Eftersökslampa bäst i test 2022 – Hitta bästa eftersökslampan här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Eftersökskit 2. Elite Ignite X50 3. Nextorch WL10X

Eftersökskit NexTORCH bästa eftersökslamporna

Elite Ignite X50 IR-lampa 850 NM 700 M Kitt

Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

När du ska bege dig ut på jakt kan en eftersökslampa vara en av de viktigaste sakerna du tar med dig. Eftersom det byte du jagat kan ha blivit skadeskjutet är det väldigt viktigt att du hittar djuret snabbt för att det inte ska lida. Det spelar ingen roll om du letar efter viltolyckor eller jagar då och då, en bra eftersökslampa är ett måste för många. Dock måste du ha tillstånd för att bära belysning med dig. Ta först reda på vilka regler som gäller i det län du kommer befinna dig. Under ett eftersök är det i de allra flesta fall okej att du använder dig av belysning. En lampa i skogen tar de flesta med sig, även om de kanske inte används under själva jakten. På sen eftermiddag/kväll och tidigt på morgonen kan det vara mörkt i skogen och då är en lampa ett måste för att du lättare ska kunna hitta området du ska till.

En skog som du i vanliga fall känner till väldigt väl kan kännas otäck när det är mörkt ute. Om du har svårt att orientera dig finns det en chans att du skadar dig. I det fallet kan en eftersökslampa vara bra. Det finns flera varianter av lampor att välja mellan, men det du bör leta efter är en som har lång batteritid och lyser starkt samt brett. En annan fördel är ifall lampan erbjuder olika ljusstyrkor och/eller har en LED ljuskälla. Den lamptypen är nämligen väldigt hållbar.

Med en lampa som lyser grönt eller rött ljus minskar risken att du stör eller skrämmer djuren. Det kan vara bra när du ska orientera dig fram till platsen du ska jaga på. Vid eftersök är däremot det vita ljuset många gånger bäst. Det ger en mycket bättre sikt samt ökar chansen att du hittar det skjutna djuret snabbare. Att minska dess lidande är nämligen det allra viktigaste.

Att hitta den bästa eftersökslampan är dock inte det lättaste på grund av de många olika varianterna det finns på marknaden. Lampan bör lysa upp väldigt bra, gärna ut till de yttre kanterna av synfältet. Måste du bege dig ut på eftersök mitt i natten behövs en lampa som minskar risken att du stöter på ett skadat djur som fortfarande kan attackera dig. Att stöta på ett vildsvin eller annat djur kan nämligen vara väldigt skrämmande. Med hjälp av en bra lampa kan du minska risken att ett djur dyker upp i ögonvrån. Med en lampa som låter dig variera ljuset kan du dock ändra det när det behövs. Du kan alltså använda en svagare ljusstyrka ifall det är det enda du behöver och sedan öka ljusstyrkan när det börjar bli för mörkt.

Man kan säga att det finns olika varianter när det kommer till eftersök. Reglerna varierar lite beroende på vilken typ av eftersök det gäller. Om det handlar om ett djur som blivit skadeskjutit under jakten är det jägarnas ansvar att det ordnas ett eftersök. Om det däremot skett en viltolycka, till exempel om ett djur blir påkört, är det polisen som har ansvaret att ordna ett eftersök. Många gånger väljer de att anlita en registrerad eftersöksjägare, de har med sig utbildade hundar samt en bra eftersökslampa. Vid jakt bör dock även jaktledaren se till att det finns en hund som kan spåra djuren. Den som leder hunden bör även vara erfaren och gärna känna till området. En eftersökslampa bör alltid finnas med i jaktlaget, och det gör inget ifall det finns fler än en. Det är nämligen omöjligt att förutspå när en sådan lampa kommer att behövas.

För att hjälpa dig i ditt sökande efter den bästa eftersökslampan har vi tagit en titt på utbudet som finns online. Vi har satt ihop en bäst i test för att visa vilka eftersökslampor vi anser vara bland de bästa. Förhoppningsvis hittar du den du letar efter. Skulle det vara första gången du ska köpa en sådan här lampa rekommenderar vi även att du läser igenom vår köpguide. Den innehåller bra information om vad du bör tänka på vid val av eftersökslampa.

Topp 5 bästa eftersökslamporna 2022

1. Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED

Eftersökskit NexTORCH bästa eftersökslamporna

Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED är ett perfekt alternativ för dig som letar efter en allsidig lampa. Den går att montera på ditt vapen om så önskas samtidigt som du kan använda den som en vanlig ficklampa. Lampan låter dig själv bestämma vilken ljusstyrka du vill ha samt välja mellan grönt eller vitt ljus. Det vita ljuset når upp till 290 meter och lyser väldigt klart. Den gröna når cirka 260 meter och är ett bra alternativ under eftersök. Skulle batterierna vara svaga eller omgivningen inte vara gynnsam kan dock ljuset nå lite kortare vilket är viktigt att du kommer ihåg.

Eftersom detta är ett paket får du mer än endast en lampa. Du får ett laddningsbart batteri, en laddkabel, tryckströmbrytare med kabel samt ett vapenfäste. Kort sagt kan vi säga att det här paketet innehåller det viktigaste du kan tänkas behöva. Enligt konsumenter är lampan extra effektiv när du använder den tillsammans med ditt vapen. Du kan fästa den medkommande strömbrytaren på kolven. Det gör det lätt för dig att nå knappen när du är redo att trycka av. Det gör det även lättare att justera färgen. Hela enheten är helt vattentät till en meters djup och lampan är en LED lampa. Det innebär att batteriet kommer räcka länge och den blir inte varm när den används under en längre tid. Det gröna ljuset kan lysa i cirka fem timmar och de vita i cirka tre.

Lampan väger endast 165 gram vilket inte kommer att påverka skyttet något. Dock rekommenderas det att du testskjuter med lampan monterad på vapnet för att dubbelkolla. På så sätt vet du att allting fungerar som det ska när du beger dig ut på jakt.

Se priset här!

2. Elite Ignite X50 IR-lampa 850 NM 700 M Kitt

Elite Ignite X50 IR-lampa 850 NM 700 M Kitt

Den här eftersökslampan från Elite ingår också i ett sorts paket. Tillsammans med lampan kommer du nämligen få en väska, en monteringsring, en batteriladdare, fjärrkontroll och förlängningsrör. Själva ficklampan har en batteritid på upp till sex timmar. Den bjuder dessutom på en räckvidd på 700 meter samt är en infraröd lampa med tre lägen.

Se priset här!

3. Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

NexTORCH®s WL10X Executor är en perfekt lampa till dig som behöver en för eftersök. Den går utmärkt att sätta fast på ditt vapen. Det kan vara viktigt att du har vapnet tillgängligt ifall du letar efter ett skadeskjutet djur. Om det fortfarande kan röra lite på sig måste du ha vapnet redo samtidigt som du måste ha en lampa för att lätt kunna hitta det. Du kan lätt montera fast lampan med en weaver eller picatinny bas.

Den lyser dessutom upp med 230 lumen. Det är ett riktigt starkt ljus. Lampan drivs av ett CR123A batteri. Ytterligare en sak vi tycker om med denna lampa är dess trigger switch. Den gör det möjligt för dig att tända ljuset genom att bara sätta ditt finger på avtryckaren. Om du trycker ner avtryckaren ordentligt kommer den istället lysa ständigt. En sista anledning till varför denna lampa fick tredje plats på vår bäst i test beror på dess pris; den kostar nämligen under tusenlappen.

Se priset här!

4. Enforcer LED 140

Enforcer LED 140

Enforcer LED 140 är en eftersökslampa som är helt trådlös. Den använder LED lampor vilket ser till att batteriet räcker länge. Den lyser utmärkt samt blir inte varm trots att du använder den under en längre tid. Det unika med denna eftersökslampan är dess speciella lins. Den kan ge dig en skarp och stark stråle på längre håll samt möjligheten till att justera till en bredare ljusbild för kortare avstånd. Den har en batteritid på upp till fyra timmar och använder sig av Li-Ion batteri 7,4V 2Ah som blir färdigladdade på endast 2,5 timmar. Det finns en indikator på lampan som visar hur mycket batteri du har kvar så du vet när det är dags för laddning.

Lampan tål både smuts, vatten och regn, vilket är tack vare dess IP65 klassning. Det finns dessutom ett ergonomiskt grepp vilket gör att lampan är bekväm att hålla. Priset är lite högre vilket är varför vi valde att lägga denna på fjärde plats i vår bäst i test. Men enligt dem som testat lampan är priset värt det. Speciellt om du är den som sitter på jakt en hel natt eller i ett jakttorn.

Se priset här!

5. LED Lenser P7QC

LED Lenser P7QC

LED Lenser P7QC är det sista alternativet vi valt att lägga in på vår lista. Det här är en lampa som egentligen är utvecklad för militär och polis, men fungerar även utmärkt för jägare. Det finns fyra olika färger du kan växla mellan utan att behöva byta själva lamporna. Den kommer hjälpa dig utföra varierande uppgifter när det är mörkare ute. Ljuseffekten ligger på 220 lumen vilket är lagom för de flesta. Anledningen till att den fick sista plats trots sina olika färger beror på att den endast når 60 meter. De övriga funktionerna gjorde dock att vi ville ta med denna eftersökslampa.

Det vita ljuset går bra att använda under flera olika situationer, från jakt till bättre syn under promenaden och är även ett bra alternativ ifall det blir strömavbrott. Det röda ljuset är ett bra alternativ när du behöver lite ljus för att se kartan bättre men inte vill förlora ditt mörkerseende. Lampans gröna ljus är utmärkt när det gäller eftersök. Det kommer nämligen inte att störa djuret särskilt mycket. Det sista ljusalternativet är blått. Det kommer göra det lättare för dig att se skillnaden på olika vätskor. Blod blir till exempel svart vilket gör att du kan hitta blodspår från skadade djur.

Lampan drivs av fyra stycken AAA batterier och är mycket slagtålig.

Se priset här!

Köpguide för eftersökslampa

Det är inte alla som tror sig behöva en eftersökslampa, men för de flesta är det väldigt viktigt att de har tillgång till en. Oavsett om du inte har behövt använda den hittills kan en situation ske där du är glad att du packade ner en eftersökslampa för säkerhets skull. Eftersökslampan kan användas för att både hitta skjutskadade djur och få dig att känna dig säkrare när du befinner dig mitt ute i skogen. De hjälper dig orientera dig när det är mörkare ute vilket det många gånger är när du börjar jaga väldigt tidigt på morgonen eller senare på kvällen.

Oavsett om du sysslar med eftersök vid viltolyckor eller vid jakt är en bra lampa ett måste. För att hitta den bästa eftersökslampan finns det några saker du bör tänka på. I denna köpguide kommer vi beskriva vad som är viktigt att känna till. Förhoppningsvis kommer du med den här informationen lättare kunna hitta den rätta lampan för dig.

Viktigast att tänka på

Det finns ett antal saker du bör ta en titt på när du letar efter den bästa eftersökslampan. De två viktigaste delarna är lampans ljus, hur starkt och brett det är, samt batteritiden. Vilka inställningsmöjligheter en lampa har är också en viktig aspekt. En klar och bred ljusstråle är något du behöver i en bra lampa, samt en lång batteritid ifall du befinner dig ute i skogen en längre tid. Om ljusstrålen går att fokusera är det också en stor fördel.

Rött och grönt ljus anses vara bäst för eftersök, men med vitt ljus kommer du kunna se mycket bättre när det är mörkt. Det allra bästa är ifall du hittar en lampa där du kan skifta mellan de olika färgerna. Det bör dessutom vara lätt att byta färg, skulle eftersökslampan ha en lång lista med funktioner kan det ta för lång tid innan du hittar rätt.

Skillnaden på LUX och Lumen

Lumen beskriver kort förklarat hur starkt en lampa lyser, alltså ljusflödet. För att ge ett exempel kan vi säga att en glödlampa på 60W lyser med cirka 12 lumen. LUX är något helt annat, det är enheten som står för illuminans och belysning. De är många gånger inte lika tydliga som eftersökslampor är.

Bästa eftersökslampa för nybörjare

Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken eftersökslampa man bör välja. Det finns ett relativt stort utbud med lampor som bjuder på olika funktioner. En rekommendation är att du börjar med att fråga personer som har erfarenhet av eftersökslampor. De vet vilka funktioner som är viktigast att ha tillgång till. Att läsa om de olika alternativen är också bra att göra. Om du inte vet vad en funktion står för kommer det vara svårt att veta om du behöver den eller inte. De flesta nybörjare väljer ofta en av de billigaste varianterna. Det är för många det bästa valet eftersom du alltid kan uppgradera lampan i efterhand. Det ger dig en chans att testa de enklare funktionerna och sedan ser du ifall du skulle behöva något mer avancerat eller inte.

Summering

Du som jagar bör känna till att du har ansvaret för alla skott som du avlossar. Skulle något bli fel när du skjuter måste ett eftersök inledas snarast. En eftersökslampa kan då vara ett måste, framförallt om det är mörkt ute. Jobbar du som eftersöksjägare gäller också samma sak. Men för vanliga jägare kan det vara smart att du har en lampa antingen på ditt vapen eller i packningen. Vissa väljer till och med en pannlampa eftersom den lyser åt det håll du tittar åt och du har händerna fria till att hantera ditt vapen. Den kommer göra det lättare för dig att orientera dig på vägen till ditt pass eller när du ska bege dig hem. Det kan också vara bra att ha tillgång till en lampa ifall din bil skulle gå sönder mitt i ingenstans eller när du letar efter något i din packning men har svårt att se.

Vårt bäst i test listar några av de eftersökslampor vi anser vara bäst. Vi har valt ut lampor ur olika prisklasser för att öka chansen att du hittar den som passar dig och din budget. De flesta lampor anses vara prisvärda, men det är inte säkert att alla personer har råd med de dyraste alternativen.

När du sysslar med jakt är det viktigt att du tar reda på vad du behöver ta med dig. All utrustning och att köpa allt på en gång kan komma att kosta tusentals kronor. Skriv först ner vad du behöver och se vilka saker du bör prioritera. Många gånger finns det möjlighet att låna utrustning från andra jägare som ingår i samma jaktlag. En rekommendation är att du väljer en eftersökslampa som bjuder på minst två olika färger, vitt och grönt. Det vita kommer hjälpa dig när du ska orientera dig och det gröna är ett perfekt alternativ när du sysslar med just eftersök. Det gröna ljuset kommer inte störa djuren lika mycket och det är viktigt att du hittar bytet snabbt ifall det endast blivit skadeskjutet.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *