Tubkikare bäst i test 2022 – hitta den bästa tubkikare här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Swarovski Tubkikarset2. Urberg3. Tubkikare Vortex
Swarovski Tubkikarset BTXUrberg 20-60×80 Spotting ScopeTubkikare Vortex Diamondback 20-60x60 Vinklad
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det finns flera bra anledningar till varför du bör använda en tubkikare i samband med jakt. Det är just jägare som främst använder tubkikare, samt fågelskådare. Designen på en tubkikare kan till en början se väldigt enkel ut. Det är kort förklarat en tubformad kikare, precis som namnet förklarar, och på insidan av den gömmer sig flera linser.

Den största anledningen till varför fågelskådare och jägare väljer en tubkikare istället för en ”vanlig” kikare beror på att dessa många gånger ger en mycket större och bättre förstoring.

Eftersom förstoringen är många gånger mycket bättre jämfört med andra typer av kikare innebär det att du lättare kommer kunna se föremål på ett långt avstånd. Vad som ger den stora förstoringen är till stor del kikarens utformning, men även linserna som finns i den. Ett av de vanligaste måtten som förekommer i tubkikare är 30 gångers förstoring.

Vi vet att det kan vara svårt och kännas frustrerande att gå igenom hela utbudet av tubkikare för att hitta den bästa. Många kostar dessutom en hel del, vilket gör det ännu svårare. Många väljer sin tubkikare baserat på priset, men måste då nöja sig med en tubkikare som kanske inte har den bästa kvaliteten.

Då du ska köpa en tubkikare, framförallt om den ska användas under jakten, är det viktigt att du väljer en med bra kvalitet från en ärlig tillverkare. Anledningen till det här är inte bara för att du ska lyckas med jakten, utan det kan också handla om säkerheten.

Det är framförallt om du ska använda en tubkikare under jakten som säkerheten är extra viktig eftersom vapen är involverade. Är det istället fågelskådning du ska syssla med är inte alltid säkerheten lika stor, men du kommer ändå vilja ha en kikare som ger dig en fantastisk bild.

För att göra det lättare i ditt val har vi här nedan samlat ett antal tubkikare i ett bäst i test. Vi listar en rad med olika tubkikare i olika prisklasser och listar allt du behöver veta om de olika produkterna. Det allra viktigaste när du letar efter den bästa tubkikaren är att välja den som passar ditt ändamål.

Innan du gör ditt val rekommenderar vi dessutom att du tar en titt på vår köpguide. Den kommer hjälpa dig med eventuella frågor du har och vad som är viktigt att tänka på. Om du har möjlighet att testa en tubkikare innan du köper den bör du göra det. Men skulle du inte ha möjlighet med detta hoppas vi att all information vi har här räcker till.

Topp 5 bästa tubkikare 2022

1. Swarovski ATX 30-70×95

Den tubkikare vi utsett till en av de allra bästa på marknaden är Swarovski ATX 30-70×95. Den har ett relativt högt pris men du kommer få vad du betalar för. ATX 30-70×95 har en mycket stark optik, fantastisk närfokusering samt är vattentät. Okularmodulen garanterar att du alltid får en perfekt bildkvalitet, det är dessutom möjligt att byta till olika objektivmoduler. Att justera både skärpan och zoomen är väldigt enkelt och du kan göra det med endast en hand.

Swarovski har använt sig av samma teknik som i tidigare modeller, framförallt “Field Flattener”-tekniken som kommer ge dig en högkvalitativ och skarp bild ända ut i kanterna.

Fördelar med Swarovski ATX 30-70×95

 • Har en förstoring på 30-70x.
 • Kikaren är vattentät till 4 meters djup.
 • Den klarar temperaturer mellan -25 grader till 55.
 • Kommer med en garanti på 10 år.
Se priset här

2. Swarovski Tubkikarset BTX

Swarovski Tubkikarset BTX

Tubkikarsetet BTX är en modell från Swarovski som tillhör en av de högre prisklasserna, vilket kan kännas skrämmande för många. Det kanske det är också, men samtidigt kommer du få en riktig högkvalitativ tubkikare.

De system som Swarovski använder sig av består av något mycket unikt. De skiljer sig en hel del från alla andra alternativ som finns på marknaden. Det är vanligt att du kan behöva byta ut okularet när du använder dig av produkter från andra tillverkare, men med Swarovskis Tubkikarset BTX slipper du göra det. De har nämligen valt att utrusta sin tubkikare med ett stort okulär som består av två delar, en okularmodul och ett objektivmodul.

Denna kikare håller högsta klass när det kommer till just den optiska nivån. Field Flattener-tekniken är en av orsakerna till att man lyckats nå denna höga nivå. Tubkikaren kommer enkelt förklarat att ge dig en så skarp bild som möjligt.

Fördelar med Swarovski Tubkikarset BTX

 • Två okulardelar: en objektivmodul samt en okularmodul.
 • Den kan förstora upp till 30x.
 • Du kan enkelt justera zoom och fokus med en hand.
 • Möjlighet att titta med båda ögonen och inte endast ett.
 • Den är utrustad med ett pannstöd.
Se priset här

3. Urberg 20-60×80 Spotting Scope

Urberg 20-60×80 Spotting Scope

20-60×80 Spotting Scope kan vara en av de bästa tubkikare för alla som inte har möjlighet att spendera flera tusen kronor. Kikaren är tillverkad av svenska Urberg, ett företag som är känt för att skapa utrustning och friluftsprodukter för både jakt och fågelskådning. Hos denna kikare har man bland annat satsat på ett 27 millimeters avtagbart okular.

Objektivets storlek är 80 millimeter och linserna är antireflexbehandlade samt består BaK-4-prismor. Tillverkaren har valt att använda sig av bredare linser, vilket ger en otrolig och naturlig bild. Kikarhuset är kvävgasfyllt, vilket ser till att du får en imfri bild varje gång du använder den. Vid köp av denna kikare får du dessutom med ett stativ, vilket hjälper dig ifall du skakar när du måste hålla i kikaren själv.

Den här snygga tubkikaren har många funktioner och egenskaper. Exempel på vad du kommer ha är en frontlins på 105 millimeter i diameter och en utgångspupill på 4-1,33. Eftersom kikaren innehåller kvävgas är den dessutom vattentät. Du kan använda den i regnigt väder utan några problem.

Fördelar med Urberg 20-60×80 Spotting Scope

 • Tubkikaren är helt vattentät.
 • Linserna är antireflexbehandlade.
 • Okularet är stort samt avtagbart.
 • Bästa budgetalternativet.
Se priset här

4. Tubkikare Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad

Tubkikare Vortex Diamondback 20-60x60 Vinklad

Den här tubkikaren är ett bra alternativ för alla som letar en tubkikare som inte kostar skjortan. Den levererar fantastiska bilder och har ett lätt samt kompakt format. Diamondback är den optik som används, den är både ljus och klar vilket ger kontrastrika bilder oavsett vilken förstoring som används. Kikaren kan förstora upp till 60x och är vattentät samt imtät, vilket gör att du kan använda den i de flesta förhållanden oavsett väder.

Fördelar med Tubkikare Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad

 • Tubkikaren har en förstoring på 20-60x.
 • Linsen är behandlad med antireflex.
 • Den är fylld med argongas för att förhindra imning.
 • Tubkikaren har en reptålig ytbehandling.
Se priset här

5. Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad

Tubkikare Vortex Razor HD 16-48x65, Vinklad

Vortex är en tillverkare som tagit marknaden med storm under senaste tiden. De har lyssnat på sina konsumenter som önskade ett robust och pålitligt märke till ett bra pris. Denna tubkikare är ett av resultaten som Vortex kommit ut med. Kikaren består bland annat av Premium HD-glas, har linser som är flerbehandlade och kikartuberna är fyllda med argongas.

Vortex erbjuder dessutom alla sina kunder en livstids garanti. De har beskrivit sin VIP-garanti så här:

”VIP står för Very Important Promise till dig som kund. Vortex reparerar eller byter ut din produkt utan någon kostnad för dig.

Det spelar ingen roll vad som hände, hur det hände eller var du köpte produkten. Vortex VIP garanti gäller för alla kikarsikten, prismasikten, rödpunktssikten, avståndsmätare, handkikare, tubkikare, stativ och solokikare.”

Det enda garantin inte täcker är ifall du tappar bort den, någon stjäl den, kosmetiska defekter som inte påverkar kikarens funktioner eller avsiktliga skador.

Fördelar med Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad

 • Linserna är tillverkade i High Density-premiumglas.
 • Den har en antireflexytbehandling.
 • Tubkikaren levereras med både väska, linsskydd och zoomokular.
 • Förstoringen ligger på 16-48x.
Se priset här

Köpguide för tubkikare

Innan du köper en tubkikare finns det flera saker du måste tänka på. Precis som när du letar efter andra produkter är det viktigt att komma ihåg att vad som är bäst för en person, kanske inte är bäst för dig. Ett exempel på vad du bör tänka på vid köp av tubkikare är om du vill ha ett rakt eller vinklat okulär.

Det valet beror till stor del på hur du kommer utföra din jakt och skjutning. Alltså, din skjutteknik kan vara det som avgör vilket okular du bör välja. Du måste tänka efter på om du kommer skjuta när du ligger ner, sitter eller står upp. En annan sak som är viktig att fundera på är om du bör använda dig av en liten eller stor tub. Det finns flera för- och nackdelar med de båda alternativen. I denna köpguide kommer vi ge dig tips på hur du går till väga för att hitta den bästa tubkikaren för dig.

Innan du väljer okular

Vilket okular du bör välja kan vara svårt, framför allt om du är nybörjare. Ett av de vanligaste valen bland nybörjare är att välja ett zoomokular eftersom det låter mest intressant. Det kan vara ett bra val att välja zoom men det är inte alltid det bästa valet. Det finns en rad andra okular som kan fungera mycket bättre för ditt ändamål.

Många gånger när du väljer zoomokular istället för de andra alternativen kommer du behöva kompromissa en del, vilket minskar kikarens optiska kvalitet.

Så vilket är då det viktigaste? Möjligheten med fantastisk zoom eller den optiska kvaliteten kikaren har? Det perfekta vore ifall det fanns ett okular med bra zoom utan att kvaliteten minskades. Det bästa du kan göra är att satsa på ett okular som ger en förstoring på 30x, de brukar vara bland de bästa eftersom de samtidigt ger dig ett mycket bra synfält.

Liten eller stor tubkikare?

Det finns inget rätt eller fel svar på vilket alternativ du ska välja. Vill du ha en stor tubkikare köper du det och önskar du en liten finns det flera bra alternativ. Det viktigaste du måste tänka på är att de stora tubkikarna väger mer, tar upp mer plats och kan vara svårare att transportera. Ska du använda dig av en tubkikare under jakten är det främst de mindre som kommer fungera bäst.

Det bästa sättet för dig att hitta den tubkikare som passar dig bäst är att lära dig mer om de olika modellerna. Sedan är det bara för dig att ta en närmare titt på de du valt och se vilken som känns bäst.

En tubkikare är, precis som annan utrustning, många gånger en av de större kostnaderna. Men för de flesta blir det dessutom en bra investering. Det är inte nödvändigt att du väljer den dyraste modellen du hittar för att få en bra produkt. Det finns ett flertal som är snällare mot din plånbok och fungerar utmärkt.

Prisskillnaderna

”Du får vad du betalar för” är ett uttryck som du säkert har hört tidigare. Samma sak gäller för tubkikare, i alla fall till en viss del.

Om du fokuserar på tubkikare från de största och mest kända tillverkarna får du räkna med att priset kommer ligga på en högre summa. Samtidigt finns det en stor fördel med detta. Det är att du kan känna sig helt säker på att du betalar för en av de bästa tubkikarna. De dyrare håller oftast högre kvalitet och kommer att vara användbara mycket längre.

Om det däremot är värt priset är något du måste svara på. När vi nämner dyrare alternativ är det främst tubkikare som kostar minst 15 000 kronor och uppåt. De tubkikare som vi anser är som mest prisvärda kostar mellan 5000 till 10 000 kronor. Dessa kan dock hålla väldigt hög kvalitet och i många fall klarar du dig utmärkt med en sådan så länge det inte är någon speciell funktion eller teknik du är ute efter.

Känner du att du klarar dig med en mindre tubkikare som bjuder på ”grundfunktionerna” kan du hitta produkter som endast kostar ett par tusen kronor. Men med dessa får du vara beredd på att de inte alltid är de bästa när du ska använda dem under jakt eller fågelskådning.

Testa tubkikaren först

Möjligheten att testa en tubkikare innan köp är inte alltid det lättaste. Det beror på flera saker. En anledning är att hitta en fysisk butik som erbjuder provning. En stor del av alla platser som säljer tubkikare är återförsäljare och det är inte alltid säkert att de har tubkikare som finns att testa i butiken. Men skulle du hitta en butik där det är möjligt att prova en modell eller två bör du verkligen tänka på att göra detta innan du köper en.

Det vanligaste alternativet när någon ska köpa tubkikare är att beställa via internet. På så sätt finns det ingen möjlighet att testa produkten först. Vissa butiker på nätet erbjuder öppet köp och returer, men då måste oftast förpackningen till produkten vara oöppnad. Så det är inte alltid möjligt att beställa en tubkikare, få hem den och testa och sedan skicka tillbaka ifall den inte känns rätt.

Det allra bästa är ifall du hittar en fysisk butik som låter dig testa produkterna. Dock måste du även tänka på att ett test oftast innebär att du ser hur den fungerar i närheten av butiken. Du kan alltså inte ta med dig den och se hur den fungerar under jakten.

Frågor och svar om tubkikare

Hur fungerar optiken och varför är den viktig?

En tubkikare är för många ett måste när de är intresserade av att jaga. Alla som jagar måste ha möjlighet att se sådant som befinner sig på ett avstånd och i denna situationen kan en tubkikare vara just det du behöver. En tubkikare kan nämligen ge dig förstoringar som andra kikare inte klarar av, eller när sikten inte är den bästa.

En tubkikare har en utformning som innebär en enda öppning. Det är en av de största öppningarna och det är tack vare den som kikaren kan ta in så mycket ljus. Det innebär att du kan se djur och föremål på ett längre avstånd utan att det blir mörkt. Optiken i en tubkikare gör det kort sagt möjligt för dig att se motivet väldigt klart och tydligt.

Skulle öppningen inte vara så stor som den är hade det nästan varit omöjligt att skapa den typen av förstoring som finns. De flesta tubkikare består av en rad olika linser, hur många som finns beror på vilken modell och kvalitet kikaren har. Ju dyrare desto bättre, brukar man säga för de flesta produkter, och det gäller även här.

Vad är viktigast att tänka på vid köp av tubkikare?

Alla kan välja en tubkikare. Men att välja den rätta är inte alltid lätt. För att göra ett så bra val som möjligt behöver du ha kunskapen om de olika funktionerna som finns, du bör lära dig lite om de olika tillverkarna och vilken teknik de använder sig av i sina modeller. För att göra ett bra val är den första frågan du måste svara på: ”Vad ska du använda tubkikaren till?”.

Många tror till en början att det endast är fågelskådare som använder sig av en tubkikare. Det stämmer inte. Det kan även vara ett av de bästa alternativen för alla som sysslar med jakt. Andra väljer att använda sig av en tubkikare för att endast njuta av utsikten. Användningsområdena är alltså många. Så börja med att svara på frågan om vad du ska använda den till innan du börjar leta.

En ”vanlig” tubkikare i standardmodell är ett alternativ som kan fungera väldigt bra både för jägare och fågelskådare. Vill du endast använda den till att kolla på utsikten kan en billigare produkt med bra zoom vara allt du behöver. Ska du jaga och vill ha en bra tubkikare till detta måste du fundera på om du ska välja ett vinklat okular eller ett rakt. Vilket alternativ som är bäst beror på om du jagar liggande, stående eller sittande.

Vattentäta tubkikare – finns det?

Både du som är fågelskådare och du som jagar kommer befinna dig i varierande väderförhållanden. Det är inte ovanligt att regnet kommer trots att det har sagts att solen ska skina hela dagen. På grund av detta är det viktigt att den utrustning du använder dig av klarar av de olika vädren och terrängerna du kommer befinna dig i.

På marknaden idag finns det en rad med tubkikare som ska klara av alla möjliga väderförhållanden. Ja, det finns alltså vattentäta tubkikare. En stor del av de tillgängliga alternativen sägs klara av regn, men sedan finns det de kikare som är vattentäta ned till några meters djup. De består då av en speciell tätning som säkerställer att fukt inte har möjlighet att tränga sig in i kikarhuset. Kikarhuset är vanligtvis fyllt med kvävgas, vilket gör den vattentät.

Vilken kikare är bäst för mig som bär glasögon?

Skulle du bära glasögon kan det vara lite svårare att hitta den perfekta tubkikaren, men inte omöjligt. Det du måste titta efter är en kikare som har ett speciellt ögonavstånd. Ögonavståndet beror på hur tjocka dina linser är. Skulle du använda dig av en vanlig kikare med dina glasögon finns det en chans att avståndet till okularlinsen är för stort, vilket leder till att du inte kommer se hela bilden.

På grund av detta är tjockleken på dina glasögonlinser viktig att ta reda på. Med tunnare linser kan du i många fall klara dig som bäst med kikare som har ett ögonavstånd på 12 eller 13 millimeter. Linser mer ”normal” tjocklek passar bäst med ett ögonavstånd som ligger på 14 till 15 millimeter och linser med väldigt tjock tjocklek en kikare med 17 till 20 millimeter på ögonavståndet.

Skulle du däremot inte ha någonting emot att använda dig av linser i ögat istället för glasögon behöver du inte fokusera lika mycket på detta.

Summering

Det kan kännas knepigt och frustrerande att leta efter den bästa tubkikaren, precis som med annan jaktutrustning. Skulle du ha köpt en tidigare kommer det många gånger vara lättare att göra det bästa valet på en gång. Men för dig som är nybörjare kan en bra köpguide och bäst i test göra det möjligt även för dig att hitta rätt.

Vid köpet är det viktigt att du håller koll på en rad olika saker. Som vi nämnt tidigare är det viktigt att du vet hur och när du ska använda tubkikaren. Det är också viktigt att du vet vilken storlek som kommer vara bäst, samt eventuell förstoring och hur din budget ser ut.

I vårt bäst i test har vi gjort vårt bästa för att ge dig en lista över blandade tubkikare. Vi har listat kikare med bra funktioner i olika prisklasser från flera tillverkare. Förhoppningsvis kommer det göra det lite lättare för dig att hitta en bra kikare.

Trots att priset beskriver till viss del hur bra kvalitet de olika produkterna har, är det inte alltid möjligt för alla att spendera 25 000 kronor och uppåt på en kikare. Som tur är finns det flera bra alternativ i billigare prisklasser som kan fungera lika bra. Vi vill dock påminna dig om att det inte alltid är säkert att de billigaste alternativen är de bästa för jakt eller fågelskådning. Den optiska tekniken som behövs finns nämligen inte alltid i dessa alternativ.

Kommer vi ha hjälpt dig med vårt bäst i test? Vi hoppas verkligen det. Vi har försökt samlat ihop all information du behöver för att göra ett så bra val som möjligt. Förutom de tubkikare vi listat har vi skapat en köpguide som berättar om sådant som är viktigt att du tänker på. Vi har även svarat på några av de vanligaste frågorna konsumenter har när det kommer till just köp av tubkikare.

Ett sista tips vi vill ge dig på din väg till att hitta den perfekta kikaren för dig är att fråga andra personer. Prata med de som använder sig av en tubkikare regelbundet, de kan ha tips på andra viktiga faktorer du bör tänka på. De kan också ha tubkikare som du kan få testa innan du gör ditt köp. Genom att prata med andra användare kan du många gånger få en mycket tydligare bild över vilka funktioner och modeller som fungerar bäst för ditt ändamål.

Får du testa någons tubkikare är det dock viktigt att du tar väl hand om den. Det är viktigt att du är tydlig med varför du skulle vilja testa deras tubkikare och säger de ändå nej, respektera det. Fråga då istället om de kan rekommendera dig en modell och fråga ifall det finns en fysisk butik någonstans där du kan prova kikare innan köp. Är du osäker på om en butik tillåter testning eller inte är det bara att fråga personalen.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *