Jaktstövlar bäst i test 2022 – hitta de bästa jaktstövlarna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Hunter Balmoral 2. Gateway Woodbeater 3. Wirå från
Hunter Balmoral bästa jaktstövlarGateway Woodbeater 18 7mmWirå från Avignon
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Ett bra par jaktstövlar kan göra mycket för dig när du ska bege dig ut på jakt. De kan även vara perfekta om du ska ut i skogen för att plocka svamp eller gå en skogspromenad, eller om du kommer befinna dig på en plats med ojämn terräng. Oavsett anledning kan det rätta paret jaktstövlar vara det som avgör hur länge du klarar av att vara ute utan blöta, kalla eller skadade fötter.

Det finns ett enormt utbud med jaktstövlar på marknaden, vilket kan göra det svårt att välja de rätta. Trots att en stor del av alla tillgängliga jaktstövlar fungerar bra och är bekväma är det inte säkert att de passar för ditt ändamål. Det allra bästa du kan göra är att välja ett par jaktstövlar som passar perfekt för alla olika terränger, ifall du kommer befinna dig på olika platser. Tänk dock på att de bästa gummistövlarna eller jaktstövlarna som passar en person kanske är fel sorts stövlar för dig.

Vi vill göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta de bästa gummistövlarna eller de bästa jaktstövlarna. Därför har vi tagit en titt på vad som finns tillgängligt på marknaden och valt ut några av de vi anser vara bland de bästa. Här nedan har vi samlat en lista över några av de bästa jaktstövlarna vi hittat. Förutom att vi läst igenom beskrivningen om de olika skorna har vi även tagit tidigare bäst i test i åtanke samt recensioner från konsumenter som har testat skorna.

Oavsett vad du letar efter rekommenderas det att du verkligen läser igenom och jämför de olika jaktstövlarna. Ta även alltid en titt på storleksguiden eftersom storlekarna kan variera lite mellan de olika tillverkarna.

Topp 9 bästa jaktstövlar 2022

1. Hunter Balmoral Classic Wellington stövlar

Hunter Balmoral bästa jaktstövlar

Dessa högkvalitativa stövlar tillverkades av Hunter Boots Ltd, vilket är ett företag som varit med ända sedan 1850-talet. En av tillverkarnas mest kända stövlar är nog Original Boot, men du som är på jakt efter en av de bästa jaktstövlarna bör ta en närmare titt på Balmoral Classic Wellington Boots.

Balmoral Classic Wellington Boots är ett par jaktstövlar som vi anser är bäst i test. Det är ett par riktigt högkvalitativa terrängstövlar som tillverkaren skapat med tekniska och avancerade element. De har skapats med en så bra gummikonstruktion som Hunter Boots Ltd lyckats ta fram samt är utrustade med både ett spänne och dragkedja.

Fördelar med Hunter Balmoral Classic Wellington stövlar

 • Stövlarna är av hög kvalitet samt handgjorda.
 • Dessa jaktstövlar är helt vattentäta.
 • Stövlarna är tillverkade med ett nylonfoder som säkerställer att de torkar relativt snabbt.
 • På framsidan, och vid skenbenet, av stöveln har det applicerats en förstärkning för att ge mer skydd.
 • Jaktstöveln är utrustad med en robust sula som ger dig ett väldigt stadigt grepp på marken.
Se priset här

2. Gateway Woodbeater 18″ 7mm

Gateway Woodbeater 18 7mm

Gateway Woodbeater är stöveln för alla erfarna jägare som ställer höga krav på sina jaktstövlar. Denna stövel har bland annat ett värmande neoprenfoder som gör att du kommer klara dig i ner till -40 grader. Rund vaden sitter en vidd som ska göra skon lättare att ta på sig. Den här bäst i test stöveln har dessutom ett skaft som är cirka 46 centimeter högt, vilket gör att du kan ta dig igenom våta marker utan några problem. Du behöver inte oroa dig för att vatten kommer in i stöveln särskilt lätt.

Fördelar med Gateway Woodbeater

 • Högt skaft på 56 centimeter.
 • Neoprenfoder som håller dig varm upp till -40 grader.
 • Hög slitstyrka, vilket innebär att de håller länge.
 • Lynx Ice-GRIP, vilket ger ett fantastiskt grepp oavsett underhåll.
Se priset här

3. Wirå från Avignon

Wirå från Avignon

Många tillverkare väljer att skapa stövlar och andra produkter baserat på den aktivitet de ska användas till. Avignon fokuserar istället på att skapa produkter efter vad din kroppsrörelse bestämmer. Efter att ha tagit en titt på flera stövlar har vi utsett Wirå till en av de bästa gummistövlarna. Den passar lika bra till män som till kvinnor. Den har en unisexpassform samt snörning som gör det möjligt att justera omkretsen i stöveln vid ditt underben. Stöveln är tillverkad av ett naturgummi och har en extra förstärkning runt hela din fot. En negativ del är att stövlarna inte är vinterfodrade, vilket innebär att dessa kanske inte är de bästa under de kallare månaderna.

Fördelar med Wirå

 • Stövlarna är tillverkade med naturgummi, vilket gör dem lättrengjorda.
 • Unisexmodell, vilket innebär att den passar både män och kvinnor.
 • Grovmönstrad yttersula som ger dig ett mycket bra grepp.
 • Snörning som gör det möjligt att reglera omkretsen på stöveln runt underbenet.
Se priset här

4. Viking Footwear – Hunter Delux RT Gore-Tex stövlar

Viking Footwear - Hunter Delux RT Gore-Tex stövlar

Hunter Delux RT GTX är en perfekt stövel för alla jägare som letar efter skor av hög kvalitet. De är tillverkade av det nordiska märket Viking Footwear som är specialiserade på vattentäta kängor och stövlar. Det innebär att stövlarna från märket är just vad du behöver när du ska bege dig ut i skogen. Viking Footwear är även specialiserade på sina högkvalitativa barnskor, men här är det jaktstövlarna vi ska fokusera på i första hand.

Trots att Hunter Delux RT GTX är ett par robusta jaktstövlar går de även att beskriva som ett par högkvalitativa kängor med högt skaft. Det höga skaftet, som är tillverkat av läder, hjälper till att skydda dig när du ska ta dig igenom svårare terräng. På insidan av skon har det använts ett GORE-TEX-material som andas bra samt ser till att stövlarna släpper ut både värme och fukt.

Fördelar med Hunter Delux RT GTX

 • Gummisula som ger dig mycket bra grepp.
 • GORE-TEX på insidan av stöveln som hjälper dig hålla fötterna torra.
 • Snörning upp på hela skaftet som ger dig det stöd du behöver.
 • Brett storleksutbud som gör att skon passar både män och kvinnor.
 • Yttermaterial av både läder och syntet.
Se priset här

5. Tay Sport från Muck Boot

Tay Sport från Muck Boot

Tay Sport från Muck Boot är en mycket populär stövel som sålt i över 240 000 exemplar sedan den lanserats i Sverige. Trots att många anser att detta är en stövel främst för sport, som namnet säger, är den ett perfekt val för jakt och vinterfiske. Stövlarna är helt vattentäta och har en fodring som klarar temperaturer från 15 grader till -40 grader. Fodret består av andningsbar AIRMESH samt microfleece, vilket hjälper till att driva ut både fukt och värme. Tay Sport har även en isolerande innersula som ger dig god stötdämpning. Den är dessutom uttagbar.

Stöveln är inte bara vattentät och varmfodrad utan även förstärkt runt häl, tå och hälsenan. Den saknar dessutom irriterande sömmar, hela stöveln är istället limmad eller vulkaniserad.

Fördelar med Tay Sport

 • Klarar temperaturer ned till -40 grader.
 • Varmfodrad med microfleece och AIRMESH.
 • Erbjuder ett stort storleksutbud.
 • Uttagbar innersula som ger väldigt god stötdämpning.
Se priset här

6. Hunter GTX från Crispi

Hunter GTX från Crispi

Denna jaktstövel för herrar har tillverkats av Crispi. Crispi är ett företag som specialiserat sig på just jaktskor samt fritidskläder. Hunter GTX är en vandrings- och jaktkänga som utrustats med ett högt skyddande skaft och ett vattentätt material. På insidan av stöveln har det andningsbara materialet GORE-TEX använts samt en uttagbar innersula, eller fotbädd. Fotbädden gör skorna ännu bekvämare och de är försedda med antisvett- och antidoftegenskaper.

Hunter GTX är dessutom försedd med Ankle Bone Support-system, eller ABSS-system. Det innebär att dina fötter och fotleder kommer få ett av de allra bästa stöden. Letar du efter en riktigt stabil stövel/känga för jakten är alltså detta ett mycket bra alternativ. Priset ligger mot den högre nivån men med alla egenskaper är det enligt oss värt pengarna.

Fördelar med Hunter GTX

 • Ytskiktet av stöveln är tillverkat av nubuck, ett vattentätt material.
 • Fodret består av GORE-TEX, det andningsbara materialet.
 • Fotbädden är både försedd med antisvettegenskaper och antidoftegenskaper, samt är uttagbart.
 • Denna bäst i test jaktstövel har även ABSS-systemet, vilket ger dig ett utmärkt stöd.
Se priset här

7. Ridge High från Avignon

Ridge High från Avignon

Letar du efter en riktig fritidsstövel som du kan använda både till jakten och dina friluftsaktiviteter? Då är Ridge High från Avignon ett bra alternativ. Denna stövel har hamnat på en hög placering i flera tidigare bäst i test och efter att ha tagit en titt på den förstår vi varför.

Ridge High har ett ordentligt foder som sägs kunna hålla fötterna varma ner till -60 grader. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att bli kall oavsett om du ska gå en skogspromenad eller sitta och vänta en längre stund, vilket kan ske under jaktpassen. Stöveln är tillverkad av en neoprensocka som är 12,5 millimeter och har ett lager av neopren. Den har även ett lager ridgewich flimmerhår som ger en ökad andningsförmåga samt fleece, vilket ökar komforten. För att göra gången lite smidigare är Ridge High en aning lägre baktill. Det sägs även ge bättre utrymme för din vad.

Fördelar med Ridge High från Avignon

 • En mycket robust och stabil yttersula som lämpar sig för varierande underlag.
 • Tillverkad av 12,5 millimeters neopren.
 • Håller dig varm ner till -60 grader.
 • Stöveln har en ortopedisk innersula.
Se priset här

8. Touring III från Viking Footwear

Touring III från Viking Footwear

Det här är ytterligare en fantastisk jaktstövel från Viking Footwear, tillverkaren som fokuserar på 100 % vattentäta gummistövlar. Touring III har bland annat en justerbar rem längst uppe på skaftet och reflexer som ökar din synlighet. Stöveln är dessutom tillverkad av naturgummi, vilket är ett material som är både flexibelt och hållbart.

Vad mer som gör detta till en av de bästa gummistövlarna är att den är helt vattentät, samt har ett snabb torkat polyestertyg på insidan. Vid stövelns tår finns det en canvas som ökar stabiliteten och sulan på skon greppar marken väldigt bra oavsett om det är vått eller torrt.

Innersulan är uttagbar, vilket hjälper vid torkningsprocessen ifall stövlarna blivit blöta, samt om du använt dem en längre stund. Stöveln riktar sig till vuxna, både damer och herrar. Storlekarna sträcker sig från 36 ända upp till 47.

Fördelar med Touring III

 • 100 % vattentäta.
 • Insidan består av ett polyestertyg som torkar snabbt.
 • Stort storleksutbud, vilket gör stöveln tillgänglig till de flesta vuxna personer.
 • Tillgängliga reflexer som gör dig synlig.
 • Canvas vid tårna som ökar stabiliteten i stöveln.
Se priset här

9. Tornevik från Tretorn

Tornevik från Tretorn

Dessa jaktstövlar tillverkas av Tretorn, ett företag som grundades på slutet av 1800-talet, och som till en början skapade kläder för vårt nordiska klimat, som gummikläder och gummistövlar. Allteftersom har företaget utvecklats till att skapa mer än kläder. På 60-talet var de som mest specialiserade på att tillverka tennisskor. Idag erbjuder de dock det bästa av båda, alltså både fantastiska kläder och skor för klimatet här i Norden och sportkläder och skor.

Tornevik jaktstövlar är väldigt tåliga och funktionella. De är utrustade med ett foder som ser till att du håller dig torr och varm under hela dagen. De har en skafthöjd på cirka 40 centimeter, vilket förhindrar att vatten kommer in när marken är våt samt ger dig lite stöd när du går.

Fördelar med Tornevik jaktstövlar

 • Varmt foder som skyddar dig hela dagen ute i skogen.
 • Högt skaft som förhindrar vattenläckor och ger stöd.
 • Unisexstövlar med storlekar som passar både damer och herrar.
Se priset här

Köpguide för jaktstövlar

När du letar efter de bästa gummistövlarna eller de bästa jaktstövlarna finns det en del saker som du bör tänka på. Genom att ta hjälp av vår enkla köpguide kommer du förhoppningsvis kunna göra ditt val lättare när du letar efter de bästa stövlarna.

Att välja rätt typ av stövel

När du tar en titt på marknaden kommer du se att det finns mängder med olika stöveltyper. Det kan göra det svårt att veta vilka du ska välja. Vilken typ av jaktstövel du behöver beror på flera olika saker. En sak som du måste tänka på är vilken sorts jakt du sysslar med. Behöver du stövlar du kan smyga fram i eller ett par som gör det lättare för dig att snabbt ta dig igenom skog och terräng?

Jaktstövlar och gummistövlar kan i många fall erbjuda samma funktioner, som stöd, men samtidigt ska de inte konkurrera ut varandra. Ett bra par gummistövlar kan vara det du behöver i fall marken är våt där du kommer befinna dig. Men jaktstövlar är många gånger varmare och kan även vara vattentäta. För att hitta vilken typ av stövel du behöver måste du alltså tänka på var du kommer befinna dig, hur terrängen ser ut, vilken sorts jakt/aktivitet du ska utföra och vilken årstid det är. Under höst och vinter behöver du givetvis skor som håller dina fötter varma.

Jaktkängor eller jaktstövlar?

Det här är en av de vanligaste frågorna de flesta personer ställer. Ska de köpa jaktkängor eller jaktstövlar? Båda alternativen är bra, men i de flesta fallen är stövlar det bästa alternativet. Trots att många föredrar kängor finns det risk att du stöter på våtmark i skogen. Många kängor har då korta halsar vilket gör att vattnet kan sjunka in i skon. Med stövlar som når halvvägs upp till knät slipper du detta.

Jaktstövlar i gummi har många fördelar och detsamma gäller kängor. Med stövlar av gummi kommer du dock kunna känna hur ojämn marken är eftersom de inte alltid har lika mycket stoppning och foder. Men med en gummistövel behöver du inte oroa dig för torktiden ifall de skulle bli blöta. En stövel av gummi torkar alltså snabbare och har mindre chans att släppa in vatten medan vissa jaktkängor lättare blir blöta och torkar långsammare.

Kort sagt måste du själv bestämma vilken typ av sko som passar dig bäst. Ta en noga titt på hur terrängen ser ut där du kommer befinna dig så kommer det bli lättare att välja. Det är också viktigt att du väljer skor som passar årstiden.

Att tänka på när du ska befinna dig i våtmarker

De bästa alternativen för jaktstövlar när du ska befinna dig i våtmarker är vattentäta. Det är främst de som är tillverkade i gummi. Det finns både gummistövlar och jaktstövlar av gummi. Ett bra alternativ är de som kombinerar det bästa av både jaktskor och gummistövlar. Skaftet på skon rekommenderas också vara högt, åtminstone högre än fotleden. På så sätt behöver du inte oroa dig ifall du skulle sjunka ner en liten bit i marken där du går. En sak du bör tänka på ifall du väljer höga stövlar är att de inte har lika bra ventilation som de låga. De kan alltså kännas för varma ifall du använder dem under de varmaste månaderna eller när du ska gå en längre sträcka.

Jaktstövlar i naturgummi

Naturgummi är idag ett vanligt material som tillverkare väljer att använda när de skapar jaktstövlar. Varför de väljer detta beror på att stöveln blir både mer exklusiv och mer hållbar på samma gång. De blir helt enkelt lite finare i kanten.

Stövlar av naturgummi kan därför vara lite dyrare jämfört med de som tillverkats av ett syntetiskt material. Om du känner dig osäker på vilket alternativ som är bäst rekommenderar vi att du tar en titt på stövlar som kombinerar de båda alternativen.

En viktig sak att tänka på är att du inte bör välja jaktstövlar som består av en hög andel naturgummi. Det kan leda till att stöveln blir försvagad. Dock gäller detta främst skor som består av en blandning av naturgummi och syntetiskt material. Skulle stöveln däremot ha för lite naturgummi finns det en risk att skorna är obekväma och kommer kännas stela och hårda.

Jaktstövlar i neopren

Tillverkningen och designen av jaktstövlar utvecklas ständigt, precis som med de flesta saker i världen. De stövlar som tillverkades och användes för ett antal år sedan ser alltså inte likadana ut som stövlar tillverkade idag. Det gäller i alla fall hos de tillverkare som är noga med att följa trender och hålla sig uppdaterade om de senaste materialen.

En sak som vi har upptäckt är att användandet av neopren har ökat. Det är kort förklarat ett material som både ser till att stövlarna blir isolerade och flexibla. Stövlar som tillverkats med neopren kommer alltså att hålla dina fötter varma och torra samtidigt som det känns bekvämt att gå i stövlarna.

Neopren är dessutom ett material som inte binder fukt, vilket är ett plus. På grund av detta anses de bästa gummistövlarna för jakt vara bland annat de som tillverkats med neopren.

Hitta den rätta storleken för dig

Det allra viktigaste när du ska välja de bästa gummistövlarna är att välja rätt storlek. Om du har möjlighet att besöka en fysisk butik så att du kan prova de olika skorna är detta ett stort plus. Det gör det mycket lättare att hitta den perfekta storleken. När du beställer över internet, vilket är vad många personer föredrar, har du inte samma möjlighet att prova olika skor innan du köper dem. Dock kan du givetvis beställa flera och sedan skicka tillbaka de som inte känns rätt.

En sak som är viktig att tänka på är att storlekar kan variera en hel del mellan olika märken och butiker. Därför kan det bli så att du som i vanliga fall har storlek 39 passar i en storlek mindre beroende på butik/märke. På grund av detta är det väldigt viktigt att prova jaktstövlarna innan för att se ifall de passar dig, även om du känner dig säker på vilken storlek som passar.

Skulle du däremot vara osäker på vilken storlek du har finns det tips på hur du kan gå till väga:

1. Placera ett vitt papper på golvet mot en vägg.
2. Sätt ner din fot på papperet. Din häl ska nudda väggen. Det är också viktigt att du står så rakt du kan, på så sätt kommer din fot tryckas ner ordentligt.
3. Markera på papperet framför din längsta tå.
4. Mät hur många centimeter det är från markeringen till kanten av papperet.

Vanliga frågor och svar om jaktstövlar

När du väljer jaktstövlar finns det en hel del olika frågor som kan dyka upp. Det spelar ingen roll ifall det är den allra första gången du ska köpa skorna eller den fjärde. Här nedan har vi därför samlat några av de vanligaste frågorna och självklart även svaren.

Hur tar jag hand om mina jaktstövlar på bästa sätt?

Eftersom riktiga jaktstövlar kan kosta en hel del vill de flesta göra sitt allra bästa för att ta hand om dem på rätt sätt. En rekommendation är att du behandlar dina jaktstövlar med en vattenavvisande spray, även om du köper vattentäta stövlar. Genom att göra detta så säkerställer du att dina skor är så säkra som de kan bli. Sprayen är dock något du inte behöver använda på sulan av stövlarna. Där kan du använda dig av glycerin istället.

Skulle du inte vilja använda dig av glycerin kan du köpa silikonolja istället. Det fungerar nämligen också. En sak du bör komma ihåg är att om du har köpt stövlar tillverkade av gummi ska dessa rengöras med ljummet vatten och tvål. Det behövs inga speciella medel för detta.

Hur förvarar jag jaktstövlarna på bästa sätt?

Det enda du egentligen behöver tänka på är att ställa dina jaktstövlar på en plats som är sval och mörk. Gummit kan nämligen torka ut och spricka ifall de står i starkt solljus under en längre tid. Det är också viktigt att området där du förvarar de är helt fuktfritt.

Vilken är den bästa stöveln?

När du ska välja en jaktstövel kommer du snabbt inse att det inte är det lättaste. Det första du måste göra är att veta vilken typ av jakt du kommer göra och vilken terräng som finns. Sedan gäller det bara att leta efter de jaktstövlar som erbjuder just det du letar efter. Skulle du vara osäker på vilken typ av stövlar du behöver kan du alltid vända dig till en jaktbutik och fråga om råd.

Sammanfattning

Det finns en hel del du rekommenderas att lära dig innan du går igenom med ett köp av jaktstövlar. Information om både tillverkare och de olika materialen kan vara exakt det du behöver för att göra det bästa köpet.

Med den enkla köpguiden vi satt ihop kan du lättare hitta den information du behöver för att påbörja ditt sökande. Det finns till exempel information om hur du går tillväga för att hitta den perfekta jaktstöveln och vad som är viktigt att tänka på.

Med ett test som ”Jaktstövlar – bäst i test” kan du lättare ta reda på vilka skor som är som mest populära just nu. Vårt test innehåller dessutom vilka egenskaper de olika skorna har samt om det finns något speciellt som är viktigt att känna till.

Det händer att storlekarna som listas inte stämmer med vad du är van vid. En 38:a kan till exempel vara större eller mindre jämfört med jaktstövlar från ett annat märke. Därför är det viktigt att du tar en titt på storleksguiden, ifall en sådan finns tillgänglig, innan du väljer storlek. Detta gäller främst när du beställer skor på nätet. Anledningen till att vi rekommenderar att du köper på nätet, trots nackdelen att du inte kan prova skorna direkt, är att du får tillgång till ett mycket större utbud.

Vi har gjort vårt yttersta för att kunna nå en så bred målgrupp som möjligt med vår bäst i test-lista. Bland annat genom att lista olika prisklasser. Bäst i test-listan, köpguiden och våra frågor och svar kommer förhoppningsvis vara allt du behöver för att hitta de bästa gummistövlarna eller jaktstövlarna.

Trots att priset kan variera en hel del är det viktigt att du inte väljer skorna endast efter priset. Designen och materialet kan också variera en hel del och även här gäller det att du inte väljer de skor du tycker ser snyggast ut. Titta istället igenom all information som finns innan du bestämmer dig för vilka de bästa jaktstövlarna är. Läs även andra konsumenters recensioner för att få en tydlig och ärlig bild om vad andra tycker om just de jaktstövlarna du är intresserad av.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *