Bästa hagelbocken 2022 – hitta den rätta för dig!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Benelli 828U 2. Beretta 692 3. Optima Silver
Benelli 828U Bästa hagelbockenBeretta 692Optima Silver
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Hagel- samt kulvapen är de vapen som används vid jakt i Sverige. En hagelbock använder en hagelpatron och vid ett skott avfyras en hel svärm med mindre hagel. Det ger bättre spridning mot målet, och även om man inte är den duktigaste skytten kan man få in ett bra skott.

En hagelbock har två pipor varav den ena är placerad ovanpå den andra, men hagelgevär finns också med piporna sida vid sida. Det kan också vara bra att ha koll på att hagelbockar finns i flera olika prisklasser och material. I vårt test tar vi upp ett par olika varianter så att du enkelt ska kunna finna en hagelbock som passar din jakt och din plånbok.

En hagelbock är ett utmärkt gevär för jakten men det passar också bra om du vill öva dina kunskaper på skyttebanan eller med en lerduvekastare. Se bara till att ha gott om lerduvor och hagelpatroner för du kan lätt bli stående ett par timmar.

Hagelbocken är ett relativt gammalt vapen men det tillverkas också nya sådana. Nu har de turkiska varianterna blivit väldigt omtyckta, men även italiensktillverkade sådana är väldigt vackra. Överlag är hagelbocken relativt billig och den är robust. Det är ett perfekt vapen för nybörjaren och när den skjutits in riktigt kan den bästa hagelbocken användas under väldigt lång tid.

Topp 5 bästa hagelbocken 2022

1. Benelli 828U Silver

Benelli 828U Silver Bästa hagelbockenBenelli har genom sin 828U Silver lyckats tillverka en hagelbock av väldigt hög kvalitet men som trots allt inte kostar allt för mycket pengar. Det är ett vapen i mellanklass, och trots att vapentillverkaren tidigare främst riktat in sig på halvautomater är den här hagelbocken riktigt bra. Med moderna lösningar och vilja att gå sin egen väg har företaget mer eller mindre uppfunnit hagelbocken på nytt och givit den helt nytt liv.

Vapnet är unikt i sitt slag. För både cast och drop finns till exempel små justerbrickor och Benelli var faktiskt den tillverkare som var först ut med den saken. Det finns över 40 inställningsmöjligheter och dessutom kan du enkelt ändra höjden på kolvkammen samt göra bakkappan tjockare eller tunnare. Det blir alltså en extremt anpassningsbar hagelbock.

Pipan är 71 cm lång och vapnet väger endast 2,9 kilo. Vapnet lämpar sig därför extra bra för jakt där skytten inte enbart sitter stilla. Med det rekyldämpande systemet blir skyttet också mer behagligt och de crio-behandlade piporna bidrar till ett relativt underhållsfritt gevär.

Se priset här

 

2. Beretta 692 Sporting Adjustable

Beretta 692 Sporting AdjustableDet här är ett lite dyrare vapen, men precis som när det gäller mycket annat får man vad man betalar för. Här kan du välja mellan en piplängd på 71, 76 eller 81 cm. Piporna har också en koning som är flera gånger längre än i vapnets föregångare. Pipornas material är Steelium Plus vilket ger vapnet en betydligt bättre balans.

Själva skyttet får också mindre rekyl och det blir överlag lugnare. Du behöver inte heller rensa pipan fullt lika mycket som med andra hagelbockar vilket vi ser som en stor fördel. En annan sak som vi snart upptäckte är att hagelsvärmen blir mycket tät oavsett vilken hagelvariant som används.

Tack vare Beretta Fast Adjustment System Technology eller B-FAST som den också kallas, går det enkelt att justera och hantera kolvkammen. Den är dessutom tillverkad i aluminium och stål vilket ger flera fördelar. Vapnets kaliber är 12 mm.

Se priset här

 

3. Optima Silver Syntetic

Optima Silver SynteticFrån tillverkaren Hatsan Arms Company kommer Optima Silver Syntetic. Företaget är från Turkiet och de tillverkar främst luftgevär. Sedan 1976 har de också tillverkat hagelgevär och det här är ett bra vapen. Det väger 3,5 kilo och ger fullt godkänt resultat. Du kan dock inte förvänta dig några stordåd men så är priset också extremt lågt.

För en liten extra summa kan du också få en ejektor på vapnet. På så vis slipper du ta i de varma hylsorna när du avfyrat vapnet. Det här är ett billigt vapen för dig som inte vill lägga ner för mycket pengar på din utrustning, eller för dig som helt enkelt inte vet om skytte och jakt är något du vill fortsätta med.

Se priset här

 

4. Blaser F16 Game

Blaser F16 GameBlaser F16 Game är en bra hagelbock, annat går inte att säga. Det är en nästa generations hagelbock och den är otroligt välbalanserad. Profilen är låg och vapnet kan verkligen litas på till fullo. Materialet är valt för att vara av högsta kvalitet och den moderna tekniken finns med i hela vapnet. Det unika hantverket är också en del som vi uppskattar.

Det känns verkligen som att man köper ett individanpassat vapen. Men priset är långt ifrån högt. Det vi gillar mest av allt är att du själv kan ställa in vapnets balans efter ditt eget tycke. Innanför framstocken finns ställbara vikter som du lätt flyttar om, med fördel redan när du skjuter in ditt vapen.

Blaser är överlag ett företag som satsar högt på säkerhet och det märks inte minst hos det här vapnet. Här finns nämligen IBS® som är ett helt nytt säkerhetssystem. Det ser till att ett andra skott inte kan gå iväg oavsiktligt. Det gäller även för det första skottet. IBS® påverkar dock inte avtryckaren och det blir inte svårare att trycka av skottet när du väl vill göra det.

Det här är ett snyggt vapen som passar alla oavsett erfarenhet, men det kostar en del.

Se priset här

 

5. EOS Steel

EOS SteelEOS Steel är ett bra budgetvapen som passar både för jakt och sport. Det har optiskt korn, ejektor och det är godkänt att använda med stålhagel.

Här kan du välja mellan två piplängder, 70 eller 66 cm samt kaliber 12/76 eller 20/76. Det är inte det bästa vapnet och du får inga extra finesser men om du vill ha ett vapen som gör sitt jobb utan massor av extra funktioner fungerar det fullt tillräckligt. Det är dock inte fullt så anpassningsbart som vi hade önskat att det skulle vara.

Se priset här

 

Köpguide för bästa hagelbocken

Om du vill hitta den bästa hagelbocken som passar din jakt, sport och din plånbok kommer vår köpguide att göra valet lite lättare för dig. En hagelbock är ett vapen som håller i flera år och då är det viktigt att du trivs med ditt vapenval. Om du är nybörjare inom jakt kan det vara så att du ännu inte vet vilken typ av djur du vill jaga, eller så har du inte gjort den del av jägarexamen där högvilt ingår. Då är en hagelbock ett ypperligt första vapen.

Du behöver inte välja den dyraste varianten utan även budgetmodellerna är bra och vettiga alternativ. Vi har valt att testa både billigare och dyrare modeller för att du ska kunna finna en variant som passar just din plånbok, för det är trots allt du som ska göra valet av hagelbocken. Även om vi tycker att alla de modeller vi tar upp i testet är prisvärda är det inte säkert att det är ekonomiskt försvarsbart just för dig att köpa de allra dyraste varianterna trots att de har funktioner du önskar.

Vi har tagit fram en köpguide som ger svar på vad du bör tänka på när du ska köpa den bästa hagelbocken, men som också tar upp ett par av de vanligaste frågorna som brukar uppkomma när det gäller just hagelbockar. Vi vill med köpguiden att du ska få en bättre chans att göra ett bra val. Den bästa hagelbocken är trots allt ett vapen som du kommer att använda under lång tid och det är viktigt att du trivs med den och att du kan hantera den på ett bra sätt.

Hagelbockens utseende

En hagelbock kan se ut på lite olika sätt. Det har dock främst med estetiken att göra och inte lika mycket med funktionen. Många jägare prioriterar dock att ha en riktigt snygg hagelbock, medan andra inte alls ser till dess utseende. På marknaden i dag finns det väldigt många hagelbockar att välja mellan och oavsett om du vill ha en av de snyggaste varianterna eller inte kan du finna en variant som passar.

Du kan finna stilrena bockar i oljad valnöt, varianter med graverat mönster och en hel del annat. Se dock alltid till att ta hand om din hagelbock på ett bra sätt, inte bara för utseendets skull utan också för att säkerhet och funktion alltid ska vara på topp.

Den bästa hagelbockens avfyrning

En hagelbock kan avfyras från en pipa i taget. Ibland får man vrida en liten ratt för att ange vilken pipa som ska avfyras, andra gånger finns det två separata avtryckare, en för varje pipa. När det gäller avtryckaren kan det ibland kännas som att den inte tar direkt, men det är oftast en vanesak.

Ibland går det att ställa in trycket på avtryckaren. Det betyder att du kan justera hur hårt eller löst du ska behöva trycka för att ett skott ska gå av. Ett för löst trycke kan vara farligt, men har du en allt för hård inställning kanske du inte kan trycka av vapnet om du är frusen om händerna eller om fingrarna inte är så starka.

Vem har nytta av hagelbocken?

Om du inte riktigt vet vad du vill jaga, eller om du är nybörjare kan hagelbocken vara ett perfekt vapen att börja med. De är inte fullt så dyra och de är i regel lättare att få bra träffar med än vad ett kulvapen är. När du sedan har bestämt dig för att du vill fortsätta jaga, eller om du vill börja jaga högvilt kan det vara dags att skaffa ett kulvapen som komplement till hagelbocken.

Hur tar man hand om den bästa hagelbocken?

Hagelbockar tål det mesta men det skadar inte att sköta om dem lite extra. Har du varit ute och jagat i kraftigt regn bör du torka av vapnet och låta det torka luftigt under uppsikt innan du ställer in det i vapenskåpet. Ett hagelvapen bör bäras brutet, kanske på axeln på väg till passet. Det betyder att risken att snö och is hamnar i piporna är liten.

Det skadar dock inte om du sätter lite tejp över pipans mynning. Kom bara ihåg att ta bort den innan du ska avlossa ett skott. Se alltid till att ta ur patronerna ur vapnet, och säkra det innan det transporteras. Du kan också sätta i så kallade klickpatroner som inte avlossas även om avtryckaren trycks in.

Minst en gång om året bör vapnet rengöras. Piporna rengör du med små borstar eller tygstycken som förs genom dem flera gånger. Du kan också lägga lite vapenolja i piporna men inte för mycket. Olja också in vapnets rörliga delar. På så vis vet du att de inte kommer att kärva när du behöver bryta vapnet eller trycka av ett skott.

Ska hagelbocken skjutas in?

Ja, du bör alltid skjuta in ditt vapen. Om det är nyköpt tar det ett tag innan du vänjer dig vid det. Passa på att spendera ett par timmar på skjutbanan, gärna med en lerduvekastare så att du lär känna de olika funktionerna och allt annat. Även om du har haft din hagelbock ett bra tag bör du kontrollera så att det verkligen fungerar som du vill innan du ger dig ut för att skjuta mot djur. Det är viktigt att vapnet sprider haglet på ett bra sätt.

På hur långt håll kan man skjuta med hagel?

Man bör inte skjuta med hagel på allt för långt håll. Hagelsvärmen får större spridning ju längre den färdas och ett hagel som träffar ett rådjur gör ingen dödlig skada. Tänk också på att inte skjuta mot djur som springer i grupp. Risken är stor att haglen träffar även de andra djuren, trots att du inte siktar på dem. Det kan leda till att onödigt många djur måste letas reda på och avlivas.

Att tänka på när du köper den bästa hagelbocken

När du ska finna den bästa hagelbocken för dig finns det en hel del saker att tänka på. Exakt allt kan vi omöjligen gå igenom i en köpguide för då hade den blivit allt för lång men vi har gjort en sammanfattning av de viktigaste punkterna för att du ska kunna få vägledning i ditt köp och för att hagelbocken ska passa dig så bra som möjligt i just de här sakerna.

En av de allra första sakerna du måste se till är att kolven på den bästa hagelbocken har rätt storlek. Bredden spelar ingen roll, men längden är viktig. Kolven får varken vara för lång eller för kort och just längden kommer vi att ta upp längre fram i köpguiden. En för lång eller för kort kolv kommer att göra så du får svårare att hantera rekylen. Det kan leda till skador eller en vapenhantering som är rent av farlig.

När du ska köpa den bästa hagelbocken är det viktigt att du kommer ihåg att det faktistk krävs licens för att få köpa och äga vapnet. Oavsett om du köper vapnet online eller i en fysisk butik kommer det att krävas att du visar upp dina licenser innan köpet kan hanteras. Även om du vill köpa din hagelbock online gör du klokt i att besöka den fysiska butiken för att faktiskt se och hålla i vapnet. Det gör det enklare att kunna göra ett klokt val.

Förutom den bästa hagelbocken behöver du också ammunition att ladda vapnet med. Det som krävs då är hagelpatroner. Det finns ett enormt utbud, i stort sett lika stort som utbudet av hagelbockar. Patronerna har olika fabrikat och kan skilja sig åt, även om de är lika stora.

Det som främst skiljer sig åt mellan varianterna är hur spridningen ser ut. Den kan också variera beroende på vapen. Du kan aldrig avgöra hur stor haglets spridning kommer att vara, varken i butik eller online, utan du behöver provskjuta patronerna med ditt vapen för att se resultatet.

Oavsett om du vill köpa en dyrare eller billigare variant av den bästa hagelbocken gör du klokt i att prova den innan köpet. Den möjligheten finns hos vissa butiker, men inte hos alla. Då kan en jägarkompis kanske ställa upp med en hagelbock av den modell du funderar på.

Har du inte skjutit med hagel innan kanske du överraskas av att det känns som att avtryckaren går att trycka långt innan skottet går av, men det är inte ett fel. Det har helt enkelt med konstruktionen hos hagelbockar att göra och någon funktion har den effekten egentligen inte. Det är bara en vanesak.

1. Spelar priset på den bästa hagelbocken någon roll?

De allra flesta har inte en obegränsad budget när det gäller köp av vapen och tillbehör. Men spelar priset på den bästa hagelbocken så stor roll? Är det bättre att välja dyra alternativ eller gör en billigare variant samma jobb? Det är fel att säga att alla vapen gör samma effekt, men du bör låta din budget spela en roll i valet du gör. Du får självklart vad du betalar för men även billigare hagelbockar kan ha en bra kvalitet.

Det går dock inte att bortse från att de dyrare hagelbockarna i regel har bättre grepp, snyggare design eller bättre och fler funktioner. Om den sedan absolut är bättre än en billigare hagelbock är en bedömningsfråga. Om du inte kan njuta av jakten för att du köpt ett för dyrt vapen blir den dyrare hagelbocken inte bättre.

Bara för att den bästa hagelbocken för just dig är billig betyder det inte att den är dålig. Många hagelbockar presterar på nästan samma nivå men modeller och tillverkare gör priset. Är du nybörjare eller känner du dig osäker på om du verkligen gillar jakt? Då fungerar en billigare variant minst lika bra och hålet i plånboken blir inte så stort om du trots allt inser att du hellre föredrar kulvapen istället för hagel.

2. Spelar designen roll?

Många prioriterar vapnets design framför allt, men om designen är viktig eller inte är helt ditt val. Vill du att vapnet visuellt ska se bra ut behöver du lägga mer pengar på design, om du inte bryr dig om hur vapnet ser ut kan pengarna landa på andra saker. Många gånger handlar utseendet på vapnet minst lika mycket om hur du tar hand om det. En vacker hagelbock som inte sköts blir inte fin, och dessutom riskerar du att den inte fungerar efter ett tag.

En billigare hagelbock som sköts men som inte har någon speciell design kommer att hålla länge. Du bör hur som helst inte bara se till vapnets design utan du måste också koncentrera dig på vapnets andra fördelar. Titta på och jämför effektivitet, pris, design, spridning, funktion och allt annat. En snygg hagelbock som inte fungerar som du vill kommer troligen mest att bli stående i vapenskåpet.

3. Hur lång ska kolven vara?

En av de viktigaste sakerna när du tittar på den bästa hagelbocken är hur lång kolven är. Många tror att man ska titta på underarmen för att se hur lång kolven på vapnet bör vara men så är inte fallet. Det är först när vapnet läggs an som man kan se om en kolv är lagom lång, för kort eller för lång.

När du lägger huvudet framåt mot kolven och tittar ner när vapnet ligger an mot axeln ska du kunna se bakom tummens sista led. Kan du inte det är kolven för lång eller för kort. I regel är kolvens bredd inget problem, men om du har större eller mindre händer kan ditt grepp påverkas och det spelar stor roll för skottet som avlossas. Tänk alltså på att även greppet om kolven ska vara bra.

Vapensäkerhet och den bästa hagelbocken

Var du än är, oavsett om du är i skogen, hemma eller ute på en skjutbana, så ska hantering och vapensäkerhet komma i första hand. Med en hagelbock ska den alltid vara bruten så länge du inte har en tanke på att avfyra vapnet. Först på ditt pass eller när du står på skytteplats bör du fälla ihop vapnet.

Vid laddning ska du se till att piporna riktas mot marken. Vapnet får sedan aldrig osäkras innan du är redo i skjutpositon och verkligen har tänkt avlossa ett skott. När skotten är avlossade ska du säkra hagelbocken. Det sker innan vapnet bryts.

4. Hur ser uppbyggnaden ut hos den bästa hagelbocken?

Det kan vara bra att ha lite koll på vapnets uppbyggnad. Det spelar ingen roll om du köper den billigaste eller den dyraste bästa hagelbocken, de ser ut på i stort sett samma sätt. Just hagelbockar har en ganska enkel och lättförståelig konstruktion. Vapnet har en låda i aluminium.

I den finns en förstärkt stålbotten med ståltappar. Vapnet har också två pipor, en kolv och ett sikte. Ofta finns en liten röd punkt, bokstav eller siffra på vapnet i närheten av siktet. Den anger vilken pipa du valt och när det går att skjuta.

Kolven kan vara tillverkad i olika material. Det kanske allra vanligaste är att vapnet har en kolv i trä och det känns klassiskt och lite mer exklusivt. Det finns också hagelbockar med kolv i syntet eller andra material. De har alla sina fördelar och nackdelar. Här behöver du själv se till vad du föredrar. Om du inte gillar en kolv i trä kan du välja ett annat material.

Summering

När du ska köpa den bästa hagelbocken finns det en hel del saker du behöver tänka på. Vi vill med vår text göra det lättare för dig att göra ett bra val. Vår avsikt är att skapa en vägledning som du kan ta del av inför ditt köp. För dig som redan äger ett eller flera hagelvapen kanske mycket av det vi skrivit är repetition men när det gäller vapen kan det alltid vara bra att uppdatera sig.

Som nybörjare kan det däremot kännas som en stor djungel att gå in i. Det är olika tillverkare, funktioner, modeller, designer, patroner, kalibrar och tekniska finesser. Dessutom är priserna mycket olika. Vi har därför satt ihop en köpguide som innehåller det mesta du behöver ha koll på inför köpet av den bästa hagelbocken. Det är viktigt att du trivs med ditt vapen och att du känner dig säker med det.

Den kanske främsta användningen för den bästa hagelbocken är fågeljakt, rådjursjakt, harjakt samt sportskytte. Många har enbart sina hagelgevär för att skjuta lerduvor på skyttebanan i tränings- samt tävlingssyfte.

De flesta hagelbockar är relativt lätta viktmässigt och många kan anpassas för att passa just dig som skytt. Tack vare att modellerna är så olika och har olika priser kan du alltid känna dig säker på att en av de bästa hagelbockarna passar just dig. Tänk bara på att se till så att piplängden och kolven passar dig.

Trots att vi har tagit upp en hel del information om hagelbockar kan det givetvis vara klokt att faktiskt besöka en butik och hålla i de olika vapnen du är intresserad av så att du vet hur de känns. Oavsett om du köper en billig hagelbock eller om du köper den dyraste och bästa varianten är det lika viktigt att du är nöjd. I butiken kan du också se om vapnet är lagom stort och personalen kan i regel hjälpa dig med att svara på frågor om allt du kan tänkas behöva veta.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *