Jaktkängor bäst i test 2022 – hitta den bästa jaktkängan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Crispi Titan 2. Härkila Driven 3. Viking Hunter
Crispi Titan jaktkängorHärkila Driven Hunt Gore-TexViking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Med ett par riktigt bra jaktkängor kan du se till att dina fötter håller sig varma och torra. Dina nya kängor ska bära dig över skog och mark och du kommer antagligen bära dem under många timmar. Då är det extra viktigt att du väljer ett par som sitter bekvämt och som verkligen är anpassade efter just dina fötter. En annan sak som är viktig att tänka på är att du ska välja jaktkängor i ett material som du kommer att vara nöjd med. Det kommer nämligen att bli aningen svårt att byta skor när du befinner dig mitt i en jakt.

I detta bäst i test för bästa jaktkängan kommer vi att lista några riktigt bra och högkvalitativa alternativ. Vi har dykt ner djupt i det stora utbudet för att hitta det absoluta favoriterna i olika prisklasser. Det vi har tittat på är kvalitet, men också hur vattentäta, bekväma och tåliga som skorna är.

Att välja ut riktigt bra jaktkängor till vårt bäst i test var inte lika enkelt som man kanske tror. Vi vet hur viktigt det är för jägaren att ha bekväma kängor som håller fötterna torra och varma, och då går det inte att välja vilka kängor som helst. Med ett par riktigt högkvalitativa och stabila kängor kan du känna dig säker när du ska ta dig fram i okänd terräng och du slipper dessutom oroa dig för att du ska halka eller bli blöt om du befinner dig i våtmark.

För att skapa ett riktigt bra bäst i test för bästa jaktkängan var vi tvungna att göra mer än att bara gå efter produktbeskrivningar på nätet. Vi använde oss av recensioner, omdömen från tidigare kunder och andra bäst i test för att verkligen plocka ut storfavoriterna! Eftersom vi redan har gjort grovjobbet behöver du själv inte sitta och leta runt i butiker, utan presenteras här ett bra och brett urval av olika typer av kängor som lämpar sig lika bra för jakt som för fjällvandring.

Topp 5 jaktkängor 2022

1. Crispi Titan Gore-TEX

Crispi Titan jaktkängor

Vi börjar detta bäst i test med jaktkängan Crispi Titan Gore-TEX. Crispi Titan Gore-TEX har en mycket snygg design som känns både modern, robust och väldigt diskret. Även om priset ligger i den lite högre prisklassen kan vi garantera att du får en känga som du verkligen kommer att bli nöjd med. Crispi Titan Gore-TEX hamnar runt 3000-4000 kronor, men å andra sidan får du mycket skor för dina pengar. Ett riktigt stort plus är att Crispi Titan är utrustad med ett bra och ordentligt högt skaft, vilket säkerställer att dina fötter är helt skyddade när du befinner dig i terräng.

Crispi Titan Gore-TEX väger endast 750 gram och därför är de också mycket bekväma och behagliga att ha på sig. Den lätta vikten gör inte bara att du orkar bära dem under en längre tid, utan det gör också skorna mer praktiska när du vill smygjaga. Utifrån designen att bedöma skulle vi säga att dessa kängor lämpar sig precis lika bra för män som för kvinnor. Modellen är tidlös och har en mer elegant look än många andra alternativ. Det kanske inte är så svårt att förstå, eftersom det är en italiensk tillverkare som ligger bakom skorna. Italienarna är kända för att låta design och elegans genomsyra alla typer av föremål. De väger väldigt lite och är därför väldigt sköna att ha på sig.

Fördelar

 • Lätt vikt på endast 750 gram
 • Yttermaterial i Nubuk (vattenavvisande)
 • Innersula i Air Mesh med aktivt kol
 • Kommer i en snygg och elegant design
 • Perfekt för fjällvandring och jakt
Se priset här

2. Härkila Driven Hunt Gore-Tex

Härkila Driven Hunt Gore-Tex

Som nummer två i detta bäst i test har vi valt att placera Härkila Driven Hunt Gore-Tex. Den här jaktkängan är en stabil och snygg sko som passar utmärkt för den som ofta befinner sig ute på jakt under längre sessioner och som behöver en känga som kan leva upp till förväntningarna. Härkila Driven Hunt Gore-Tex kommer i en mörkbrun färg och är utrustad med snören hela vägen från foten och upp till toppen. Med hjälp av dessa snören kan du enkelt se till att forma kängorna så att det passar just din fot.

Härkila Driven Hunt Gore-Tex är ett riktigt bra val oavsett vad det är för typ av jakt som du brukar utöva. Den passar lika bra för den som främst lurpassar på sitt byte som den gör för de jägare som befinner sig i ständig rörelse. Som namnet beskriver så har den här kängan en isolering som är tillverkad i Gore-tex. Det betyder att den inte bara är helt vattentät, utan att den också klarar lägre temperaturer på -15. Yttermaterialet på Härkila Driven Hunt Gore-Tex är oxläder, vilket är ett mycket slitstarkt och hållbart material som Härkila är kända för att använda sig av. Tillverkaren började sin verksamhet under 1985 och har sedan dess sett till att leverera högkvalitativa jaktkläder och kängor till alla som behöver.

Fördelar

 • Passar bra till bergterräng och jakt
 • 12 tum
 • Yttersula i vibram och med Ice-trek II
 • Yttermaterial i oxläder
 • XL-isolerade för att fungera bra under vinter
 • Högt skaft
Se priset här

3. Viking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex

Viking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex

Med Viking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex får du en jaktkänga som inte likar de klassiska alternativen. Vi skulle absolut vilja sig att den här är unik och mer innovativ på många olika sätt. Till att börja med har man valt att skapa en högre modell som har snörning hela vägen. Snörningen gör det enklare för dig att skapa en passform som faktiskt är bekväm och som passar din fot och ditt ben. Om du stället höga krav på dina jaktkängor är Viking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex absolut ett riktigt bra alternativ. Du får helt enkelt det där lilla extra som många jägare faktiskt letar efter. Kängan fungerar lika bra på sommaren som på vintern.

Tack vare det höga skaftet kan du se till att få en maximal stabilitet i fot och fotled. Det gör att du kan röra dig mycket enklare och smidigare, men dina ben och fötter kommer också att skyddas mot grenar och väta. För att se till att dina fötter är helt torra har man också valt Gore-tex till insidan. Något som kan vara värt att lägga märke till är att Viking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex är en modell som har en smalare tåbox än många andra. Har du bredare fötter kan det alltså vara så att modellen inte är optimal för just dig.

Fördelar

 • Tillverkad i ett mycket kvalitativt skinn
 • Yttersula som är tillverkad i UGC för att säkerställa ett bra grepp
 • Insida i Gore-tex
 • Hög sula som skyddar mot väta
 • Vattentäta
Se priset här

4. Viking Hunter GTX Jaktkänga

Viking Hunter GTX Jaktkänga

Alla kängor som vi hittills tagit med i detta bäst i test har varit i den högre prisklassen och som tidigare nämnt skulle testat även inkludera några billigare modeller. Viking Hunter GTX Jaktkänga är en bra och högkvalitativ jaktkänga som lämpar sig perfekt för den som inte vill betala ett alldeles för högt pris, men som ändå vill ha en sko som klarar av det absolut mesta. Viking Hunter GTX Jaktkänga är en mycket populär klassiker som kan användas av både män och kvinnor och som fungerar lika bra under alla jaktsäsonger. Den breda och mycket bekväma lästen har gjort den här modellen till en riktig storfavorit hos många jägare!

Med Viking Hunter GTX Jaktkänga får du en jaktkänga som är utrustad med ett membran i Gore-tex som håller fötterna torra och som ser till att huden får andas. Sulan på kängorna är mycket stabil och här har man också valt att använda sig av konstruktionen UGC, vilket är en patenterad lösning för att säkerställa att skorna har en hög vridstyvhet och ett riktigt bra grepp, oavsett om du befinner dig i berg, våtmark eller annan typ av terräng. För att du ska kunna ställa in kängorna så att de passar just din fot har Viking Hunter GTX Jaktkänga utrustats med länkar i metall och kraftig snörning. När du väljer en modell från Viking är det dock rekommenderat att du väljer en sko med ett innermått som är ca 10 mm längre än din egen fot. Står du och väger mellan två storlekar är det bäst att välja det större alternativet för bekvämlighet.

Fördelar

 • Länkar i metall som underlättar snörningen
 • Tillverkad i Gore-tex
 • Kängorna har en mellansula som är tillverkad i EVA
 • Kraftigt sulmönster för bättre grepp
 • Förstärkt tå i gummi
 • Vikt på ca 1060 gram
Se priset här

5. Känga Pinewood Jakt & Vandring

Känga Pinewood Jakt & Vandring

Vi sänker oss ytterligare i prisnivå och tittar närmare på vad Känga Pinewood Jakt & Vandring har att erbjuda. Den här kängan är, trots sitt låga pris, en sko som är mycket tålig och som kommer att hålla väldigt länge. Modellen är mellanhög, vilket betyder att den inte har ett lika högt skaft som de andra kängorna som vi har listat. Dock ger den fortfarande ett mycket bra stöd och har en utomordentlig passform.

Som jägare kan våta och kalla fötter vara det som får hela jakten att gå åt skogen – bokstavligen, men det är något du slipper om du väljer Känga Pinewood Jakt & Vandring. Kängorna har ett vattentätt membran där fukt och väta inte kan tränga igenom och de är också lätt vadderade och fodrade för att du ska få en så hög komfort som möjligt. Mellansulan i kängorna är både stötdämpande och isolerande, samtidigt som yttersulan är i Vibram och har ett ordentligt och djupt mönster. Känga Pinewood Jakt & Vandring är tillverkad i Europa och består av 100 % läder, samt förstärkningar i 100 % polyester.

Fördelar

 • Kommer i en snygg design
 • Tillverkad i 100 % läder
 • Innerfoder som är vadderat
 • Vattentät och fodrad
 • Rejält mönster för bättre grepp
 • Kommer i många olika storlekar
Se priset här

Köpguide för jaktkängor

Det är minst lika viktigt att du ser till att ha den bästa jaktkängan när du ska ut på jakt, som det är att ha det bästa jaktvapnet för dina behov. När du tittar på vad det är för utrustning som du behöver rekommenderar vi att du låter jaktkängor vara en av de viktigaste produkter som du bör investera i. Att hitta ett par kängor som man trivs riktigt bra med är dock inte alltid så lätt och som vanligt gäller det att du utgår från dina egna behov.

Genom att titta på dina behov kommer det att bli lättare för dig att avgöra vilken den bästa jaktkängan är för just dig. Brukar du vanligtvis jaga hela året om eller är det bara under sommar/vinter som du vill bege dig ut? Under vintern är det mycket viktigt att du väljer ett par jaktkängor som verkligen klarar av låga temperaturer. Marknaden erbjuder idag jaktkängor som med enkelhet kan hantera -40 grader eller mer. Om du bor eller ska jaga i de norra delarna av Sverige är denna typ av kängor ett måste. Skulle det däremot vara så att du inte planerar att jaga under vintertid behöver du inte fundera på hur låga temperaturer som skorna klarar av.

Valet av terräng är avgörande för vilka jaktkängor du ska välja

En annan sak som är mycket viktig att tänka på är vilken terräng som du kommer att röra dig i. Om du vanligtvis jagar i marker som är svåra och har mycket fukt och väta är det viktigt att du väljer en jaktkänga som kan ge dig ett riktigt bra grepp. Du ska inte behöva treva dig fram och ständigt titta vart du sätter dina fötter när du är ute och jagar. Det är inte bara en säkerhetsrisk, utan minimerar också chansen för en lyckat jakt.

Gore-tex är ett material som länge har varit mycket uppskattat på skor som ska klara av både kyla och väta och därför har många tillverkare valt att använda sig av detta till just jaktkängor. Gore-tex har en fantastisk förmåga att hålla fukt och väta ute, så att dina fötter förblir varma och torra. Väljer du jaktkängor som inte är vattentåliga behöver du se till att behandla dessa ordentligt innan du använder kängorna för första gången.

Egenskaper hos den bästa jaktkängan

Vilka preferenser vi har när det kommer till vad som är viktigt med jaktkängor kan variera väldigt kraftigt. Vissa tycker att det är viktigt att skaftet är högt, medan andra hellre utgår från vilket material som kängorna är tillverkade i. Att vi tycker olika beror helt enkelt på vad det är för behov som vi har, men det finns ändå några egenskaper som vi tycker att alla jaktkängor bör ha.

 • Den bästa jaktkängan ska sitta stadigt på foten
 • Jaktkängorna ska ha en ordentlig och bekväm passform

Med det sagt menar vi att vi tycker att jaktkängorna ska vara lika sköna att ha på sig efter flera timmar i skogen, som när du precis satte på dig skorna innan du gick iväg. Det är inte ovanligt att många modeller är utrustade med olika spännen eller snören, för att du ska kunna använda dig av dessa för att forma skon och få den att passa dig så bra som möjligt. Sen är det naturligtvis så att de allra flesta skor inte sitter optimalt när de är helt nya, utan du behöver helt enkelt gå in dem först.

En annan egenskap som är mycket viktig för den bästa jaktkängan är att den ska vara stabil. Anledningen till detta är för att du ska kunna vistas i tuff terräng, utan att bli begränsad i din rörelsefrihet. Din fot ska kunna kännas stadig och du ska ha möjlighet att röra dig på ett säkert och tyst sätt, för att inte skrämma ditt byte. Till vissa modeller har man valt att använda sig av ett tåskydd, vilket kan öka stabiliteten och greppet.

Skillnader mellan vandringskängor och jaktkängor

Ett mycket vanligt missförstånd är att det skulle gå minst lika bra att köpa en vandringskänga som att köpa riktiga jaktkängor, men vi kan verkligen inte hålla med. Det finns helt enkelt en anledning till varför kängorna går under olika namn och det är för att de är framtagna för olika ändamål. En vandringskänga är således framtagen för att du ska kunna promenera i den under längre tid. När du befinner du ute på jakt är det istället vanligare att du faktiskt sitter still under många timmar. Att sitta still och gå är naturligtvis inte samma sak och därför finns det andra typer av krav på jaktkängor.

Till att börja med kan man säga att en vandringskänga vanligtvis har ett lägre skaft och således är lägre i höjd. Det betyder att skorna inte kommer att skydda dina fötter mot fukt och väta lika optimalt som jaktkängan gör. Under en längre vandring är det dessutom också vanligt att man går på vägar och stigar, men i samband med jakt ska du istället röra dig i terräng som kan kännas mycket mer okänd. En annan sak som skiljer skorna åt är vattentätheten. Den bästa jaktkängan ska kunna klara av våtmark utan problem.

Priser på jaktkängor

Om du vill se till att vara säger på att du får en jaktkänga som håller en så hög kvalitet som möjligt kommer du också att behöva räkna med ett lite högre pris. Tyvärr är det trots allt så att pris och kvalitet faktiskt avspeglar varandra. Även om priserna kan kännas saftiga så rekommenderar dig att ändå göra denna investering. Att vara blöt och kall om fötterna kommer att vara en av dina värsta mardrömmar om du är ute på jakt.

Hur mycket du kommer få betala för dina jaktkängor beror på ett flertal olika faktorer. Kvalitet kommer att vara avgörande, men även funktioner, modell och tillverkare har en stor betydelse. I stora drag kan man säga att du kan hitta bra jaktkängor i prisklasserna 2000-4000 kronor. I vårt bäst i test för bästa jaktkängan har vi sett till att ta med skor i många olika prisklasser, för att du ska kunna hitta en som passar din plånbok så bra som möjligt.

Vill du försöka komma undan så billigt som möjligt rekommenderar vi dig inte att välja en känga i sämre kvalitet. Det du däremot bör göra är att du bör hålla kolla på reor, rabatter, erbjudanden eller utförsäljningar. På detta vis kan du sänka kostnaderna för skorna en aning, men fortfarande få samma höga kvalitet.

Förläng livslängden genom att sköta jaktkängorna rätt

Om du har investerat i ett par jaktkängor till ett högre pris vill du med största sannolikhet se till att de håller sig snygga och fräscha så länge som möjligt. Vissa betalar dyra pengar för sina kängor och då är det naturligtvis inte kul om de skulle börja ge vika efter bara några månaders användning. Visst kommer kvaliteten och materialet på kängorna vara mycket avgörande för hur länge de håller, men ditt underhåll och din skötsel är också mycket viktig.

För att du ska se till att dina jaktkängor får en så ökat hållbarhet som möjligt är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Till att börja med måste du se till att du torkar av dina kängor varje gång som de har blivit smutsiga. Med jämna mellanrum måste du också se till att kängorna impregneras, även om det är så att du har köpt kängor i Gore-tex. En impregnering skyddar skorna och får de att hålla längre, men hur ofta du behöver göra detta beror på i vilken terräng du främst vistas i och hur ofta som du använder dig av dina kängor. Rekommenderat är att du försöker satsa på att impregnera kängorna minst två gånger varje säsong. Det är ett bra riktmärke att använda sig av. När kängorna inte används måste du också se till att de förvaras korrekt. Jaktkängor mår bäst av att förvaras på svala och torra ställen.

Låga eller höga skaft – Vad är bäst?

Många jaktkängor är idag tillverkade med ett mycket högt skaft, men det finns också modeller som är betydligt lägre. Om du ska köpa din allra första jaktkängor kan det vara svårt att veta vilken modell som är bäst och vad man ska satsa på. Orsaken till att allt fler jägare väljer de högre modellerna är helt enkelt för att minimera risken för att fukt och väta kan tränga in, men ett högre skaft skyddar också mot vassa grenar eller stenar i skogen. Du får naturligtvis själv välja vad du tycker är lämpligast för dig. Kommer du också att använda dig av kängorna som vandringskängor kan höga skaft vara otympligt och göra det svårare för dig att gå långa sträckor. I dessa fall är det bättre med lägre alternativ.

Är du osäker på vad det är för kängor som du bör välja rekommenderar vi att du söker professionell hjälp. Det kan du göra genom att besöka en butik som specialiserar sig på kläder och skor för jakt och prata med någon i butiken. Genom att förklara dina behov kan du får hjälp att välja ut ett par kängor som lämpar sig. Naturligtvis rekommenderar vi att du också läser igenom vår köpguide för att få 100 % koll på vilka egenskaper ett par kängor för jakt verkligen bör ha. I köpguiden kommer du att få massor med nyttig information som du kommer ha stor användning för, oavsett om du köper dina första eller dina tredje par kängor.

Summering

Med ett par riktigt bra jaktkängor kommer dina fötter inte bara att vara torrare och varmare, utan de kommer också att få ett bättre stöd och ett bättre grepp. Allt detta är mycket viktigt när man befinner sig ute på jakt och att använda vandringskängor som ett substitut är sällan en bra idé. Marknaden erbjuder mängder med olika typer av jaktkängor som du kan använda dig av och det bästa är att de kommer i olika modeller och prisklasser. De kommer även i olika designer, med olika snörning eller andra funktioner som du kan ha stor användning för.

Med hjälp av en bäst i test för bästa jaktkängan och en detaljerad köpguide blir det lättare för dig att hitta kängor som du kommer bli nöjd med. Kom ihåg att det är mycket viktigt att skorna sitter bekvämt på din fot, eftersom du kommer att använda dem under längre perioder vid varje tillfälle. Hur mycket du kommer att få betala för dina skor beror på vad det är för märke och kvalitet, men räkna ändå med ett belopp mellan 1500 – 4000 kronor. Vi förstår att beloppet kan kännas saftigt, men genom att ta hand om dina jaktkängor på rätt sätt kan du säkerställa att de håller mycket längre. Torka av dem när de är smutsiga och se till att förvara dem på ett torrt och svalt ställe för längsta hållbarhet.

Vi hoppas naturligtvis att du ska hitta dina nästa favoriter i vår lista över bästa jaktkängorna. Skulle det däremot vara så att du är i behov av andra typer av jaktkängor eller du vill titta på andra modeller ska du veta att internet fullkomligt svämmar över med olika alternativ. Här kan du hitta jaktkängor från olika tillverkare och i både låga och höga prisklasser. Observera dock att de billigare kängorna sällan är tillverkade av samma högkvalitativa material som de dyrare alternativen.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *