Fågelkikare bäst i test 2022 – Hitta bästa fågelkikaren här

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Swarovski2. Vortex3. Swarovski
Swarovski CL Companion 8x30 Bästa fågelkikarenVortex Diamondback 20-60×80Swarovski EL WB 12x50
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Intresset för både fågeljakt och fågelskådning växer sakta men säkert. Vissa har fågeljakt som en favorithobby medan andra personer livnär sig på aktiviteten. Vid både fågeljakt och fågelskådning är det viktigt att du har en bra kikare. En högkvalitativ kikare är dock något du kan använda till mer än endast fågeljakt/fågelskådning. Det finns till exempel fler fantastiska djur du kan se, samt otroliga utsikter.

Genom att skaffa dig en bra kikare kan du njuta av det otroliga djurlivet som finns ute i naturen. Du kan se allt från stora djur som älgar till små insekter som du kanske har svårt att se eller inte vill gå nära för att få en bättre titt. Vi har här sammanställt en lista över några kikare som vi anser är de bästa på marknaden. Vi har valt ut produkter från olika tillverkare samt i olika prisklasser. Det är nämligen inte säkert att alla vill spendera hela sin lön på en kikare. Som nybörjare väljer många att satsa på en billigare kikare, det finns som tur är de som fungerar utmärkt utan att du ska behöva spendera alla dina pengar.

För att ta reda på exakt hur bra en kikare är måste du självklart testa den, ute i naturen. Att testa en kikare hemma i vardagsrummet fungerar inte. Det bästa är att besöka en fysisk butik som låter dig testa kikare innan du köper en. Men det kan vara svårt att hitta en butik som erbjuder detta. Vi har försökt beskrivit så bra som möjligt om de olika kikarna vi valt ut till vårt test för att du lättare ska kunna hitta den bästa fågelkikaren.

Det första vi tog i hänsyn när vi skapade vårt bäst i test var att välja de produkter som lämpar sig för bra för olika aktiviteter, inte bara fågelskådning och fågeljakt. Men vi tittade också på kikarnas olika egenskaper, funktioner samt pris. Du hittar våra utvalda kikare här nedan och förhoppningsvis kommer en av dessa vara den som ser bäst ut för dig.

Men för att hjälpa dig lite mer har vi även skapat en köpguide. Den kan vara bra att läsa igenom innan du ska börja leta efter den bästa fågelkikaren. Köpguiden innehåller nämligen all information du behöver för att göra ett så bra val som möjligt.

Topp 5 bästa fågelkikaren 2022

1. Swarovski CL Companion 8×30

Swarovski CL Companion 8x30 Bästa fågelkikaren

Swarovski är en tillverkare som skapat en rad med högkvalitativa kikare. Det är inte ovanligt för deras kikare att hamna högt på bäst i test. Även här har vi valt att placera Swarovskis modell CL Companion 8×30 som den bästa fågelkikaren. Anledningen till detta beror bland annat på att det är en kikare som är perfekt balanserad. Den är inte jättestor, vilket gör den lätt att ta med sig, samt kostar inte skjortan.

CL Companion 8×30 har ett utmärkt synfält som ligger på 124 meter på 1000 meter. Den har 3.0 i närgräns och förstoringen ligger på 8x. Den här kikaren är dessutom vattentät och imfri. Det innebär att du kan använda den lika bra ifall regnet skulle dyka upp som när solen skiner.

Swarovskis CL Companion 8×30 är lätt att packa ner i ryggsäcken på grund av sin mindre storlek. Den väger dessutom endast 500 gram. Swarovski har valt att använda behandlingar, som Swarovright, för att säkerställa den optiska kvaliteten. Precis som tillverkarens alla produkter kommer denna med en garanti på 10 år. Den kommer i olika färger och du får en liten väska på köpet.

Se priset här

2. Vortex Diamondback 20-60×80

Vortex Diamondback 20-60×80

Om du letar efter en bra tubkikare är Vortex Diamondback 20-60×70 ett mycket bra alternativ. Den är en av de billigaste modellerna från tillverkaren och den är mer kompakt samt lättare än de andra tubkikarna. Det gör den lätt att ta med sig och du behöver inte kämpa med att den ska få plats i packningen.

Trots dess låga pris har kikaren mycket bra bildkvalitet samt ett objektiv på 80 millimeter. Den är helt vattentät och har en förseglad optik med O-ringar. Det förhindrar att smuts, damm och fukt kommer in. Tubkikaren levererar mycket bra för att vara en billigare variant. Det du bör komma ihåg är att ifall du använder zoomen finns det en chans att bildkvaliteten blir lite sämre.

Se priset här

3. Swarovski EL WB 12×50

Swarovski EL WB 12x50

På tredje plats har vi valt en annan modell från Swarovski, de betraktas av många som en av de bästa tillverkarna i världen av kikare. EL WB 12×50 har en objektivdiameter på 50 millimeter och kan förstora bilden 12 gånger, vilket är rätt ovanligt för en handkikare. Det vanligare är som högst 10×42. Men med denna modell kan du lätt se fåglar som befinner sig på ett långt avstånd utan att bildkvaliteten försämras.

Eftersom kikaren har en stor objektivlins kommer det gå lika bra att använda denna när det är lite mörkare ute, till exempel i gryningen eller senare på kvällen. Kort sagt kan vi säga att Swarovski EL WB 12×50 är ett perfekt val för dig som letar efter en kraftfull handkikare.

Se priset här

4. Silva Binocular Pocket 8x
Silva Binocular Pocket 8x

Är du nybörjare när det kommer till fågelskådning eller fågeljakt och letar efter en kikare som inte har några speciella funktioner? Då är detta ett mycket bra alternativ. Den kostar endast några hundra kronor vilket är något som lockar många personer. Den är så pass liten att du kan rymma den i byxfickan.

Silva Binocular Pocket 8x är en oavancerad kikare som har ett synfält på 122 meter på 1000 meter. Den kan förstora upp till 8x och väger endast 158 gram. Det är en liten och enkel kikare som kan vara perfekt för nybörjaren.

Se priset här

5. Urberg 10×50 WP

Urberg 10×50 WP

Letar du efter ett bra budgetalternativ är den här kikaren från Urberg en av de bästa som du kan välja. Det är en prisvärd kikare som trots att den är plånboksvänlig även håller en mycket bra kvalitet.

Urberg 10×50 WP är både ett bra alternativ för dig som är nybörjare, och dig som inte vill spendera alla dina pengar. Det kan vara kikaren ifall du är osäker på hur ofta hur du kommer att använda den. Det kan också vara kikaren som du börjar med för att se ifall du saknar några speciella funktioner. Kikaren har ett synfält på 125 meter, den är utrustad med förstoring upp till 10x och har en BaK-4 prismatyp. Urberg har fyllt kikaren med nitrogen vilket innebär att den är vattentät. Du behöver inte oroa dig ifall du skulle behöva använda den när det regnar eller skulle tappa den i vatten.

De egenskaper den här kikaren bjuder på är bland annat klotformade linser. Du har dessutom möjlighet att snurra på ögonmusslorna för att få dem att passa dig. Du kan justera fokus och det finns även ett centerfokus. Diametern på kikarens objektiv ligger på 50 millimeter.

Se priset här

Köpguide för fågelkikare

Innan du bestämmer dig för vilken fågelkikare du ska köpa finns det ett antal saker du bör tänka på. Det är viktigt att du förstår dig på hur en kikare fungerar för att göra det bästa valet. Den kikare som du väljer måste nämligen erbjuda de funktioner som du behöver beroende på vilken aktivitet du ska använda den till.

Annars finns det en chans att du inte kan se bilden så tydligt som du behöver. Under jakt är det extra viktigt att du väljer rätt sorts kikare. Här kommer några tips på vad som är bra att ha i åtanke när du letar efter den bästa fågelkikaren.

Viktigt att tänka på

Innan du köper en kikare finns det vissa saker som är viktigt att du tänker på. Det behöver inte vara svårt att hitta en bra kikare, men att hitta den bästa fågelkikaren kan kräva lite mer arbete.

Det allra första du måste svara på är vad du behöver en kikare till. Vill du använda den för fågelskådning eller under jakt? Det kan då variera vilka funktioner du behöver i din kikare. Är du på jakt efter en allroundkikare kan du välja nästan vilken du vill bland dem vi utsett till de bästa. Behöver du däremot en kikare som du kommer ta med dig ut på båten är det extra viktigt att den är vattentät. Kort sagt kan vi säga att den bästa fågelkikaren är den produkt som är anpassad till just det du letar efter. Den kikare som är bäst för en person kanske inte är den bästa fågelkikaren för dig.

Tubkikare eller ”vanlig”? Det är något varje person måste avgöra själv. Vilken typ av kikare som fungerar bäst beror på vad du föredrar. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du provar olika modeller och ser vilket som känns bäst för just dig. Vissa föredrar en kikare de lätt kan hålla i handen medan andra föredrar en stor tubkikare på stativ.

En annan sak som är bra att ha i tanken är ifall du behöver ett stativ eller inte. För fågelskådning och jakt kan ett stativ vara bra att ha. Det beror på att du lättare kommer kunna se motivet genom kikaren. Det håller allting stadigt och skulle du ha skakiga händer kommer du snabbt inse hur mycket lättare det blir att se allting. Men samtidigt är det inte alla som har möjlighet att bära med sig ett stativ ifall de ska resa en längre sträcka.

Om du bär glasögon

Alla som bär glasögon kan tycka att det är svårt att använda sig av en kikare. Så behöver det inte vara. Det enda du bör tänka på är att välja en kikare som erbjuder ögonavståndet du behöver. Ögonavståndet måste vara anpassat beroende på vilken tjockhet du har på dina linser. Skulle du välja en vanlig handhållen kikare och bär glasögon kan avståndet mellan okularlinsen och ditt öga bli för långt. Det leder till att du inte kommer kunna se bilden ordentligt.

För att välja rätt kikare om du är glasögonbärare måste du först ta reda på dina linsers tjockhet. Sedan tar du reda på vilket ögonavstånd du behöver för att kunna se hela bilden. Det kan vara bra att prata med återförsäljare för att få den rådgivningen du behöver.

Budget och garanti

När du har en tydlig bild över vad du ska använda kikaren till måste du bestämma din budget. Hur mycket har du råd att spendera på en kikare? Det är möjligt att hitta kikare för endast några hundra kronor, men då kommer de sällan med de mer avancerade funktionerna. På grund av detta är det viktigt att du vet vilka funktioner som är ett måste och vilka du kan klara dig utan.

En sak du kan hålla i tanken är att ju dyrare en kikare är desto mer avancerad kommer den att vara. Det brukar främst vara nybörjare som väljer de billigaste varianterna, men även personer som endast behöver en kikare som gör det möjligt att se på ett litet längre avstånd utan några speciella funktioner.

För att göra det lite lättare för dig har vi listat kikare i olika prisklasser. Vi har dock hållit oss till några av de billigaste modellerna. Vill du ha en högkvalitativ kikare med all den senaste tekniken kan du räkna med att lägga ut några tusen kronor. Det finns alternativ från några hundra upp till över 30 000 kronor.

Börja alltså med att lista vilka funktioner du behöver, var du ska använda kikaren och vilken budget du har. Sedan kan du lättare komma fram till vilka modeller som passar dina önskemål.

Eftersom det är en större investering för många är det rekommenderat att du väljer en kikare av hög kvalitet. Många gånger får du vad du betalar för. Så tar du chansen att köpa en dyrare modell är det extra viktigt att du väljer en med garanti. Garantin hos en stor del av alla kikare brukar ligga på 2 år. Men Swarovskis produkter har en garanti på 10 år vilket är helt otroligt. Det är till och med möjligt att hitta kikare där du får en livtidsgaranti. Hittar du en sådan till ett hyfsat pris kan det vara något att tänka på en extra gång. Skulle du köpa en billigare modell och den går sönder måste du köpa en ny ifall garantin gått ut.

Ett bra verktyg för alla

En kikare kan vara bra att ha under flera tillfällen. Speciellt för dig som älskar att vara ute i skogen eller gå på vandringar. Det är ett sätt att se alla vilda djur, som fåglar, på ett närmare avstånd. Skulle det vara jakt som gör dig lyckligast är en kikare också viktigt. Men då handlar det inte endast om att lättare se ditt byte, det handlar nämligen också en hel del om säkerhet. I vårt bäst i test satsade vi i första hand på kikare som är bra när du lättare vill se fåglarna i området.

Förhoppningsvis har testen hjälpt dig att hitta den bästa fågelkikaren för dig. Men kom även ihåg att det finns ett enormt utbud med kikare. Skulle ingen av de vi listat vara för dig kan du fortfarande hitta den bästa genom att leta vidare på nätet.

Är kikare ett måste? Nej, absolut inte. Men med en bra kikare när du beger dig ut i naturen kan vi garantera att du inte kommer ångra dig. Ett missförstånd många gör är att tro att kikaren endast är till för alla som vill titta på djur. Det stämmer inte. Du kan titta på mer än bara djur, du kan ta en närmare titt på alla växter som finns, se faror i god tid som du kanske missat utan kikaren och mycket mer.

Summering

Objektiv, prismor, ögonavstånd och linstjockhet. Det finns en hel del du måste tänka på när du letar efter den bästa fågelkikaren, eller egentligen en kikare till alla möjliga aktiviteter. Många personer gör fel när de väljer kikare, de väljer en billig variant utan att lära sig mer om de olika funktionerna och egenskaperna. Det finns en chans att billigare kikare fungerar extremt bra och då spelar det ingen roll ifall du väljer den. Men samtidigt finns det en chans att de billigare varianterna inte har de egenskaper just du behöver och du inser det för sent ifall du inte tar reda på all information om de olika modellerna.

Vårt bäst i test kommer förhoppningsvis göra det lättare för dig när du letar efter den bästa fågelkikaren, oavsett vilken budget du har. De billigare varianterna vi listat håller fortfarande hög kvalitet utan att kräva alla dina pengar. Du behöver alltså inte oroa dig för att kikaren du väljer har sämre kvalitet, vårt test har redan tagit en titt på detta. Det enda du behöver göra är att välja den som passar dig och ditt ändamål bäst.

Innan du gör ditt köp rekommenderar vi att du tar en titt på vår köpguide. Där finns information som kan hjälpa dig i ditt val. Exempelvis om du bär glasögon, då kan du behöva ta reda på vilket ögonavstånd som krävs på kikaren för att du lättare ska kunna använda den.

Med den bästa fågelkikaren kommer du lätt kunna titta på fåglarna som befinner sig i området, oavsett om det är för fågelskådning eller fågeljakt. Vi rekommenderar att du investerar i en bra kikare direkt från början oavsett vad du ska använda den till. Genom att göra din efterforskning noga och välja den bästa för dig behöver du inte oroa dig för att behöva köpa en ny kikare snabbt. Du gör det bästa valet på direkten istället för att köpa den första bästa som dyker upp vilket kan leda till att du måste köpa en ny mycket snabbare.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *