Luftgevär bäst i test 2020 – Hitta de bästa luftgevären

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Hatsan Striker S 2. Crosman Challenger 3. Hämmerli 850
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är hatsan-striker-S.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är crosman-challenger.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ha%CC%88mmerli-850-air-magnum.jpg
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Här har vi samlat de bästa luftgevären för att du enkelt ska kunna köpa luftgevär online. Läs igenom vår köpguide och hitta det luftgevär som passar dina behov bäst.

Vilket luftgevär ska jag köpa?

Oavsett om du äger ett luftgevär sedan tidigare eller är nyfiken på att testa på prickskytte med luftgevär för första gången är det viktigt att du har rätt utrustning. Så vilket är egentligen det bästa luftgeväret? Utbudet av luftgevär är väldigt stort vilket gör det svårt att endast utse ett luftgevär som är bäst i test. För att möta allas skicklighet och ekonomiska förutsättningar har vi därför tagit fram luftgevär som vi anser är bäst i test för sin respektive prisklass och typ av skytte.

Topp 3 Bästa Luftgevär 2020

1. Hatsan Striker S 4,5mm

✓ Prisvärt
✓ Lättanvänt
✓ Passar både vänster- och högerskyttar

Se priset här

2. Crosman Challenger

✓ Tävlingsprestanda
✓ Premiumprodukt
✓ Licensfri

Se priset här

3. Hämmerli 850 Air-Magnum

✓ Passar både vuxna och barn
✓ Kvalitetsluftgevär
✓ Bra för jaktträning

Se priset här

Tänk på det här när du köper luftgevär

Om du tänkt köpa luftgevär är det viktigt att du har koll på regler och har den kunskap som krävs för att handskas med luftvapen. Se därför till att läsa på ordentligt om de lagar som gäller för hantering av luftgevär. Det viktigaste du bör veta om är att det är en åldersgräns på 18 år för att köpa och äga ett luftvapen. Är du under 18 får du aldrig använda ett luftvapen utan uppsyn av vuxen. Har du barn är det alltså lag på att du har koll på dina barn om de utövar prickskytte på landet eller fritidshuset.

Rätt tillbehör för ditt luftgevär

Om du vill utrusta ditt luftgevär med tillbehör som förbättra precision och prestanda hittar du fördjupad läsning och köprekommendationer om detta här.

Typer av luftgevär

Innan du köper ett luftgevär kan det vara värt att veta att det finns olika typer av luftgevär som lämpar sig för olika typer av aktiviteter. Vad som skiljer dem åt är bland annat hur de drivs och kalibern på ammunition som används. De flesta luftgevär drivs av antingen fjäder, kolsyra, PCP (Pre-Charged Pneumatic) eller pump, och de kommer alla med sina för- och nackdelar. Även priset skiljer sig mellan de olika drivtyperna. Den enklaste och billigaste typen av luftgevär är den fjäderdrivna varianten.

Fjäderluftgevär 

Luftgevär som drivs av en fjäder är bland de allra vanligaste du hittar i jakt- och friluftsbutiker. De är oftast billigare än de som drivs med kolsyra eller PCP.

Kolsyreluftgevär

Med ett luftgevärs som drivs av kolsyra (CO2) slipper du spänna åt en fjäder mellan skotten. Något dyrare gevär, men du slipper tillbehör som lufttub och pump.

PCP-Luftgevär

De dyraste och mest premium av luftgevär är oftast av PCP-typ. Dessa gevär drivs av en trycksatt tub som sedan släpps ut och skjuter iväg kulan.

Luftgevär för prickskytte

Det vanligaste användningsområdet för luftgevär är prickskytte, både som tävlingsform och som fritidsaktivitet. Inom professionellt sportskytte är avståndet mellan skytten och måltavlan cirka 10 meter, men för dig som skjuter på fritiden kan såklart variera avstånd beroende på hur stor utmaning du vill ha.

Här är våra toppval av luftgevär för prickskytte som fritidsaktivitet. Professionella luftgevär för tävling är betydligt mycket dyrare än de du hittar i vanliga jakt- och vildmarksbutiker, därför har vi valt att endast inkludera de modeller som lämpar sig för dig som vill testa luftgevärsskytte på fritiden.

Luftgevär för jakt

Om ditt luftgevär är tillräckligt starkt kan de få användas för begränsad skyddsjakt. För detta krävs dock att luftgeväret uppfyller ett par krav. För det första ska luftgeväret ha en utgångshastighet på 180 meter per sekund. För det andra måste ammunitionen som används vara av kaliber .22 eller större. Kolla alltid upp ordentligt om ditt vapen är giltigt för skyddsjakt och säkerställ att du har licens att använda luftvapen av grövre kaliber än de som säljs i fritids- och friluftsbutiker. 

Fem snabba om luftgevär

Hur gammal måste jag vara för att få köpa ett luftgevär?
För att få köpa luftvapen i Sverige krävs det att du har fyllt 18 år. Däremot får du under uppsikt av en vuxen utöva prickskytte med luftgevär.

Får man jaga med luftgevär?
Både ja och nej. För att få jaga med luftgevär behöver vapnet uppfyller de krav som gäller. Bland annat måste kalibern på ammunitionen som används vara .22 eller större.

Vilket luftgevär är bäst?
Det beror på syftet du avser att använda luftvapnet i, samt gevärets prisklass. Det finns mängder av bra budgetvarianter som lämpar sig för övningsskytte på tomten, så väl som mer professionella varianter med mer avancerade funktioner.

Behöver jag licens för att inneha ett luftgevär?
Om du är 18 år eller äldre får du äga effektbegränsade luftvapen utan licens.

Vad ska jag köpa för ammunition till mitt luftgevär?
Se vår köpguide ammunition till luftgevär.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *