Älgstudsare bäst i test 2022 – hitta den bästa älgstudsaren

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Sako 85 Finnlight 2. Sauer 404 Syncro 3. Howa 1500
Sako 85 Finnlight II bästa älgstudsarenSauer 404 Syncro XTCHowa 1500
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Ordet älgstudsare kan låta lite konstigt, och det är inte ett svenskt ord från början. Det har sin bakgrund i tyskan och där används det än i dag för vapen som har en hel stock. Geväret ska också ha vissa piplängder och en del annat för att kallas för studsare. I Sverige är det lite annorlunda. Här kallas de flesta gevär som används tillsammans med kula för studsare, sedan spelar stock, kaliber och piplängd ingen större roll. Dock ska kulvapnet bara skjuta iväg en kula varje gång det avlossas. Ett hagelgevär sprider en skur av hagel vid en avlossning, men när ett kulgevär trycks av blir det bara en kula som skjuts. Älgstudsare och kulgevär finns i flera varianter och det som skiljer dem åt är hur vapnet laddas. Självklart kan också kaliber, stock och piplängd variera samt en hel del annat, men det är inte de sakerna som avgör vapnets typ.

En av de vanligaste typerna av älgstudsare som också många gånger blir bäst i test är vapnen av enkelskottstyp. De har inget magasin utan efter ett skott måste skytten ta ut tomhylsan genom att öppna geväret, stoppa i en ny kula och så stänga geväret igen. Det här kräver snabbhet av skytten då det kan behöva avlossas två eller fler skott efter varandra i snabb följd om man märker att det första skottet inte tog så bra. En dubbelstudsare har lite samma princip. Den har dock två pipor och varje pipa kan laddas med en kula. Det betyder att jägaren först kan avlossa ett skott, och sedan direkt ett andra skott från den andra kulpipan. Efter de två skotten måste geväret laddas om med samma princip som med ett enkelskottsgevär, bara det att två pipor laddas istället.

Det blir också allt vanligare med så kallade repetergevär, även om de kan kosta en del mer. Här finns ett magasin där flera kulor ligger. När du har skjutit ett skott måste du manuellt öppna upp för att ta bort den tomma patronen, och så laddas vapnet med en ny från magasinet. Just det här handgreppet är också det som givit vapentypen sitt namn. Här behöver du inte tänka på att du ska leta i byxfickor efter ny ammunition till ditt vapen utan den finns på plats. Det finns också automatgevär. Med ett sådant behöver du inte tänka på att ladda om vapnet utan det görs automatiskt efter varje avlossat skott. Ett automatgevär av den här typen kan dock inte liknas med till exempel en kulspruta. På en älgstudsare måste du nämligen trycka in avtryckaren på nytt varje gång du vill avlossa ett skott.

Topp 3 bästa älgstudsaren 2022

1. Sako 85 Finnlight II

Sako 85 Finnlight II bästa älgstudsaren

Om du letar efter den bästa älgstudsaren som ligger i absoluta toppklass är Sako 85 Finnlight II något att titta närmare på. Prislappen är hög jämfört med de andra vapnen i testet, men sett till design, effektivitet och funktioner är priset inte mycket att orda om. Det hade rent av varit konstigt om det här vapnet haft ett lågt pris.

Redan när du tar tag i det här vapnet får du känslan av lyx och premium. Det här är inte ett vapen för den som bara jagar någon gång ibland utan det här är för dig som är en riktigt hängiven jägare. Även när vi har tittat på andra recensioner har det här geväret kommit riktigt högt i topp både när det gäller design och effektivitet. Priset är i en klass för sig och det drar självklart ner betyget något men vill man som jägare ha den bästa älgstudsaren får man också vara beredd att betala en större slant.

Vapnet har en syntetkolv lindad med glasfiberväv i flera lager. Det gör kolven extremt vridstyv och stabil. Tack vare att kolven också kan justeras går vapnet att anpassa individuellt efter jägaren eller efter jägarna om det är flera som använder vapnet. Kolven tar också upp en hel del kraft från rekylen, vilket gör det bekvämt att skjuta med älgstudsaren och tack vare den låga vikten kan alla hantera vapnet på ett säkert sätt. Varje skott avlossas med en extrem precision oavsett om det är första skottet, eller om pipan tidigare gått varm. Det är inte helt lätt att skapa ett gevär av den här klassen men Sako har verkligen lyckats bra. Det här är helt enkelt ett av de bästa vapnen som finns på marknaden just nu och det är ett perfekt gevär för den som spenderar mycket tid i skogen. En stor fördel är att vapnet även tillverkas i vänsterversion för vänsterhänta skyttar.

Se priset här

2. Sauer 404 Syncro XTC

Sauer 404 Syncro XTC

Sauer 404 Syncro XTC kommer från det i jaktkretsar välkända märket Sauer. De har under flera års tid tillverkat högkvalitativa vapen som verkligen gör nytta i skogen. Vapnet bygger på det första vapnet från Sauer & Sohn men tekniken och designen har förfinats rejält efter att kunskapen och erfarenheten kring vapnen förnyats.

Vapnet har en flutad pipa, en kolv av kolfiber och kolvkammen kan ställas in för att passa skytten optimalt. Vapnet är av typen repeterstudsare och vi kan inte bortse från att det här vapnet verkligen är ett av de alla bästa som Sauer tillverkat. Ett annat stort plus är priset som är medelhögt. Du kommer att ha svårt att hitta ett bättre vapen i den här prisklassen.

Bara en sådan sak som vapnets anpassningsmöjligheter är något som bidrar till att vi tycker extra mycket om vapnet. Du kan till exempel själv välja hur hårt trycket ska vara för att ett skott ska gå av när avtryckaren trycks in. Det ger enormt mycket bättre skytte för individen. Trycket kan varieras mellan 550 g till 1250 g. Ju högre inställning du väljer, desto hårdare måste du trycka på avtryckaren för att skottet ska gå av. Det är inte bara en fråga om bekvämlighet utan också om säkerhet. Vid ett hårdare tryck är risken mindre att ett skott går av genom en slump.

En annan sak vi verkligen gillar med det här vapnet är att det går att plocka isär till flera mindre delar. Du kan till exempel få ner vapnet i en mindre väska som inte drar uppmärksamhet till sig och som kan gömmas i bilen. Många vapen kan tas isär, men många gånger är det bara vissa delar som kan tas bort och för att man ska kunna montera isär det krävs olika verktyg. Det kan ställa till det enormt ute i skogen. Med Sauer 404 behöver du inte tänka på den saken. Här sitter ett verktyg fast i det främre vapenremsfästet. Det är allt som krävs för att du ska kunna plocka isär hela vapnet på bara ett par minuter. Det allra bästa är att skytteegenskaperna inte förändras av nedplockningen även om det allra bästa såklart är att provskjuta vapnet efter att det varit nedplockat.

Se priset här

3. Howa 1500

Howa 1500

Om du är nybörjare inom jakt eller om du inte vill lägga allt för mycket pengar på din älgstudsare är det här ett bra val. Du kanske inte har jagat älg innan, eller så vill du ha en älgstudsare som du inte behöver vara särskilt rädd om. Men trots att den här bästa älgstudsaren har ett lågt pris ska den inte underskattas. Den presterar faktiskt väldigt bra och det gäller både i skogen och på skjutbanan. Vi kan genom våra tester rent av se att geväret presterar bättre än många dyrare älgstudsare. Det är med andra ord ingen slump att just Howa 1500 flera gånger har utsetts till bäst i test när det gäller jaktgevär till ett lägre pris.

Överlag är geväret tåligt och det gör sitt jobb. Om du helt enkelt vill ha ett billigt gevär som trots sitt pris är bra finns det inget bättre alternativ. Skotten går iväg med bra precision och säkerhet. Dessutom är geväret både lätt till vikten och anpassningsbart till stor del.

Se priset här

Hur vi kommit fram till vår älgstudsare bäst i test

I vårt test har vi utsett tre älgstudsare som vi anser vara bäst i test. Men hur har vi kommit fram till detta?

Alla skjutvapen delas in i olika klasser beroende på hur kraftfulla de är, och på hur de presterar. Om du vill jaga så kallat högvilt som älg måste du ha ett vapen som räknas till klass 1, alltså de kraftigaste jaktvapnen. Ett luftgevär är till exempel inte en älgstudsare men det är ett kulvapen. Det får användas för jakt på småvilt så länge det räknas till ett vapen i klass fyra. När du ska köpa den bästa älgstudsaren måste du också ha koll på att några så kallade kombigevär med både kula och hagel helt enkelt inte håller den klass som krävs för att du ska få skjuta älg med dem.

I Sverige ställs det höga krav både på vapen och ammunition för att de ska få användas till jakt. Även om du har ett klass 1-vapen måste du också se till att den ammunition du använder har rätt klass. Det är kulans energi och vikt som anger klassen. En för lätt kula tenderar att göra för lite skada på djuret, och det kommer då att gå en plågsam död till mötes. Se alltså till att den bästa älgstudsaren klarar av att skjuta en kaliber som är godkänd för det du vill jaga.

Överlag finns det en hel del saker att tänka på när det är dags att köpa den första älgstudsaren. Det skadar inte att ha provat ett par olika vapen innan du verkligen bestämmer dig för ett. Ta gärna tillfället i akt att testa vapen på skjutbanan om så är möjligt. Då kan du få en lite tydligare bild av vad du egentligen gillar.

De saker som man huvudsakligen tittar på när det gäller köp av älgstudsare är montage, stock, kaliber och fabrikat. Men det skadar inte att också ha lite koll på vilka kikarsikten och ljuddämpare som passar till vapnet om du vill använda sådant antingen med en gång eller längre fram under jaktkarriären. Många förvånas över hur svårt det är att faktiskt hitta ett vapen som passar som handen i handsken och att det inte bara är att gå in i första bästa affär för att ta ett klass 1-vapen. Det har helt enkelt att göra med att du måste trivas bra med ditt vapen. Klass 1-vapen kan användas till väldigt många olika typer av jakter som rådjursjakt, toppfågeljakt och rävjakt. De används inte bara för jakt på älg. Om du väljer ett vapen med en standardkaliber finns det ett rejält stort utbud med kulor från kända ammunitionstillverkare och ofta är det inte nödvändigt att ha extremt grov kaliber. Det ger inte alltid ett effektivare skytte.

Oavsett om du väljer den bästa älgstudsaren eller inte måste du alltid skjuta in ditt vapen. Lär känna det på skjutbanan oavsett om du är en van skytt sedan tidigare eller ej. Du behöver lära dig hur ditt vapen fungerar och du måste känna dig trygg med det även i mer stressade situationer. När du står där och ska skjuta mot ett djur kommer din träning med ditt vapen ha stor betydelse. Om du inte vet hur du ska ladda om vapnet kan du till exempel inte avlossa ett snabbt skott till efter att du skjutit det första. För att bli en bra skytt, även med den bästa älgstudsaren, krävs det att du tränar och samlar erfarenheter. Det får du genom tid på skjutbanan och genom att vara mycket i skogen.

Man kan inte bortse från att älgstudsare har utvecklats en hel del på bara ett par år. Jakten blir bättre, effektivare vapen visar mer hänsyn till viltet och människans kunskap om jakt har överlag blivit väldigt mycket bättre. I vårt test har vi tagit fram tre moderna älgstudsare som alla visar på hur tekniken utvecklats.

I dag finns det inte bara älgstudsare med kolv och stock av trä, utan det finns också gevär helt eller delvis tillverkade i syntet. Det ger lättare vapen som inte blir lika känsliga för väder och vind. Det har också blivit möjligt att anpassa vapnen mer efter skytten. Tidigare var det inte så lätt att anpassa vapnet utan då fanns det en risk att skott gick fel eller att man som skytt skadade sig för att vapnet inte passade skytten. I dag kan du till och med plocka isär ett vapen för att förvara eller transportera det utan att dess egenskaper försämras.

Sako 85 Finnlight II, Sauer 404 Syncro XTC och Howa 1500 är de tre favoriter vi har med i testet och de alla visar sig vara alldeles ypperliga både i skogen och på skjutbanan.

Köpguide för bästa älgstudsaren

Eftersom älgstudsaren har ett så stort användningsområde är det extra viktigt att du verkligen trivs med ditt vapen och att du känner dig trygg med det. Om inte finns det en stor risk att du går miste om mycket rolig och spännande jakt.

Även om älgen kanske är det djur som man först kommer att tänka på när man hör ordet älgstudsare kan vapnet också användas för rävjakt och en hel del annat. Älgstudsaren är ett väldigt kraftigt gevär, men även om geväret är starkt och har en grövre kaliber är det inte bara vapnet som räknas. Du måste också träffa djuret på rätt ställe. Se därför till att du verkligen lär känna ditt nya vapen när du köpt det.

Tänk också på kontrollera vilka kikarsikten och ljuddämpare som är tillämpliga på det gevär du valt. Med ett kikarsikte kan du se och skjuta djuren på längre avstånd och det är i stort sett ett krav när det gäller klass 1-vapen. En ljuddämpare gör ljudet från skottet lite lägre och det kan vara tacksamt både i skogen och under en dag på skjutbanan. Ljuddämparen ger också en något mindre rekyl, vilket bidrar till bättre precision.

Till vissa vapen passar bara vissa typer av tillbehör och det är klokt att titta även på prisklassen på dem. Om du köper ett dyrt gevär kanske du inte har råd att köpa ett kikarsikte, vilket också behövs. Då kan det vara bättre att köpa ett något billigare gevär och sedan även ha råd med de nödvändiga tillbehören.

Hur vet jag vilken kaliber jag bör ha?

När det gäller älgjakt föredrar de flesta jägare en lite grövre kaliber. All ammunition som används för älgjakt måste dock tillhöra klass 1. Det finns ett tiotal olika kalibrar att välja mellan, bland annat 30-06, .303 och 6,5×55. Det bör dock inte vara något problem för den bästa älgstudsaren att hantera de här kalibrarna.

Vilka olika vapen faller inom studsarkategorin?

I dag kallar man alla klass 1-kulvapen för älgstudsare. I regel faller vapen med expanderande kulor också inom kategorin älgstudsare.

Hur gör jag det bästa valet bland studsarna?

När du ska välja en älgstudsare bör du först och främst titta på vad du föredrar och på att du väljer ett vapen som kan hantera den kaliber som krävs. Här har vi tagit upp våra tre favoriter som vi anser är de bästa älgstudsarna på marknaden men självklart måste vapnet också kännas bra för dig när du skjuter. Rekylen får inte vara för stark, vapnet ska vara lagom långt och det får inte vara för tungt. Dessutom ska kolven ligga bra mot din axel och dessutom ska du kunna bära vapnet i dess axelrem även längre sträckor.

Vem har behov av en älgstudsare?

Om du vill jaga högvilt som älg eller om du vill rikta in dig på eftersök eller jakt på rovdjur behöver du en älgstudsare eller ett klass 1-vapen. Om du inte har avlagt högviltsprov på jägarexamen varken behöver eller får du ha ett klass 1-vapen.

Hur tar jag hand om den bästa älgstudsaren?

För att ditt vapen ska hålla länge är det viktigt att du tar hand om det på ett bra sätt. Tänk på att rengöra vapnet när det är svalt. Om du har avlossat ett par skott kommer vapnet snabbt att bli mycket varmt.

Använd mindre borstar för att göra rent piporna, eller använd tyg som dras genom piporna och som tar med sig smutsen. Använder du tyg kan du lätt tvätta det i tvättmaskinen när det är smutsigt. Om geväret inte har kromade pipor bör du också med jämna mellanrum smörja dem med lite vapenolja på insidan. Se också till att lägga lite olja eller fett på utsidan av pipan för att skydda mot rost. Olja också in låsytor eller glidytor som kan fastna. Rengör också noga så att eventuell sand, jord och annan smuts försvinner. Du vill till exempel inte att slutstycket fastnar, eller att du hamnar i en situation där du inte kan ladda om ditt vapen mitt ute i skogen bara på grund av att du slarvat med rengöringen. När du sköter om ditt vapen mår det bättre, och det ger också ett bättre intryck.

Om du jagar på vintern gör du också klokt i att tejpa över pipans mynning med lite tejp som du sedan tar bort innan ett skott ska avlossas, eller direkt när du är på plats på ditt pass. Det förhindrar att snö hamnar i piporna och orsakar rost eller rent av påverkar ett skott.

Hur ofta ska vapnet skjutas in?

För att du ska kunna lita på ditt vapen bör det skjutas in minst en gång varje år. Se till att göra det i god tid innan jakten och håll till på en skjutbana. Om du köper ett nytt vapen bör du också skjuta in det, gärna flera gånger så att du känner dig helt säker med älgstudsaren.

Monterar du en ljuddämpare, eller ett kikarsikte bör du också kontrollera att vapnet fungerar som det ska, likaså om du råkar slå i vapnet eller något av tillbehören. Då vet du att det inte hänt något med vapnet som påverkar dess funktion eller din samt andras säkerhet ute i skogen.

Hur ska jag förvara den bästa älgstudsaren?

Det är viktigt att vapnet alltid förvaras säkert. Det ska antingen ske i en låsbar ställning på väggen, eller i ett riktigt vapenskåp. Se bara till att förvaringen verkligen uppfyller alla krav som ställs på den. I ett vapenskåp bör vapnet ställas med kolven nedåt så att vikten inte hamnar på pipan. Se också till att kikarsikten och andra tillbehör inte hamnar i kläm. Lägg sedan nyckeln till vapenskåpet på en säker plats, gärna inlåst i ett annat kassaskåp så att inga obehöriga kan komma åt den.

Under transport ska du alltid ha uppsikt över ditt vapen. Du får till exempel inte lämna vapnet helt i bilen för att gå och äta eller för att gå in i en affär. Du kan inte heller låta en vän köra vapnet utan du ska befinna dig i fordonet hela tiden. Plocka också bort vitala delar och förvara ammunitionen åtskilt från vapnet. Tänk också på att du ska ha dina licenser med dig när du transporterar dina vapen. Kontrollera också att vapnet är urladdat och säkrat innan transport sker.

Summering

Vi har i vårt text tagit upp våra tre absoluta favoriter när det kommer till jaktvapen. Vi ser inte bara till utseende eller funktion utan vi gör en samlad bedömning både sett till pris, effektivitet och design. De älgstudsare vi tagit upp ser vi som extremt prisvärda och de är även intressanta ur flera perspektiv. Det är dock viktigt att du har i åtanke att alla vapen inte kan köpas av alla. Bara för att det är prisvärt kanske du inte har ekonomin till att köpa just det vapnet vi rekommenderar. Vi har till exempel med ett dyrare vapen och vi ser det som väldigt prisvärt och det är ett bra vapen, men det lämpar sig inte för allas ekonomi. Om du verkligen brinner för jakten är det dock inte omöjligt att spara ihop till det vapen du verkligen vill ha.

När vi har testat de bästa älgstudsarna har vi självklart inte kunnat se till allas individuella förutsättningar utan vi har tittat på övergripande detaljer om vapnen. Vi har dock inte blivit besvikna på något av de vapen vi testat utan vi gillar dem alla. De har självklart sina fördelar och nackdelar men det har alla de bästa älgstudsarna. Det är därför viktigt att du själv provar vapnet ordentligt innan du bestämmer dig så att du vet hur du trivs med det.

I testet har vi också tittat på vilka saker som är viktiga att tänka på när det gäller köpet av älgstudsaren. Vi besvarar i vår köpguide också flera av de frågor som ofta ställs när det gäller den bästa älgstudsaren. Vi hoppas att du känner dig lite mer säker inför ditt köp av den bästa älgstudsaren och att du blir nöjd med ditt val under lång tid framöver.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *