Jaktställ bäst i test 2022 – bästa jaktställen hittar du här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Pinewood Pro 2. Shooterking Lynx 3. Härkila Stealth
Jaktställ Pinewood Pro Xtreme jaktställ bäst i testJaktställ Shooterking LynxJaktställ Härkila Stealth
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Som jägare är du många gånger stillasittande under längre tid och speciellt under kalla dagar är det därför extra viktigt att vara bra klädd. Alla jägare som är vana att sitta i ett älgtorn eller på ett älgpass vet hur obekvämt det blir att sitta stilla om kläderna inte är behagliga att ha på sig. Det bidrar till att man rör sig mer, och då skrämmer man i regel bort djuren. Med kläder som inte är bekväma kan det också bli svårt att röra sig på ett praktiskt sätt i skogen. Ett bra jaktställ är därför en smart investering för jägaren som planerar att befinna sig en del i skogen.

Jaktställ används framför allt av jägaren för att denne ska kunna hålla sig torr och varm i skogen. Men de kan också användas av andra som ofta rör sig i skogen. Ett bra jaktställ kan nämligen rädda liv tack vare att kroppen lätt håller sig torr och behåller värmen i dem. I skogen kan du lätt bli nerkyld eller råka gå vilse och då är jaktstället en verkligt bra vän.

När det gäller jaktställ bör de först och främst vara varma och vattentäta. De måste också kunna andas. Om du rör på dig och blir varm ska du inte bli våt av svett i kläderna. Blir du det blir det snabbt obekvämt och dessutom kan svetten kyla ner dig. Kläderna ska dock vara av ett sådant material att de inte släpper in kall luft.

Vi har tagit fram de tre bästa jaktställen som finns på marknaden just nu. De håller lite olika prisklass och de är av olika fabrikat och av olika material. Alla produkter är dock av hög kvalitet men om du vill ha fler finesser eller andra egenskaper än de allra vanligaste får du i regel vara beredd att lägga ut lite mer pengar på ditt jaktställ.

Ute i skogen kan du slippa stress och måsten. Du kan ta det lugnt och bli ett med naturen. Om du dessutom är jägare kan du jaga din egen mat, och även underlätta för naturen genom att få bort sjuka eller skadade djur. Jaktstället är något man helt enkelt inte klarar sig utan om man vill kunna spendera mycket tid i skogen oavsett vilket tid på året det är.

En dag i skogen kan yttra sig helt olika beroende på hur du är klädd. Om du har kläder som inte håller kyla ute, som inte andas eller som gör att du blir blöt in på bara skinnet kan den roliga jaktdagen eller den avslappnande dagen i skogen snabbt bli något helt annat. Ett jaktställ som inte kan hålla din kroppstemperatur på en bra nivå, och som andas så att du blir fri från fukt kan dessutom göra så att du blir sjuk. Just de här sakerna ska vara prioritet när du köper ett jaktställ. Om du vill ha ett ställ med flera funktioner behöver du också kontrollera att de faktiskt fungerar som de ska. Vi har tittat på de olika funktionerna och jämfört flera jaktställ för att du ska kunna göra ett så bra och välavvägt beslut som möjligt. Ditt jaktställ vill du antagligen kunna använda under flera års tid, och köper du ett dyrt jaktställ ska det inte gå sönder efter bara en användning. Vi har testat flera olika jaktställ för att kunna ta fram tre produkter som vi anser är bäst i test. Vi har tittat på både små och stora detaljer under testet för att du verkligen ska kunna lita på ditt val.

Vi vill med vår artikel om jaktställ bäst i test ge dig så goda möjligheter som möjligt att välja ett jaktställ som passar dina förutsättningar, och vi vill att du ska vara nöjd med ditt val under lång tid framöver. I vår köpguide får du också veta mer om saker som är bra att veta kring jaktställ och kring vilka funktioner de bör ha.

Topp 3 jaktställ bäst i test 2022

1. Jaktställ Pinewood Pro Xtreme

Jaktställ Pinewood Pro Xtreme jaktställ bäst i test

Den vane jägaren är antagligen inte helt obekant med märket Pinewood. De har nämligen tillverkat praktiska jaktkläder under flera års tid. När det gäller Pinewood Pro Xtreme är det verkligen ett ställ som blir bäst i test. Som jägare och skogsmänniska blir du inte besviken. Du får nämligen en hel del för pengarna och jaktstället är allt annat än dyrt i inköp. Även om stället inte har de mest moderna funktionerna eller den mest innovativa designen gör plaggen sitt jobb år efter år oavsett väderlek. Stället håller både kyla och fukt borta från kroppen och det ska också visa sig ventilera bort svett på ett väldigt effektivt sätt.

Jaktstället har en mörk naturgrön färg vilket gör att det passar utmärkt som kamouflage i samband med jakt, men stället passar också perfekt som standardkläder ute i skogen under arbetsdagar eller kanske när du plockar svamp.

Jaktställets modell är överlag utvecklad för att passa den mer rörlige och aktiva jägaren. Hundförare har speciellt stor nytta av de olika funktionerna med ventilation och bra andningsförmåga i plaggen. Det betyder dock inte att även mer stillasittande jägare inte har nytta av plaggen. Under en varm dag kan det bli nog så varmt att sitta stilla på ett pass under den gassande solen. Pinewood Pro Xtreme har en andningsfunktion som man inte ska underskatta. På flera ställen på plaggen finns öppningsbar ventilation. De ger plaggen en bättre luftgenomströmning överlag och på en varmare dag kan också varm luft släppas ut ur kläderna. Den öppningsbara ventilationen på benen är särskilt omtyckt när vi testar plaggen. När du sitter på ditt pass eller ska smyga dig på ett vilt och känner svett rinna nedför benen kan du försiktigt öppna ventilationen och få bort den. Vi tycker också extra mycket om att ventilationen inte släpper in någon kall och kylig luft när den väl är stängd, vilket annars tenderar att vara ett problem för många jaktställ. En annan sak man inte ska bortse från är det nätfoder som finns i plaggen. Hela fodret har en patenterad teknik för hög ventilation och det är en sak vi verkligen märker när vi testar plaggen.

Vi gillar också att ställets jacka har en kapuschong eller luva med brätte. Hela luvan kan tas av och regleras vid behov. Det gör jackan än mer allsidig eftersom att den verkligen kan användas i alla väder och den kan enkelt anpassas om det blir regn, sol eller snö. En stor fördel är också att den kan tas bort om man vill slippa fastna i saker när man går i skogen.

På både ställets byxor och på jackan finns det flera fickor och som jägare är just fickor alltid bra. Här fungerar fickorna bra och deras placering är väldigt funktionell. En klassisk napoleonficka finns, samt kartficka. För jaktradio och hundpejl finns också två fickor på jackan. Det gör att du har gott om plats att få med dig allt du kan tänkas behöva i skogen. Flera av fickorna har också dragkedja vilket gör att du inte riskerar att tappa dina saker ute i skogen.

En extra praktisk detalj som vi tycker om är att det i en liten ficka medföljer ett orange reflexband. Det tas enkelt fram och fästs på kroppen ute i skogen när du behöver synas lite extra. På andra jaktställ sitter reflexdetaljerna i regel fast, vilket ibland kan vara en nackdel.

Pinewood Pro Xtreme är ett jaktställ som ligger mellanhögt i prisklass men underskatta inte stället för det. Här finner du rejäla dragkedjor som alla är vattenavvisande. Det gör att regn och väta inte läcker in i kläderna genom dragkedjorna. Just en sådan detalj är inte helt vanlig just i den här prisklassen. I benfickan finns också en smart ammunitionshållare som vi verkligen uppskattar. Förstärkningarna som finns på plaggen är också bra och väl placerade. De är också rejäla på både knä, armbågar och andra ställen som vanligtvis utsätts för mer slitage. Man kan inte bortse från att just förstärkningarna leder till att plaggen får en rejält förlängd livslängd.

Det här är ett bra jaktställ för dig som jagar i både varmare och kallare klimat. Plaggen har bra funktioner även om de inte är de modernaste, och det märks att såväl design som funktion är väl genomtänkt för att jaktstället ska fungera så bra som möjligt.

Se priset här

2. Jaktställ Shooterking Lynx

Jaktställ Shooterking Lynx

Shooterking Lynx är ett jaktställ för dig som vill klä dig enligt lager på lager principen. Såväl jacka som byxa är lätta till vikten och fodret är inte speciellt tjockt.

I både byxan och jackan har plaggens material delats i två lager för att de ska få bättre funktioner med andningsförmåga, borttransportering av fukt och för bättre värmeisolering. Plaggens sömmar är tillverkade i Sealgair PRO 250-G och det gör stället helt vattentätt även om det regnar eller är mycket blött ute i skogen. Det är just funktionen med Sealgair som gör att stället räknas som vattentätt till 10000 mm vattenpelare. Det är en sak vi som testat stället gillar extra mycket. Att få in regn och fukt innanför kläderna är inte skönt och det kan snabbt förstöra en hel dag i skogen.

I plaggen finns också shootexmembran. Det bidrar till ett stabilt plagg med bra funktion. Membranet ger också plagget väldigt bra andningsförmåga. I kombination med de vattentäta sömmarna kommer det inte in fukt i stället, och samtidigt ventileras svett och fukt från kroppen ut, allt för att dagen i skogen ska bli så bekväm som möjligt.

Den höga halskragen ger gott skydd mot både vind och regn samt snö. Jackan har också en kapuschong som kan tas av vid behov. Det gör att jackan lätt anpassas efter det aktuella vädret på jaktdagen. Om det är regnigt eller blåsigt kan kapuschongen sättas dit och på varma, torra dagar kan den tas bort för att inte vara i vägen. Ett stort plus är också hur luvan sitter fast. Den riskerar inte att hamna i vägen när geväret läggs an mot axeln.

Såväl jackan som byxan har också flera andra väl genomtänkta detaljer. På jackan kan midjan ställas in vilket bidrar till optimal passform. Även armsluten kan ställas in så att det inte blåser in i dem och för att jackärmarna inte ska ramla ner över händerna. För riktigt varma dagar finns förutom membranet också effektiva ventilationsöppningar under ärmarna. Byxan har anti-glidband i midjan så att de säkert ska sitta uppe. Dessutom är den delvis elastisk vilket gör den lätt att ta på och av sig. Anti-glidbanden gör också att en nedstoppad skjorta, underställ, långkalsonger eller vanliga underkläder sitter på plats där de ska. Du slipper alltså obehag av kläder som halkar runt.

På jackan tycker vi extra mycket om den stora innerfickan som även den är fodrad. Den kan stängas med dragkedja och passar utmärkt för värdesaker som plånbok och telefon som man inte gärna vill tappa ute i skogen. Vi gillar också den extra förstärkningen med corduramaterial på knän, armbågar och andra ställen som ofta utsätts för extra slitage.

Dragkedjorna på jaktstället är av YKK-modell. De är med andra ord av en väldigt hög kvalitet. Här har tillverkaren inte snålat med kvaliteten ens när det kommer till de mindre detaljerna. Som jägare behöver du inte tänka på att dragkedjorna kommer att börja krångla i skogen när du som bäst behöver ta upp något ur en ficka eller om du vill knäppa upp jackan. Överlag är jaktstället bra och det har flera funktioner som verkligen tänkts igenom.

Det är dock klokt att tänka på att designen på jaktstället är anpassad efter vinterjakt. Om du vill jaga ripa i fjällen eller om du vill ha ett bra kamouflage när det ligger snö ute är jaktstället helt perfekt. Men om du jagar på sommaren gör det här jaktstället att du syns allt för bra i terrängen.

Se priset här

3. Jaktställ Härkila Stealth

Jaktställ Härkila Stealth

Från det klassiska och välkända märket Härkila kommer jaktstället Stealth. Det är ett perfekt jaktställ för de flesta typer av jakt och dessutom är det både vattentätt och ljudlöst. Tack vare AXIS MSP® Forest Green Camouflage syns du väldigt lite i skogen och risken är liten att djuren kommer att se dig som ett hot. En rejält stor fördel är att jaktstället är extremt tyst att röra sig i.

Materialet är Gore-Tex i två lager, polyester samt borstad trikå. Jaktställets linning är i polyester samt finare mesh och alltsammans är impregnerat. Det gör att det håller tätt för väta väldigt bra. Dessutom andas jaktstället och du riskerar inte att bli för svettig i det.

Flera detaljer gillar vi lite extra. Så är till exempel fallet med huvan som går att ta av helt för att den inte ska vara i vägen. Vi tycker också om fickan som är placerad på den ena övre ärmen och de två radiofickorna som båda är försedda med dragkedja. Även på byxbenen finns det två fickor framtill, samt fickor på benen som har dragkedja.

Se priset här

Köpguide för jaktställ

Pinewood Pro Xtreme, Shooterking Lynx och Härkila Stealth är de ställ vi utsett till jaktställ bäst i test i den här artikeln.

I den här köpguiden redogör vi lite mer för vad du bör tänka på när det är dags att köpa ett jaktställ bäst i test. Du får också svar på några av de vanligaste frågorna som kan vara bra att ha koll på innan köp av ett jaktställ.

Måste ett jaktställ vara dyrt för att vara bra?

Ett jaktställ som blivit bäst i test är absolut inte något som måste vara dyrt. Man kan dock inte bortse från att det i stort sett är omöjligt att hitta ett jaktställ av bra kvalitet för bara några hundralappar. Om du söker ett jaktställ som har en riktigt bra kvalitet och som kommer att kunna användas av dig länge bör du vara beredd på att i alla fall lägga ner ett par tusenlappar på plaggen. Det är dock inte en speciellt stor summa med tanke på att bara en vanlig jacka till vintern kan kosta flera tusen kronor. När du får ett jaktställ för samma pris, med både byxa och jacka kan du använda plaggen separat. Det finns inget som säger att jackan bara kan användas under jakt i skogen till exempel. Att lägga lite extra pengar på jaktstället är med andra ord inte alls fel. Det är en klok investering att göra.

Hur mycket kan ett jaktställ kosta?

När vi har testat jaktställ har vi funnit priser på mellan 3000-15000 kronor. Självklart kan jaktställen dock vara dyrare än så. När du ska köpa ett jaktställ ska du inte bara låta priset bestämma vilken variant du väljer. Det kan dock vara klokt att tänka på att du med de lite dyrare modellerna får bra funktioner och lite av det bästa som finns på marknaden. Du får i regel också garanti som brukar vara i ungefär fem år. Det är inte helt fel med tanke på att du då lagt ut en del pengar på jaktstället.

Om du är nybörjare inom jakt, om du inte vill prioritera jakt speciellt högt eller om du helt enkelt inte har råd att spendera allt för mycket pengar på ett jaktställ med en gång kan en lite billigare variant passa dig bättre. Du kan kanske inte räkna med att få alla de finaste finesserna när du köper ett billigare ställ men om du inte behöver dem är det inte heller säkert att det finns anledning att betala mer för jaktstället. Om du inte behöver ha kamouflage eller om du bara ska vara ute några få timmar om året bör du välja ett jaktställ som passar de kriterierna. Ska du däremot befinna dig i skogen flera timmar varje helg, eller vara ut på långa expeditioner inom jakt bör du lägga ner lite mer pengar på att hitta ett jaktställ som passar för det, även om det kommer att kosta lite mer. Som nybörjare kan det räcka med ett jaktställ som håller dig varm och torr under en dags jakt.

De dyraste jaktställen är först och främst riktade till mer erfarna jägare, eller till de personer som helt enkelt inte nöjer sig med plagg av lite sämre kvalitet. Om du vill ha ett jaktställ som håller i flera års tid och som verkligen har alla de nyaste funktionerna får du helt enkelt vara beredd på att betala en del mer.

Vilka egenskaper bör du leta efter hos ett bra jaktställ?

När det gäller jaktställ tycker vi att det är vattentätheten som är allra viktigast. Det är inte roligt att sitta blöt in på bara skinnet i ett jakttorn under flera timmar. Även jaktställets vindtäthet är enormt viktigt. Det ska inte blåsa rakt genom kläderna. Det är också en fördel om det finns lite stretch i kläderna eftersom det gör att du kan röra dig betydligt mer fritt. Det blir också lättare att klättra upp i jakttorn eller att bara röra sig i skogen om plaggen ger efter lite. Jakt är en mer rörlig sport än vad många tror och den kan innefatta en hel del letande och eftersök. Men samtidigt förekommer också längre stunder av stillasittande. Där måste du kunna behålla värmen.

Vi anser också att plaggens andningsförmåga är något att hålla koll på. Det har helt enkelt att göra med att du inte ska bli för varm i kläderna och att svett inte ska orsaka nedkylning när du efter en stunds rörelse sätter dig ner och slappnar av.

Alla de jaktställ vi har med i vår artikel uppfyller de krav vi ställer på egenskaperna ett bra jaktställ bör ha. Sedan kan jaktställen såklart också uppfylla dem i högre eller mindre grad.

Hur bör man klä sig under jakten?

Under jakten får man tänka på att klä sig efter väder. Men man kan inte lita på en väderprognos och man kan inte definitivt säga att samma väder som gäller på morgonen också kommer att gälla på eftermiddagen. Att klä sig enligt lager på lager principen är därför väldigt praktiskt. På så sätt kan man enkelt klä av sig ett eller två lager om vädret blir varmare. Börjar man sedan frysa kan man klä på sig igen. Att ha rätt material nära kroppen är det allra viktigaste. Ett underställ i ull håller värme bra och det värmer även om det blir fuktigt. Även syntet eller bomull fungerar, men de har inte samma egenskaper som ull. Understället drar åt sig fukt av svetten och isolerar. Ett tunt underställ är bra om du rör dig mycket, ett tjockare om du sitter stilla. Efter understället tar man sedan på sig än fler lager, gärna minst två lager på både över- och underkropp. En bra jakttröja är bra eftersom den isolerar. Om du är mycket aktiv kan även jakttröjan vara bra att välja i en tunnare variant. Fleece eller bomull är bra material. Det kan också vara bra att ta med ett extra lager kläder som du inte tar på dig med en gång. Det blir lätt varmt och otympligt i bilen på väg ut till jaktmarken.

Ditt tredje eller fjärde lager bör vara ditt jaktställ. Byxan och jackan bör vara något du verkligen trivs med och de ska dessutom skydda mot kyla, regn, vind och kanske snö. Jaktstället ska andas och skydda. Om det är väldigt kallt ute kan ett tjockare jaktställ vara bra medan ett tunnare också fyller sin funktion. Under ett tunnare ställ kan du med hjälp av dina andra klädlager justera hur varmt klädd du vill vara.

Bör man välja kamouflagemönster eller inte?

Oavsett om du köper ett kombinerat jaktställ med byxa och jacka eller om du köper de olika delarna separat kan de finnas i kamouflagemönser eller i mörkare, naturliga färger. När du ska välja ditt jaktställ bör du titta på var du mestadels jagar. Försök hitta de färger som finns i skogen du brukar jaga i. Om du ska jaga på vintern kan svarta och vita mönster i regel smälta in mer. Under vår, sommar och höst är det bruna och gröna mönster och färger som gäller.

Några jaktställ har detaljer i orange eller röd reflex, medan resten av plaggen är dovt färgade eller i kamouflage. Ibland kan de här detaljerna tas av, andra gånger sitter de fast. Det kan kännas lite konstigt att ha så synlig färg i skogen men det har helt enkelt med säkerheten att göra. Det är viktigt att dina jaktkamrater ser dig. Det blir extra viktigt om du är hundförare och går mellan de olika passen i skogen. Det är ofta vanligt att djur inte ser de orangea detaljerna lika bra som de ser annan färg. Blått och grönt däremot brukar djuren se tydligt och en reflexväst i klassiskt reflexgrönt bör därför undvikas. Men en röd eller orange färg blir det genast svårare för djuret att lägga märke till och urskilja.

Vilka funktioner bör jaktstället ha?

När det gäller jaktställets funktioner står självklart bekvämlighet högt på listan. Dessutom ska plaggen tåla väder och vind av alla de slag. Som jägare ska man med ett modernt jaktställ inte behöva frysa eller bli blöt inpå bara skinnet under en jaktdag när vädret inte visar sig från sin bästa sida. De allra flesta jaktställ har i dag Gore-Tex eller andra membran och tack vare de materialen, som ofta också förekommer i dubbla lager blir det svårt för vatten att ta sig igenom plaggen.

En annan funktion är plaggens möjlighet att andas. Den har blivit bättre, men den är trots allt inte så bra som man kan önska sig i många jaktställ. Ibland kan det därför vara tvunget att öppna upp plaggens ventilationsöppningar när man ska röra sig mycket i skogen.

En annan funktion som vi tycker att jaktstället bör ha är en ficka för jaktradion. Den bör sitta på jackan, gärna lite högt upp så att radion inte slås emot när man går genom gräs eller sly. Om det är riktigt kallt ute är det inte fel att radiofickan ligger inne i jackan. Det gör nämligen att dess batterier håller betydligt längre.

En ficka för ammunition är inte heller fel. Den kan med fördel sitta på byxbenet så att man lätt kommer åt de extra skotten oavsett om man sitter ner eller står när man behöver dem.

Hur ska jaktstället vårdas?

När det gäller jaktställ som blivit bäst i test är de svåra att vanvårda, i alla fall om man väljer något av de ställ vi har med i testet. Väljer du ett par byxor i läder behöver de självklart mer omvårdnad. De jaktställ vi har med är i princip tillverkade för att tåla det mesta, även sämre vård och hantering.

Men som jägare kan det självklart vara trevligt att ta på sig fräscha jaktkläder även om man varit ute i skogen dagen innan. När du kommer hem från skogen bör du hänga upp kläderna på vädring, gärna utomhus ett par timmar eller gärna över natten. Om kläderna luktar lite rök efter vistelse nära en lägereld, eller om man svettats lite i dem brukar de här åtgärderna räcka för att kläderna ska bli fräscha igen. Har du passat och tagit ur ett djur, eller fått blod på kläderna kan det däremot vara klokt att tvätta dem. Mitt under jakten är det dock smart att bara tvätta kläderna i vatten, eller i ett parfymfritt tvättmedel. Djuren kan annars känna doft och bli misstänksamma.

De flesta jaktkläder kan tvättas i 40 grader i vanlig maskintvätt. I många fall bör kläderna sedan lufttorka. Vissa plagg kan dock behöva torktumlas för att de vattenavvisande materialen ska bevaras på allra bästa sätt.

Är ett tunt eller tjockt jaktställ bäst?

Bland de jaktställ som blivit bäst i test finns det både tunnare och tjockare varianter. I regel har man mer användning för ett jaktställ som är i tunn modell än av ett som har tjockt foder om man inte ska jaga där det är extremt kallt under större delen av året. Om du har ett lite tunnare jaktställ kan du enkelt röra på dig och om du vet att du ska sitta mycket stilla kan du ta på dig kläder i flera lager under jaktstället.

Med ett tjockt jaktställ kommer du att bli varm när du rör på dig. Det kan dock vara klokt att titta på om fodret går att ta ur. Då behöver inte ett jaktställ med tjock foder vara ett dåligt köp.

Fungerar Gore-Tex bra i ett jaktställ?

Gore-Tex är ett membran som finns i både skor och kläder. Det har funnits i flera år och man kan inte bortse från att det ger ett oerhört bra motstånd för både vind och vatten. Membranet andas men om du går långt och blir väldigt svettig kommer det inte att hänga med. Då är det trots membranet läge att antingen vädra ut värmen genom att öppna dragkedjor eller ventilation. Överlag fungerar dock Gore-Tex väldigt bra i jaktställ.

Summering

Vi vill med vår text hjälpa dig på vägen mot att hitta det allra bästa jaktstället för dig. Genom vår köpguide och våra tester hoppas vi att du nu har den information du behöver för att kunna köpa det jaktställ som är bäst i test för dig. Tänk dock på att det inte är säkert att de jaktställ vi ser som bäst i test verkligen är de som passar dig som allra bäst. Du behöver själv se till dina förutsättningar och krav för att du ska kunna göra de allra bästa valen.

Inga jaktställ är perfekta gällande precis allt, men du kan i alla fall hitta ett ställ som passar dig som bäst.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *