Älgstudsare bäst i test 2020 – Hitta den bästa älgstudsaren

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

En älgstudsare krävs när man vill jaga högvilt, till exempel älg. Det är ett så kallat klass 1 vapen. Det är ett kulgevär och vid varje skottillfälle avlossas en kula. Geväret kan sedan vara helautomatiskt, halvautomatiskt eller helt manuellt. Här tar vi upp och jämför de tre bästa älgstudsarna på marknaden just nu.

Vi lyfter fram tre bra älgstudsare i olika prisklasser. Det finns ett vapen för alla och en rejäl fördel med älgstudsare är att de ofta kan anpassas för att passa skytten än bättre. Dessutom kan de kompletteras med ljuddämpare, kikarsikten, lampa och annat som underlättar jakten. I den här artikeln lyfter vi fram de tre älgstudsare som vi ser som de bästa älgstudsaren just nu, men som jägare är det alltid bra att provskjuta bössorna innan köp.

Topp 3 bästa älgstudsaren 2020

1. Sako 85 Finnlight II

Det här vapnet är det billigaste i vårt test men det märks absolut inte. Kvaliteten är extremt hög och här får du ett vapen som är lätt att hantera, som inte väger så mycket och som dessutom skjuter med väldigt hög precision. Vridstyvheten är hög i syntetkolven och rekylen hanteras på ett bra sätt.

https://www.pnjakt.se/art/sako-85-finnlight-ii.php

2. Sauer 404 Syncro XT

Det här är ett jaktvapen som kan plockas isär i flera delar. Integrerat i vapnet finns ett litet verktyg som underlättar isärplockningen. Vikten är låg och skyttet fungerar bra. Vapnet ligger bra mot axeln även efter flera timmars jakt.

https://www.pnjakt.se/art/sauer-404-syncro-xt-1.php

3. Merkel Helix Noblesse

Det här geväret fås i två olika kalibrar och det är helt enkelt det bästa bössan du kan finna. Den kostar dock också en del mer. Kolven är tillverkad i klassisk valnöt och det är fullt möjligt att skjuta flera skott efter varandra. Överlag håller geväret en extremt hög kvalitet.

https://www.pnjakt.se/art/merkel-helix-noblesse-1.php

Köpguide för bästa älgstudsaren

När det är dags att köpa en älgstudsare är det bra att tänka på att det är ett allsidigt vapen. Klass 1 kulvapen får nämligen användas till såväl älgjakt, som rådjursjakt, rovdjursjakt, rävjakt och fågeljakt. Ju mer du vill jaga, desto oftare kommer du att använda ditt vapen.

En sak som är väldigt viktig att tänka på är att du ska trivas med ditt vapen. Det ska inte vara för tungt eller obekvämt att ha mot axeln. Om så är fallet finns en stor risk att du inte håller vapnet korrekt och då kan du eller andra skadas om skottet går fel.

Fundera också över vilka kriterier som är allra viktigast för dig. Väljer du utseende framför pris, föredrar du en bössa i trä eller en i plast? Du bör även tänka till lite extra kring vilken kaliber du väljer. Älgstudsare finns nämligen i flera olika sådana och vissa av dem lämpar sig inte alls för till exempel jakt på toppfågel.

Summering

Jaktgevär och älgstudsare finns i flera olika prisklasser och här har vi tagit upp tre av dem. Merkel Helix Noblesse står som vinnare av titeln bästa älgstudsaren, men det är också den dyraste bössan i testet. Den är dessutom tillverkad i klassiska material som till exempel valnöt. Men även om kvalitet är viktigt har inte den någon betydelse om man inte trivs med vapnet. Försök därför prova vapentypen innan du köper den. Genom att läsa våra recensioner får du också veta mer om de olika bössorna.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *