Jaktvapen

Typer av jaktvapen
När det kommer till jakt finns det flera typer av jaktvapen att köpa, bland de vanligaste jaktvapnen som finns i butik är älgstudsare, hagelgevär, salongsgevär och luftgevär. Valet av jaktvapen beror främst på vad du ska jaga då vapnen är gjorda och utformade för vissa ändamål. Detta betyder att de olika jaktvapnen som finns är anpassade för olika avstånd och för olika djur. Till detta kommer dessutom ammunitionstyperna som även de är gjorda för olika djur och avstånd. Tänk också på att du måste ha en jägarexamen och måste ha fyllt 18 år för att kunna få ansöka om att få tillstånd att inneha och köpa jaktvapen. Detta ansöker du om hos polisen. Utöver dessa kriterier behöver du ett så kallat statligt jaktkort, vilket innebär att du betalar viltvårdsavgiften och därmed har tillåtelse att jaga i Sverige. Det finns egentligen tre huvudkategorier av vapen ämnade för jakt, dessa är:

En så kallad älgstudsare, som även kallas för kulgevär. Dessa vapen tillhör klass 1, med vilket menas att de är jaktgevär som man använder för jakt av älg samt vilt. Dessa gevär är precisionsvapen och är avsedda att användas på längre avstånd för jakten av till exempel älg. Vanligast för sådan storviltsjakt är så kallade enkelskottsgevär, vilka laddas manuellt ett skott i taget efter att man skjutit ett.

Hagelvapen är också ett av de mest vanligt förekommande jaktvapnen som får användas för jakt utifrån vissa kriterier. Det är endast kaliber 12, 16 och 20 som får användas i jaktsyfte. Hagelvapnen använder hagelpatroner som är fyllda med olika stora hagel, dessa hagelvapen är avsedda för jakt av mindre vilt. Dessutom får avståndet som du skjuter ifrån inte vara större än 25 meter för ett oskadat djur när du använder hagelvapen under jakten.

Luftgevär kan även de, om de är tillräckligt starka, nog få tillåtas för begränsad skyddsjakt (klass 4), och då måste luftgeväret uppfylla krav om att ha en utgångshastighet på 180 meter per sekund samt ha ammunition av kaliber .22 eller större.

Till vissa jaktvapen, särskilt för de vapnen ämnade för längre avstånd, kan du få med eller köpa till kikarsikte, kikarfäste och benstöd, allt för att underlätta ditt precisionsskjutande på längre avstånd.Viktigt att också tänka på är att du måste förvara dina vapen i särskilt ämnade vapenskåp enligt lag. Tänk dock på att alla vapen inte räknas som jaktvapen. Alla vapen måste uppfylla föreskrifterna för att se om de är lämpliga för jakt eller inte. Du kan läsa mer om vad som gäller på polisens hemsida.

Älgstudsare bäst i test 2020 – Hitta den bästa älgstudsaren

En älgstudsare krävs när man vill jaga högvilt, till exempel älg. Det är ett så kallat klass 1 vapen. Det är ett kulgevär och vid varje skottillfälle avlossas en kula. Geväret kan sedan vara helautomatiskt, halvautomatiskt eller helt manuellt. Här tar vi upp och jämför de tre bästa älgstudsarna på marknaden just nu. Vi lyfter …

Älgstudsare bäst i test 2020 – Hitta den bästa älgstudsaren Read More »

gun

Luftpistol bäst i test 2020 – Bästa luftpistolen utsedd

[Su_table] 1. Hatsan 2. Say sour 3. Colt Peacemaker För den vapenintresserade är en vass luftpistol ett måste i vapenskåpet. I det här testet har vi utsett tre luftpistoler som förtjänat äran att kalla sig luftpistol bäst i test. Vi har nämligen utsett den bästa luftpistolen i tre olika kategorier. Oavsett om du är intresserad …

Luftpistol bäst i test 2020 – Bästa luftpistolen utsedd Read More »

Luftgevär bäst i test 2020 – Hitta de bästa luftgevären

Här har vi samlat de bästa luftgevären för att du enkelt ska kunna köpa luftgevär online. Läs igenom vår köpguide och hitta det luftgevär som passar dina behov bäst. Vilket luftgevär ska jag köpa? Oavsett om du äger ett luftgevär sedan tidigare eller är nyfiken på att testa på prickskytte med luftgevär för första gången …

Luftgevär bäst i test 2020 – Hitta de bästa luftgevären Read More »