22lr gevär bäst i test 2022 – hitta det bästa 22lr geväret här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Brno CZ 457 2. Tikka T1x 3. CZ Brno 455
Brno CZ 457 bästa 22LR geväretTikka T1x Rimfire PaketCZ Brno 455 Thumbhole
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Om du är intresserad av vapensport, eller om du vill syssla med träningsskytte eller jakt på småvilt kan ett 22LR kaliber gevär vara ett mycket bra alternativ. Gevär av den här kalibern ligger i klass 4 och används ofta inom sportskytte.

Är du ny inom jakt fungerar ett gevär med kaliber 22LR också ypperligt. Du får bara jaga smådjur men rekylen från vapnet är liten och överlag är det väldigt bekvämt att skjuta med de här vapnen. Dessutom är ammunitionstypen en av de som används mest i hela världen.

Det betyder att du sällan behöver leta efter en plats att köpa ammunition på. Det var under 1800-talets senare del som utvecklingen av 22LR började, och populariteten hos kalibern har bara blivit högre för varje år bland jägare och sportskyttar.

I vårt test har vi tagit fram de fem bästa gevären av typen 22LR som finns på marknaden just nu, och vi har tagit våra favoriter ur skilda prisklasser så att du också ska kunna finna en variant som passar din plånbok. Just att läsa recensioner om vapnen är väldigt klokt innan du bestämmer dig för vilken variant du ska köpa. På så sätt är chansen större att du blir riktigt nöjd med det val du gör.

Vi ger dig också tips på hur du kan tänka och hur du bör prioritera när det gäller ditt vapenval. Det medför att du kan sålla lite mer bland de många gevären som finns. Oavsett om du ska tävla eller träna i sportskytte, eller om du vill jaga är det mycket som spelar in för att du ska trivas som handen i handsken med ditt vapen. Geväret ska vara trevligt att hantera, det ska vara rätt prisklass och finnas i rätt kaliber.

Just prisklassen är en sådan sak som kan bli omdiskuterad. Hur stor roll spelar den? Den har faktiskt stor betydelse. När det gäller många produkter får man vad man betalar för och så är det även när det kommer till vapen. Men ett billigare vapen är inte värdelöst och kanske inte heller dåligt, men om du vill ha den allra bästa kvaliteten kommer du inte att finna den till ett lågt pris.

Det är värt att tänka på. Om du bara ska träna skytte ibland kanske vapnets kvalitet inte är precis lika viktigt som om du tävlar eller jagar. Om du ska köpa ditt första 22LR vapen kan det också vara klokt att inte investera i de allra dyraste modellerna innan du vet om skytte är något för dig.

Men oavsett prisklass ska du känna dig bekväm med ditt gevär. Ibland kan det vara så att ett dyrt gevär inte alls känns bra att hålla i, andra gånger känns de billigare vapnen för lätta. Du bör alltid prova att hålla i vapnet innan du gör ett slutgiltigt val.

Vi vill att du enkelt ska kunna hitta det bästa 22LR geväret för dig. Därför har vi samlat ihop fem av de bästa varianterna på marknaden just nu. Sedan måste dina personliga preferenser vara det slutligt avgörande men genom vårt test får du ett par förslag.

Topp 5 bästa 22LR geväret 2022

1. Brno CZ 457 Varmint MTR Match

Brno CZ 457 bästa 22LR geväret

Brno CZ 457 Varmint MTR Match är ett smidigt gevär som kan användas till mycket. Ordet varmint betyder skadedjur och det passar bra till vapnet eftersom att 22LR är en kaliber som kan användas för att jaga just skadedjur som råttor, skator och illrar. Just det här geväret sticker ut en hel del från mängden, men det är ett av våra absoluta favoritvapen. Det väger närmare fyra kilo, det har en kolv i oljebonad valnöt som påminner om ett riktigt jaktgevär och en piplängd på 51 cm. Magasinet rymmer fem patroner och det här vapnet fungerar alldeles utmärkt både för jakt, tävling och träning. Bra precision och effekt. Allt till ett rimligt pris.

Se priset här

2. Tikka T1x Rimfire Paket

Tikka T1x Rimfire Paket

Det här är kanske vår absoluta favorit i testet. Du behöver ha en vapenlicens för att få skaffa det, men det är garanterat värt det om du vill kunna njuta av riktigt bra skytte. I gevärspaketet får du med kikarsikte och flera bra tillbehör. Vi kan verkligen rekommendera det, även om geväret också kan köpas löst.

Tikka T1x Rimfire kostar lite mer men det är inte något av de dyraste. För en nybörjare som vill ha det bästa 22LR geväret i mellanklass är det här alternativet. Vapnet väger 2,6 kilo och har en piplängd på 56 cm. Tack vare den lätta vikten kan du enkelt bära vapnet även längre sträckor och de flesta kan skjuta med det på ett bekvämt sätt. Geväret ser klassisk ut, du kan enkelt byta ut både pistolgrepp, framstock och kolv om du så vill och fästningarna är de samma som på Tikkas gevär T3x. Ett stort plus är det tio patroner stora magasinet som också är löstagbart.

Se priset här

3. CZ Brno 455 Thumbhole

CZ Brno 455 Thumbhole

Har du en lite lägre budget när du ska köpa det bästa 22LR geväret är CZ Brno 455 Thumbhole ett givet val. Här får du mycket för pengarna! Vapnet har en pipa av varmint-typ vilket uppskattas av framför allt sportskyttar, men även du som är jägare kommer att finna mycket positivt med det här vapnet.

Det kanske allra första som ska nämnas är designen. Med de klassiska trädetaljerna och den vackra stilen får vapnet en personlighet. Med laminatkolv och kilspår kan du enkelt fästa kikarsikten och annan optik på geväret. Till vapnet hör också ett magasin för skott. Det här är verkligen ett vapen av hög kvalitet som får en lång livslängd. Piplängden på geväret är 53,5 cm och vikten ligger på ungefär 3,5 kilo.

Se priset här

4. Sako Quad

Sako Quad

Om du inte är rädd för att lägga ut pengar på det bästa 22LR geväret är Sako Quad något för dig. Det här är verkligen ett gevär som ropar premium och det är vackert. Klassen är hög och här får du inget mindre än högsta kvalitet.

Den raka kolven av polyproplen och glasfiberförstärkning gör mycket för utseendet men även för vapenhanteringen. Kolven har också en handutfyllnad på båda sidor för att pistolgreppet ska bli stadigt. Du kan tack vare mellanlägg och bakkappa snabbt och lätt justera hur lång eller kort vapnets kolv ska vara. Det gör att flera personer kan skjuta med samma vapen.

En annan fördel med det här vapnet är att Sako även infogat en mekanism som gör att du som skytt kan byta pipa och magasin för att variera mellan 22LR, 22 WMR eller 17 MHR.

Se priset här

5. Browning T-Bolt Composite

Browning T-Bolt Composite

Browning T-Bolt Composite är även det ett bra vapen. Vapentillverkaren är inte okänd varken för jägare eller sportskyttar och det är kanske inte så konstigt eftersom att tillverkaren är så pass stor. Browning är rent av en av de ledande vapentillverkarna och med mer än 100 års erfarenhet bakom sig vet de vad de gör.

När du väljer det bästa 22LR geväret härifrån vet du vad du får för dina pengar. Med en piplängd på 56 cm, kaliber 22LR samt 17HMR samt en magasinkapacitet på 10 patroner är det ett bra och allsidigt vapen som verkligen fungerar till alla typer av jakt och sport.

Se priset här

Köpguide för bästa 22LR geväret

Innan du köper något är det alltid klokt att läsa en köpguide. Det spelar ingen roll om det är ett vapen eller en bil du ska köpa. Det handlar helt enkelt om att du ska hitta det bästa alternativet för att det du köper ska passa så bra som möjligt till det eller de ändamål du tänkt använda dem till. När det gäller 22LR gevär finns det ett stort sortiment att välja mellan och vi vill med den här köpguiden göra valet lite lättare för dig.

Det kan låta väldigt enkelt att köpa ett vapen, men det gäller främst erfarna jägare som redan vet vad de söker. Som nybörjare är det inte fullt lika lätt. Kanske är det första egna vapnet? Även om 22LR gevär inte är fullt så kraftfulla som en älgstudsare behöver man trots allt veta lite om vad man ska tänka på vid köpet. I den här köpguiden tar vi upp allt du behöver tänka på för att du ska kunna finna det bästa 22LR geväret för just dig.

Varför välja 22LR?

För många jägare ses det bästa 22LR geväret som ett bra alternativ. Det beror helt enkelt på att det är väldigt allsidigt. Du kan till exempel använda det för jakt inom klass 4, för träning samt för tävlingsskytte. Många tror att det är få djur som får jagas med ett vapen i klass 4 men flera fåglar, sorkar, iller, vildkanin, skata, råtta, mullvadar och fasaner får jagas. Däremot får du inte jaga större djur som rådjur eller älg. Det handlar helt enkelt om att ammunitionen är för svag för att kunna orsaka livshotande skador på djuret.

Om du inte vill jaga stora djur kan det kännas jobbigt att släpa runt på en stor och tung älgstudsare och då kan det bästa 22LR geväret vara fullt tillräckligt. Det blir lättare att bära och även enklare att hantera.

Tänk på träningen

När du väljer att köpa det bästa 22LR geväret kan du inte räkna med att bli en bra skytt med en gång. Bara för att du köper ett bra gevär blir du inte automatiskt en duktig jägare eller tävlingsskytt utan du måste träna. Träningen bör ske målmedvetet och då passar 22LR gevär perfekt. De fungerar även bra för jägare som använder kraftigare vapen men som känner att de behöver träna lite extra. Kanske har du inte jagat under en period, utan känner att du är lite ringrostig? Då är det läge att öva för att du ska kunna känna dig trygg och för att du ska vara säker på ditt skott oavsett vilka situationer du ställs för ute i skogen.

Om du vill träna och tävla, eller träna och jaga kan det löna sig att ha två typer av gevär så länge du känner dig trygg med båda. Många gånger kan ett dyrare gevär passa bättre till jakt och tävling än ett billigare men det är självklart upp till varje individ.

Innan du köper det bästa 22LR geväret

Det är en vanlig missuppfattning att det bara är att trycka av vapnet och så blir allt bra. Men så är självklart inte fallet. För att ett skott ska bli bra och kunna avfyras säkert måste du ha koll på flera olika saker både i skottögonblicket, innan och efter det. Hela grejen handlar om vapenhantering och det är enormt viktigt att kunna hantera vapnet på ett säkert sätt.

Du måste till exempel kunna hantera vapnet i alla situationer, och du ska känna dig trygg med ditt 22LR gevär. Du måste också kunna skjuta av skottet i rätt ögonblick och du ska kunna hantera den rekyl som blir även om den inte är speciellt stor när det gäller de bästa 22LR gevären. Du måste alltså ha rejält bra koll på ditt vapen, och det blir i regel lättare ju bättre du trivs med det.

Det är klokt att knyta bra kontakter med en skyttebana i närheten. På så sätt kan du få hjälp och tips i ditt skytte samtidigt som du också lär dig att hantera ditt vapen på rätt sätt. Försök ockå träna ute i skogen så ofta tillfälle ges, men känn dig säker på ditt vapen innan du börjar skjuta mot levande mål. Du ska inte bara träffa djuret och göra det på ett bra sätt utan du ska också vara en säker person att vistas kring när du hanterar ditt vapen.

Om du inte har tid eller ork att spendera ett par dagar i veckan med att träna skytte med ditt nya gevär kan det vara klokt att avvakta med köpet. För att lära känna ditt nya vapen bör du räkna med att vara minst tre till fyra dagar på skjutbanan varje vecka innan du ger dig ut i skogen.

Har du inte jagat innan eller om du inte är speciellt van vid att hantera vapen kan det behövas längre tid på banan innan du bör ge dig ut i skogen. Du blir inte bara en säkrare skytt genom att öva utan du kommer också få ut rejält mycket av träningen. Även om det känns jobbigt och tråkigt i början är det värt att lägga ner den tid som krävs. På så sätt blir det dessutom roligare att skjuta.

Även om du tänkt på träning, och vet lite om vilket vapen du vill ha kan det fortfarande finnas en hel del obesvarade frågor och en del att tänka på. Om du vill hitta det bästa 22LR geväret för dig behöver du ha koll på allt. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring den här vapentypen och besvarat dem så gott vi kan.

1. Vilket är det bästa 22LR geväret för en nybörjare?

Alla de vapen vi har med i vårt test passar en nybörjare. Dock skiljer sig kvalitet och prisklass åt. Om du har en obegränsad ekonomi och inte bryr dig om att vapnet kostar pengar trots att du inte vet om skytte är något för dig kan du lika gärna välja en dyr variant som en billig bara för att få den bästa kvaliteten.

Har du en mindre budget däremot kan du med fördel välja ett billigare gevär till att börja med. Även de billigare varianterna i vårt test håller en fullt godkänd standard. Genom att välja ett billigare första vapen kan du sedan efter hand uppgradera dig när du känner att kaliber 22LR och skytte överlag är något du vill satsa mer på.

2. Hur fungerar geväret?

Det kan vara spännande att veta lite mer om det vapen man ska köpa, samt om dess historia och funktion. Ett 22LR gevär har sitt namn från ammunitionens diameter. Den är nämligen 0,22 amerikanska tum, eller 5,6 millimeter. Kulans hylsa är 15 millimeter. Bokstaven R i namnet kommer från det engelska ordet rimfire.

Det betyder kort och gott kantantändning och beskriver hur vapnet fungerar. I ett 22LR vapen finns en liten kant ingjuten i tändsatsen. Man har alltså ingen separerad tändhatt som pressats fast i hylsan. När det är dags att avfyra vapnet och man trycker på avtryckaren slås slagstiftet mot hylsan. När det sker antänds laddningen och skottet går av.

3. När fungerar det bästa 22LR geväret?

Ett 22LR gevär fungerar i de flesta situationer. Om du gillar skyttesport kommer du att ha användning för ett gevär av den här typen. Oavsett om det är orienteringsskytte, skidskytte, pistolskytte eller fältskytte fungerar ett vapen i 22LR. Dessutom går det alldeles utmärkt att jaga med vapnet.

4. Får man verkligen jaga med 22LR?

Ja, om du vill jaga småvilt är 22LR gevär ett utmärkt val av vapen. Men du ska se till att du använder ammunition med koppar- eller mässingmantel. I övrigt får du i regel använda samma 22LR vapen till både träning och jakt, men det beror lite på vilket vapen du har. Anledningen till att du ska använda just mässing- och kopparmantlad ammunition är att utgångshastigheten blir högre och det behövs för att jakten ska vara så effektiv som möjligt.

5. Vilka djur får du jaga?

Med det bästa 22LR geväret får du jaga småvilt. Geväret är inte starkt nog att kunna fälla större vilt på ett skonsamt sätt. Till kategorin småvilt hör bland annat ripor, harar, änder och iller. Du kan också få jaga skador, kråkor och andra djur på skyddsjakt.

Men tänk på att avståndet inte får vara för långt och du måste också hålla dig till de jakttider som finns. Du får till exempel inte gå ut och skjuta duvor hur som helst. Du får reda på jakttiderna för de olika djuren hos till exempel Svenska Jägareförbundet eller Naturvårdsverket.

6. Behövs en licens för det bästa 22LR geväret?

Ja, alla gevär av typen 22LR kräver licens. Du får alltså inte köpa ett gevär av den här typen utan en giltig licens som gäller för just 22LR. Du måste också ha licens för att använda geväret. Du får inte hantera ett 22LR gevär utan licens om du inte befinner dig på skjutbanan, eller är under så kallad uppsiktsjakt. Licenskravet har helt enkelt med säkerhet att göra. För att du ska kunna få en licens ställs det vissa krav på dig. Du ska till exempel vara med i en skytteklubb eller ha en godkänd jägarexamen för att få licensen beviljad.

När du vill köpa ett 22LR vapen kan du antingen göra det i en fysisk butik, online eller genom privatförsäljningar. Du måste dock alltid kunna visa upp en licens. Du kan alltid se vilket utbud som finns av gevären, och online kan du lägga en beställning men du måste alltid visa upp licens och ID-handling innan beställningen kan hanteras. Online kan det räcka med att du skickar in en kopia på dokumenten, men i en fysisk butik ska handlingarna tas med.

7. Hur ska vapnet förvaras?

Alla skjutvapen ska förvaras på ett säkert sätt. Du bör ha ett vapenskåp eller en låsbar vägghängd hållare till ditt vapen. Nyckeln ska du sedan förvara på en plats där obehöriga inte kan få tag i den. Tänk också på att ammunitionen ska förvaras säkert. Under transport får du inte lämna ditt vapen oövervakat i en bil eller på ett tåg. Du måste hela tiden ha koll på vapnet. Tänk också på att du måste ta med dina licenser om du ska transportera ditt vapen. Det gäller även om du ska till skjutbanan eller om du ska ut och jaga.

8. Hur sköter jag mitt vapen?

Förvara vapnet torrt och luftigt. Se till att rengöra det med en fuktig trasa då och då. Använd små borstar för att rengöra vapnets pipa och se till att lägga lite vapenolja på rörliga delar så att de inte kärvar ihop. Det sista du vill är att du under jakt eller en skyttetävling inte kan ladda om ditt vapen på grund av att mekaniken inte fungerar.

Om du jagar i snö kan du sätta lite tejp över pipans mynning så förhindras snö som faller från träd eller grenar att landa i pipan och stocka sig. En sådan sak kan leda till att skott går snett, eller att vapnet rent av inte avfyras alls. Det kan både vara retfullt och farligt.

Summering

Vi hoppas att du efter att ha läst den här texten nu har lite mer koll på vad som är bra att tänka på när du letar efter det bästa 22LR geväret för just dig. Det finns flera tillverkare, prisklasser, designer och annat och det är inte helt lätt att välja en variant speciellt inte om det är det första vapnet man ska köpa.

Du bör också tänka igenom att olika gevär kan ha olika funktioner och dessutom finns det flera paket med tillbehör att välja mellan. I vår text finner du både tips och information kring de olika modellerna, men också frågor och svar som är viktiga att ha koll på. Genom att läsa igenom de här sektionerna får du lite mer på fötterna.

När du hittar det bästa 22LR geväret för dig kommer du ganska snart att inse att det är utmärkt för de flesta ändamål. Träna, jaga, sporta och tävla. Kanske vill du kombinera flera olika intressen och kunna använda samma gevär? Då är 22LR helt rätt val. Vi har valt att testa vapen i flera olika prisklasser för att alla ska kunna finna ett vapen till ett överkomligt pris.

Alla varianter är prisvärda men kom ihåg att du måste se till din egen budget och till dina intressen samt förutsättningar när du gör ditt val. Oavsett vilket vapen du väljer kommer alla i vårt test från tillverkare som är välkända på marknaden och du kan räkna med att du får bra kvalitet och ett vapen som håller länge även om du inte väljer de allra dyraste varianterna.

Kom bara ihåg att du måste ha en licens för att köpa ditt gevär. Om du inte har en sådan kan du självklart se hur utbudet ser ut och kanske kan du prova att hålla i olika gevär för att försöka hitta en variant som känns riktigt bekväm.

Även om du inte vill jaga med ditt gevär kan du få en licens om du kan visa att du är och har varit medlem i en skytteklubb under en viss period. Då kan du få licens för att tävlingsskjuta med ditt vapen. Tänk dock på att du inte får gå ut i skogen och jaga djur med vapnet förrän du också fått en licens för det. Dessutom ska du ha en godkänd jägarexamen för att få jaga med 22LR gevär.

Vi kan inte nog betona vikten av att du lär dig hantera ditt vapen, ammunition, laddning och skott på ett säkert sätt. Även ett 22LR vapen kan göra riktigt stor skada på både djur och människor om det inte hanteras på rätt sätt. Dessutom kan du som skytt åtalas om det visar sig att du inte har hanterat vapnet korrekt och säkert. Redan innan du köper ditt 22LR vapen bör du alltså ta dig tiden att ta reda på vad som egentligen krävs av dig.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *