckar mekanism
Se priset här

3. Crosman 1077

Crosman 1077

Crosmans 1077 är en av de mer prisvänliga luftgevären men av mycket hög kvalitet. Detta är ett luftgevär som är perfekt för både träning och prickskytte. Crosmans 1077 drivs av kolsyra (CO2) och är ett utmärkt köp för förstagångsägare av ett luftgevär. Luftgeväret har en räfflad pipa, en totallängd på 940 mm samt ett justerbart riktmedel. Magasinet rymmer max 12 skott och det är diaboler som används som ammunition. Crosman 1077 har en DOA eller Double Action Only-mekanism samt drivs av en kolsyrepatron på 12 g. För montage av kikarsikte har geväret en 9-11 (Weaver) mm kilbas.

Se priset här

4. Hatsan 135 10J Optima 3-9×32

Hatsan 135 10J Optima 3-9×32

Ett luftgevär av hög kvalitet till ett väldigt bra pris är Hatsan 135 10J Optima 3-9×32. Denna modell från Hatsan är inte försedd med öppna riktmedel utan har standardutrustats med Optima 3-9X32 kikarsikte. Pipans längd är 450 mm, är gängad och har försetts med en kompensator, 1/2” UNF. Kolven är tillverkad av Turkiskt valnät. Hatsan luftgevär har justerbart avtryck och automatisk säkring. Luftgeväret är fjäderdrivet med brytpipa.

Se priset här

5. Hatsan Striker Edge TH 4,5mm 10J

Hatsan Striker Edge TH 4,5mm 10J

Hatsan Striker Edge TH 4,5mm 10J har en trevlig design med ett format som mindre skyttar kommer att uppskatta. Tumhålskolven passar både vänster som högerhänta och ger en bekväm skjutställning. Detta luftgevär har tillverkats av kompositmaterial med greppytor som är räfflade. Hatsan luftgevär är fjäderdriven, har brytpipa och ger bra precision. Säkringen sker automatiskt efter laddning, justerbart avtryck och justerbara riktmedel, fiberoptiskt, samt kilspår på 11 mm.

Se priset här

6. Hatsan 125 Sniper 10J

Hatsan 125 Sniper 10J

Hatsan 125 Sniper 10J är ett kraftfullt och stabilt konstruerat luftgevär med bland annat Hatsans nya avtryck kallat Quattro trigger. Detta luftgevär har en justerbar kolvkam, en nyutvecklad syntetkolv och gummiinlägg. 125 Sniper har en pipshroud monterad för att ge ett tyst skytte och för att minska vibrationer. Hatsan 125 Sniper 10J är försedd med SAS eller Shock Absorber System vars uppgift är att absorbera rekyl och vibrationer från kraftfulla fjädrar. Systemet ökar luftgevärets livslängd och reducerar påfrestningar på optiken. 125 Sniper har ett sofistikerat avtryck med ett äkta tvåstegssystem QT eller Quattro Trigger.

Se priset här

Köpguide för bästa luftgeväret 2022

Det finns en hel del som man behöver fundera på vid köp av ett luftgevär. Oavsett om man köper ett luftvapen eller ett krutvapen ska man alltid ha säkerhet i åtanke och att de lagar och regler som gäller alltid ska följas. En av dessa lagar stadgar att en köpare måste ha fyllt 18 år för att själv få köpa ett luftgevär. Ett gott råd är att när man skjuter med ett luftgevär för första gången gör detta tillsammans med en kunnig och erfaren skytt.

Syftet med en köpguide är att göra det lättare att hitta det bästa luftgeväret för det ändamål som man tänkt använda det för.

Eftersom ett luftgevär inte är en leksak utan ett vapen är det viktigt att tänka på säkerheten. Kom ihåg att ett luftvapen inte får användas av barn och att de kan orsaka skador på både djur och människor. Både säkerhet och trygghet är något som man bör tänka på när man använder ett luftgevär och det finns flera säkerhetsåtgärder som man kan ta till.

Ett luftgevär som vårdas och är i gott skick är ett säkrare vapen. Det gäller att skaffa sig kunskaper om hur ett luftgevär är uppbyggt eftersom de tillverkas i varierande material och består av flera olika delar. Det gäller alltså att lära sig hur de olika materialen och delarna bör behandlas och underhållas för att kunna hålla sitt luftgevär i riktigt gott skick.

När det är dags för skytte finns det en del säkerhetsregler som man aldrig får slarva med. Den troligtvis viktigaste av dessa är att aldrig rikta ett luftgevär mot en annan person. Olyckor händer lätt vid oansvarigt användande av vapen. En annan viktig säkerhetsåtgärd är att det finns ett stadigt och bra kulfång bakom det mål eller måltavla som satts upp för övningsskytte eller prickskytte.
Kulfång samlar upp kulorna från luftvapnet vilket gör att skytten slipper springa runt och samla ihop dem efteråt. Det är inte bra att lämna kvar kulor på marken vilka i värsta fall kan orsaka skador på vilda djur eller husdjur.

Ett luftgevär är ett perfekt vapen att träna skytte med mellan jaktsäsongerna. Ett luftgevär sparar både pengar, tid och besvär eftersom man inte behöver åka till en skjutbana för att skjuta. Ammunitionen till ett luftgevär är betydligt mycket billigare än ammunitionen till ett krutvapen. Bättre att använda den dyra ammunitionen till jaktsäsongen och den billigare luftgevärs ammunitionen till prickskytte och träning.

Att skjuta med ett luftvapen är riktigt roligt och en fin hobby för alla åldrar. Det är ett perfekt träningsredskap för nya skyttar som med tiden vill lära sig skjuta med krutvapen. Här får man lära sig hur ett vapen ska användas samt respekteras, om säkerhet och en hel del om de lagar och regler som gäller.

Det finns som sagt en väldig massa olika luftgevär att välja mellan. Luftgevär kommer i flera olika modeller som är tillverkade för att användas för olika aktiviteter. Skillnaden mellan olika modeller är bland annat kalibern på ammunitionen, hur luftvapnet drivs fram samt priset.

De vanligaste alternativen som driver luftgevär är fjäder, PCP, kolsyra eller pump. Luftvapen benämns alltså vanligtvis efter deras tekniska utföranden såsom fjäderluftvapen, kolsyredrivna vapen, pneumatiska luftvapen och PCP-vapen (Pre-Charged Pneumatic).

Många använder luftgevär för jakt samt för att enkelt och smidigt kunna träna prickskytte till en mindre kostnad utan att behöva åka till en skjutbana. Andra använder luftvapen för banskytte och för tävlingsskytte eller som ren hobbysysselsättning. Det går dock inte att använda ett luftgevär för att fälla ett större djur vid jakt utan det handlar om små djur och fåglar. All jakt på djur ska ske ansvarsfullt och med kunskap. Grundläggande för all slags jakt, även med luftvapen, är att jakten ska bedrivas med gott omdöme, god säkerhet och att djur inte utsätts för onödigt lidande.

Luftvapen är i Sverige fria från licens och alla som är över arton år gamla kan själva köpa ett luftgevär. Det finns dock regler och lagar som reglerar användandet av luftvapnet. Vid exempelvis jakt kan man behöva visa en jaktlicens trots att man jagar med ett licensfritt luftgevär. Det är alltså inte själva luftvapnet utan utövande av jakt som kräver licens. Se därför till att först kontrollera vilka regler och lagar som gäller beroende på hur luftgeväret är tänkt att användas.

Hur man förvarar ett luftvapen är också en viktig del av både vapenskötsel och säkerhet. Att förvara ett luftgevär korrekt kommer att reducera risk för skador och förlänga vapnets hållbarhet. Ett luftgevär bör förvaras på en rumstempererad och torr plats, gärna i ett vapenskåp. Undvik att förvara ett luftgevär i kyla, fukt och väta som i värsta fall kan orsaka rost på luftvapnet eller andra otrevliga skador. Det är därför rekommenderat att förvara ett luftgevär inomhus hellre än i exempelvis ett kall garage. Oavsett var luftgeväret förvaras bör det alltid vara inlåst, särskilt om barn finns i familjen eller kommer på besök. För dem som redan har ett vapenskåp för sina andra krutvapen så är det rekommenderat att även förvara luftgeväret där.

Goda skyttar kännetecknas många gånger av att de vuxit upp och lärt sig skjuta med ett bra luftgevär. Luftvapen ger oslagbar skytteträning, de smäller inte högt, ammunitionen är billig och man behöver inte åka till en skyttebana.

Ett luftgevär av hög kvalitet från en välkänd tillverkare garanterar att det finns både servicemöjligheter tillgängliga samt reservdelar att köpa. Ett lågbudget luftvapen med tveksam kvalitet kan förutom skapande av problem i värsta fall vara en säkerhetsrisk för skytten.

Ett nytt luftgevär behöver ofta en ganska stor inskjutningsperiod för att den riktiga precisionen ska infinna sig. Nyblivna ägare som inte känner till detta kommer i onödan att bli besvikna på sitt nya luftgevär, detta problem försvinner dock oftast med ett kvalitetsvapen.

För att kunna få riktigt bra precision behöver man använda rätt ammunition. Två olika typer av kulor dominerar marknaden, rundnosade diabolokulor och flatnosade diabolokulor som anses vara mindre känsliga för vind. Om man inte får den förväntade precisionen från sitt luftvapen är det alltid klokt att prova olika ammunition tills man hittar luftgevärets favoritkula.

Det kan vara lockande att montera det gamla kikarsiktet från älgstudsaren på det nya luftgeväret med ett mediokert resultat. Anledningen är att majoriteten av kikarsikten för krutvapen är parallaxjusterade på 100 m. När man skjuter med luftgevärets korta avstånd kan parallaxfel ge relativt märkbara skottavvikelser. Det är bättre att investera i ett kikarsikte för luftvapen som vanligtvis har en parallax som kan justeras ner till tio meters skjutavstånd. Några av de bästa luftgevären kommer med eget kikarsikte eller så ingå kikarsiktet i köpet.

Alla som sysslar med skytte, både nybörjare och erfarna skyttar, brukar vilja bli bättre på sitt skytte. Träffsäkerheten eller att ha förmåga att sätta kulan rätt är värt mycket i jaktsammanhang. Att regelbundet och kontinuerligt träna skytte året runt är en viktig del för att bli en bättre skytt. Ju mer man använder sitt luftgevär desto mer lär man känna sitt vapen, vilket är en nyttig egenskap ute i skog och marker. Ute i markerna och borta från den trygga skyttebanan kan man råka ut för oväntade scenarion som kan kräva snabba beslut från skytten. Ju mer man tränar, desto bättre blir träffsäkerheten.

För den som skaffat ett luftgevär som är tillräckligt starkt kan geväret användas i begränsad skyddsjakt. Det finns några krav som detta luftgevär måste uppfylla först. Utgångshastigheten ska vara 180 meter per sekund och ammunitionen som används ska minst vara av kaliber 22 eller större. Kontrollera först att luftgeväret är giltigt för skyddsjakt, om jaktlicens behövs samt att skytten har licens för luftvapen av grövre kaliber.

Mer om luftgevär

I stort sett alla som sysslar med jakt och skytte är intresserade av att kunna utöva kvalitativt övningsskytte för en betydligt lägre kostnad än skytte med licensvapen. Luftgevär erbjuder massor av fördelar och är dessutom ett utmärkt vapen för nya jägare och skyttar att börja med. Det är inga stora skillnader mellan att skjuta med en klass 1 studsare och ett luftgevär annat än knallen och rekylen. För att få till billig och behövlig träning inför den efterlängtade jaktsäsongen är luftgeväret oslagbart för övningsskytte.

För att övningsskjuta med ett luftgevär behöver man inte åka till skjutbanan utan det går bra att träna skytte i källaren, garaget eller baksidan av tomten. Viktigt att tänka på är kulfånget samt risker med rikoschett. Det här är perfekt för den som vill träna skytte ofta för att kunna ligga på topp när jaktsäsongen startar. Ett stort plus är dessutom att kostnaden för ammunition är avsevärt mycket billigare. Detta innebär att när en aktiv skytte investerar i ett bra luftgeväret av hög kvalitet kommer den kostnaden att tjänas in mycket snabbare än vad man tror.

Vad är ett luftgevär?

Luftgevär används för jakt av fåglar och skadedjur och är ett utmärkt komplement för jägaren att öva skytte med. Många andra som gillar skytte men som inte jagar använder luftgevär för tävlingsskytte eller har skytte som en rolig hobby.

Ett luftgevär är med andra ord ett riktigt vapen och inte en leksak. Detta är viktigt att komma ihåg när det gäller hantering och användning av ett luftgevär, särskilt för familjer med barn och ungdomar. Att skjuta med luftgevär är en fantastiskt rolig hobby som kan praktiseras av alla åldrar, men lär de unga att ta ansvar för sitt luftvapen och skytte redan från början. Det kommer att sitta i ryggmärgen när de går vidare till krutvapen. Barn och ungdomar som inte fyllt arton år får skjuta med luftvapen men endast under uppsikt av en förälder eller annan vuxen person. Lagen gäller överallt och även inom privat ägd fastighet, trädgård eller skog.

Det finns massor av olika luftgevär på marknaden och bästa luftgeväret 2022 ger därför bra råd och rekommendationer för den som planerar att köpa ett bra luftvapen.

Vilket är det bästa luftgeväret att trimma?

De bästa luftgevären är vanligtvis också de bästa luftgevären att trimma. Hatsan luftgevär ligger högt i rankning som bästa luftgevär och som bästa luftgevär att trimma. Luftvapen kan exempelvis trimmas genom extra starka spännfjädrar och gasfjädrar. Exempelvis fjädrar på plus 10 joule kan köpas utan vapenlicens. Luftgeväret får högre utgångshastighet när fjädern byts och är perfekt för jägare som bedriver jakt på skadedjur. Va noga med att se till att luftgeväret hålls lagligt eftersom ett trimmat luftgevär kan komma att behöva vapenlicens.

För den vapenintresserade kan det vara intressant att känna till att alla luftvapen från Hatsan är från början byggda för att prestera ”full fart”. Fjädrarna kapas dock före export till Sverige så att luftvapnen inte överstiger max gränsen i anslagsenergi (10 joule) vilket krävs för licensfria vapen.

Alla fjäderdrivna luftvapen från Hatsan kan trimmas eller uppgraderas med fördel. Trimning ger påtagligt stor skillnad med bland annat högre precision och en snällare rekyl. Det är därför som luftgevär från Hatsan rankas mycket högt i bästa luftgeväret att trimma.

Fördelar med licensfria luftgevär

Luftgevär är en rolig hobby och fritidssysselsättning men också ett utmärkt sätt att träna skytte. Här kan man få de färdigheter man behöver för att börja skjuta med krutvapen. De allra flesta börjar skjuta med luftgevär för att så småningom gå vidare till krutvapen efter avklarad jägarexamen. De bästa luftgevären kommer att ge erfarna jägare bra träning av reaktionsförmågan, underhåll av sikte och kan träna prickskytte regelbundet utan att behöva åka till en skjutbana.

Luftvapen är i Sverige licensfria när de är effektbegränsade. Detta betyder att effekten eller anslagsenergin 4 m från pipan inte får överstiga 10 joule. I och med att ett luftgevär är licensbefriat behöver man alltså inte åka till en skjutbana för att skuta, vilket gör övningsskytte eller prickskytte betydligt enklare för aktiva jägare och skyttar.

Tillverkare av bästa luftgevären 2022

1886 startades ett familjeföretag i Tyskland kallad Walther. För många är de mest kända för sin vapentillverkning och pistol modellerna P-38. Walther PPK är troligtvis deras mest kända handeldvapen genom tiderna. Företaget fokuserar idag på utrustning och vapen för polis samt produktutveckling inom sportskytte.

I Rochester New York startades ett amerikanskt företag år 1923 kallat Crosman. De tillverkar luftvapen, Co2 vapen samt PCP vapen plus ammunition. Ledord för Crosman är kvalité och innovation och man marknadsför produkter över hela världen. Crosman anses vara ett ledande företag inom tillverkning av luftvapen.

Hatsan är kända för att hålla mycket hög kvalitet på sina produkter. Detta är en självständig fabrik inom skjutvapentillverkningen som själva bearbetar råvaror såsom trä och metalldelar vid tillverkningen av sina produkter. I deras produktion bearbetas alltså trä som exempelvis turkisk valnöt samt metalldelar av högkvalitativt stål. Dessutom utför man bland annat värmebehandling, gjutformning, svetsning och gravyr. Företaget har gjort sig känt världen över för sina konkurrenskraftiga priser på högkvalitativa produkter och exporterar produkter till över 90 länder.

Vilka är de bästa luftgevären 2022?

Här presenteras de bästa luftgevären 2022. Det finns massor av olika luftgevär på marknaden i dag och det kan vara svårt att välja. För den som köper ett luftvapen för sportskytte, övningsskytte och jakt är det oerhört viktigt att skaffa någon av de bästa luftgevären och gärna till ett bra pris. För den som letar efter bästa luftgeväret att trimma är Hatsan luftgevär högt rankade och anses av många som de bästa.

Sammanfattning

Det finns mycket som man bör hålla reda på när man planerar att köpa ett luftgevär. Användningsområden är många för luftvapen med allt från prickskytte och tävlingsskytte, jakt och övningsskytte och som en rolig hobby. Luftgevär finns i alla prisklasser men för den som kommer att aktivt och seriöst använda sitt luftgevär är det rekommenderat att skaffa ett av de bästa luftgevären. Ett luftgevär av hög kvalitet kan även trimmas men om man uppgraderar sitt vapen kan man komma att behöva vapenlicens.

Det finns flera prisvärdiga luftgevär av hög kvalitet som med fördel kan användas för övningsskytte och prickskytte. Att övningsskjuta med ett luftgevär mellan jaktsäsongerna har flera fördelar. Man behöver inte åka till en skjutbana för att övningsskjuta och ammunitionen är betydligt billigare. En annan stor fördel med att övningsskjuta med ett luftgevär är att de i mångt och mycket är samma som att skjuta med ett krutvapen. Detta gör att luftgevär är det bästa vapnet för övningsskytte mellan jaktsäsongerna och dessutom mycket bra för ekonomin.

Luftgevär är det perfekta vapnet för den nya skytten som med tiden kommer att vilja börja skjuta med krutvapen eller jaktvapen. Luftvapen ger träning och introduktion i vapenhantering, vapenvård, kunskap om lagar och regler samt säkerhetstänkandet runt vapen. Barn och ungdomar som vill börja med skytte får samma träning med luftvapen, men kom ihåg att när barn och ungdomar under 18 år skjuter måste det vara under uppsikt av en vuxen.

Övningsskytte med ett bra och välvårdat luftgevär är ett mycket bra sätt att utbilda nya skyttar och eventuellt nya jägare i framtiden. Att skjuta luftvapen med barnen är ett roligt sätt att umgås med familjen. De allra flesta barn älskar faktiskt skytte men kom ihåg att detta endast får ske under uppsyn av en vuxen. Luftgevärsskytte är ett givande och underhållande sätt att umgås med både familj och vänner. Bra luftvapen kan köpas till bra pris, ammunitionen är billig, skyttet är ganska tyskt och rekylfritt och man kan skuta nära hemmet. Det behövs som sagt inte någon licens och ingen skjutbana. Däremot ska man följa de regler och lagar som gäller samt vara noga med säkerheten.

Att skjuta med luftvapen är mycket roligt och en uppskattad hobby av alla åldrar. Oavsett om man fokuserar på jakt, tävlingsskytte eller prickskytte är det viktigt att skaffa sig ett luftvapen av hög kvalité. Bästa luftgevär 2022 är en bra guide för den som vill köpa ett luftgevär för första gången eller för att uppgradera till ett bättre luftvapen. För den som kommer att använda sitt luftgevär inom jakt och övningsskytte inför jaktsäsongerna är det klokt att investera i ett av de bästa luftgevären.

En av de vanligaste användningsområdena för luftgevär är prickskytte, både som träning, fritidsaktivitet samt tävlingsform. När man skjuter professionell sportskytte är avståndet mellan måltavlan och skytten ungefär 10 meter. För den som övar prickskytte på fritiden kan avståndet variera beroende på hur stor utmaning skytten önskar. Prickskytte är en rolig och givande hobby men även mer seriös träning för jägare för att bättra på sin träffsäkerhet. Att skjuta prickskytte med luftgevär för jägare är betydligt mer ekonomiskt eftersom ammunitionen är mycket billigare.

Ett luftgevär är ett uppskattat vapen som man kommer att ha mycket nytta av men också mycket nöje. Man kan till exempel bygga en hemsnickrad skjutbana i trädgården för hela familjen och vänner att ha roligt med. Oavsett hur man tänker använda ett luftgevär är det alltid klokt att investera i god kvalité av kända tillverkare.

Ett luftgevär är ett vapen och inte en leksak och ska användas omdömesfullt och ansvarsfullt. Detta borgar för ett träffsäkrare och roligare skytte.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *