Jaktkniv bäst i test 2020 – Hitta den bästa jaktkniven

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Eka Swingblade 2. Wildtech Fällkniv 3. Morakniv Kansbol
Eka Swingbladewildtech-fällkniv-buköppnareMorakniv Kansbol
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det krävs mer än ett skjutvapen för att jaga. Med rätt utrustning och tillbehör kommer jaktsäsongen bli så mycket enklare. Här har vi tagit fram en köpguide och test för att hjälpa dig att hitta den bästa jaktkniven – en bra jaktkniv är en jägares bäste vän.

Som jägare är du säkert väl medveten om hur viktigt det är med kvalitet och funktionalitet på den utrustning som används vid jakt. Jaktkniven är inget undantag. Med ett stadigt handtag och ett sylvasst knivblad kommer du väldigt långt oavsett om du ska ta ur ett fällt djur, öppna en konserv eller flå ett djur.

En bra jaktkniv ska fungera i alla väder och förhållanden. Det krävs säkerhet och ett bra grepp för att undvika att kniven slinter eftersom det inte är helt ovanligt att den är kladdig och hal.

Vilken jaktkniv ska jag köpa?

När du väljer jaktkniv finns det några saker du ska tänka på innan. I vilket syfte ska du använda kniven? Vilken typ av knivblad ska du välja? Möter den här kniven dina behov ute i vildmarken? En jaktkniv behöver trots sitt namn inte användas enbart för jakt. De är värdefulla och essentiella redskap för alla som vistas ute i naturen. Man vet aldrig när man kan behöva en riktigt bra vildmarkskniv eftersom användningsområdena är så många.

De främsta egenskaper du bör leta efter när du är på jakt efter en kniv är ett stabilt skaft (gärna med signalfärger för att du lätt ska kunna hitta kniven om du tappar den), ett knivblad av hög kvalitet och det är fast blad eller en fällkniv. Som du ser här i vår guide kommer jaktknivar i alla färger och former och de har alla sina egna för- och nackdelar. Det handlar om att hitta den jaktkniv som är bäst just för dig och dina behov när du är ute och jagar. Vi har tagit fram rekommendationer på vad vi anser är den bästa jaktkniven för flera olika användningsområden och prisklasser.

Topp 3 bästa jaktknivar 2020

1. Eka Swingblade Orange

✓ Funktionell
✓ Konkavt buköppnarblad
✓ Kombikniv

Blad: 10cm Sandvik 12C27 stål
Buköppnare: 8cm Sandvik 12C27 stål
Handtag: Gummi
Hölster: Nylon

Se priset här

2. Wildtech Fällkniv

✓ Optimal jaktkniv
✓ Prisvärd
✓ Ligger tryggt i handen

Blad: 9cm rostfritt 440 stål
Handtag: Aluminium
Hölster: Svart oxfordväv
Bladlås: Ja

Se priset här

3. Morakniv Kansbol

✓ Klassisk allroundkniv
✓ Sylvass egg
✓ Robust lättviktskniv

Blad: 109mm  rostfritt stål
Handtag: TPE-Gummi
Hölster: Polymer
Nettovikt: 134 gram

Se priset här

Tänk på det här när du köper jaktkniv

Kvalitet kostar oftast mer och jaktknivar är inget undantag. Gör din research noga och säkerställ att kniven du köper lever upp till de krav du har. Kanske räcker det inte med enbart en kniv för att tillgodose dina behov ute till skogs.

Om du fäller ett djur och inte har de rätta redskapen för att ta ut det direkt på ett snabbt och effektivt sätt kan det gå till spillo. Ett fällt vilt förtjänar inte att handskas med den gamla rostiga kniven från snickarboan som gått i arv i generationer. Det krävs ett vasst blad och ett stadigt grepp. Om du ändå vill använda en äldre kniv rekommenderar vi att du läser vår köpguide för knivslipar innan och införskaffar dig en. Med en riktigt bra knivslip kan du rädda gamla knivar och underhålla dina nya jaktknivar.

Typer av jaktknivar

Ordet jaktkniv kan innefatta flera olika typer av knivar. Det är ett samlingsnamn för knivar som används vid jakt och friluftsliv. De är funktionella och helt klart bland de viktigaste redskapen att ta med ut i skogen – oavsett om du ska jaga eller vandra. Du ska känna dig trygg med att den fungerar i ur och skur och att den håller sig vass även efter de tuffaste utmaningar.

Morakniv

Om du ska använda jaktkniven som redskap i skog och snår rekommenderar vi en klassisk och hederlig morakniv. Med en sådan vid din sida kommer du kunna känna dela svamp, tälja kvistar eller ta ut vilt utan några som helst problem. En riktigt bra allroundkniv till ett helt klar överkomligt pris.

Fällkniv

Fällknivar, även kallat fickknivar, kännetecknas av att de ofta är smidiga, praktiska och framförallt ihopfällbara. De kan komma med flera inbyggda funktioner såsom buköppnare, eldstål och så klart ett sylvasst knivblad.

Det finns en hel uppsjö av olika fällknivar ute på marknaden. Ta en titt på länken nedanför och hitta din favorit.

Flåkniv

En flåkniv kännetecknas av ett rundare blad som underlättar när du arbetar. Du får en mer naturlig rörelse för handen och kan arbeta med större precision. Flåknivar går att köpa separat men finns många gånger med i olika knivset ämnade för slakt. Här är våra rekommendationer på bra flåknivar i olika prisklasser.

Bukkniv

Precis som namnet antyder på är en bukkniv ett redskap som används för att skära upp buken på viltet. De kan se väldigt olika ut men vanligtvis har de ett krokformat blad som underlättar när du ska öppna buken. En bukkniv kan även kallas för buköppnare. När du ska köpa bukkniv kan du välja mellan antingen en med fast blad eller med fällbart blad. Här är de bästa bukknivarna enligt oss.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *