Bästa öronproppar för jakt och skytte 2022 – Ett stort test!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Peltor LEP-200EU2. Peltor WS Hjässbygel3. Peltor Sporttac
Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar bästa öronpropparPeltor WS Alert XPI APP HjässbygelPeltor Sporttac hörselskydd
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

 

Vilka är de bästa öronpropparna för skytte 2022? Aktiva skyttar vet att ljudnivåer kan nå upp till 150 dB och att buller som överskrider 85 dB kan ge upphov till permanenta hörselskador. Det gäller för aktiva jägare och skyttar att vid varje tillfälle använda hörselskydd. Här kommer vi att gå igenom de bästa öronpropparna 2022. De hörselskydd som vi tagit med här har mycket hög kvalitet, är speciellt utvecklade för jakt och skytte samt ligger på topp i öronproppar bäst i test.

Topp 4 bästa öronproppar 2022

1. Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar

Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar bästa öronproppar

Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar är uppladdningsbara hörselskydd som skyddar hörseln i riktigt tuffa miljöer samt under jakt och skytte. Peltors öronproppar är utrustade med en antenn som tar emot ljudsignaler trådlöst från en halsslinga. Peltors öronproppar är av högsta kvalitet och kommer att ge användaren optimal bekvämlighet samt ultimat hörselskydd.

Öronpropparna har en medhörningsfunktion som dämpar höga ljud samt förstärker låga och svaga ljud. I Öronpropparna finns små inbyggda mikrofoner som noggrant fångar upp ljudet i omgivningen. Detta ljud analyseras oerhört snabbt innan det når användarens öra och har då dämpat skarpa och höga ljud. Denna funktion möjliggör för att jägaren höra samtal och även kommunicera över en mobiltelefon med öronproppar i öronen.

Peltors öronproppar laddas enkelt med tre AA-batterier eller via micro-USB. De kommer i ett etui tillsammans med samtliga tillbehör och när man använder batteriladdaren går det bra att låta öronpropparna ligga i asken under laddningen. Fulladdade räcker de för ungefär 16 timmars användning.

Det finns bara en knapp för på- och avstängning samt för att korrigera volymen. Det går dessutom bra att använda en mobiltelefon eller kommunikationsradio trots att man har öronpropparna i öronen.

Peltors öronproppar är ergonomiskt anpassade för att ge användaren hög komfort vid användande plus att de är mycket lätta att placera i örat. Öronpropparna isolerar på ett mycket bra sätt eftersom de formar ett område i örat som är lufttätt genom sina tre gummiringar. Det går bra att använda dem med mössa när det är kyligt ute utan att det påverkar deras funktion.

Kort om Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar.

 • Medhörningsfunktionen i öronpropparna dämpar höga ljud samt förstärker svaga och låga ljud. Detta innebär att användaren kan höra ljud i omgivningen såsom samtal eller varningssignaler.
 • Öronpropparna har en enkel enknappshantering för volyminställning samt på- och avstängning.
 • De är laddningsbara via tre AA-batterier eller via micro-USB.
 • Halsslingan kan ta emot ljudsignaler automatiskt och fungerar med NFMI (Near Field Magnetic Induction).
 • Envägskommunikation möjliggörs via en liten antenn i hörsnäckorna.
 • Man kan använda en mobiltelefon eller kommunikationsradio med öronpropparna i öronen.
 • Öronpropparnas magnetiska ”bubbla” har en radie av ungefär 50 centimeter.
 • De fungerar mycket bra i varma miljöer och vid kyla kan man använda mössa utan att det skapar problem med deras funktion.
 • Öronpropparna har låg vikt och kan laddas medan de ligger i asken.
 • De ger cirka 16 timmars kontinuerlig användning när de är fulladdade.
Se priset här

2. Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel

Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel

Peltors mycket populära XPI-modell har uppdaterats med den nyaste Bluetooth Multipoint-tekniken som finns på marknaden. Denna teknik tillåter användaren att ansluta hela två mobiltelefoner som gör det möjligt för användaren att både tala i telefonen och streama musik. En ny och unik mikrofonkonstruktion ger den tveklöst bästa bullerdämpningen på samma gång som talet blir exceptionellt tydligt.

Man kan ansluta sitt headset till mobilappen 3M ”Connected Equipment App”. Med den nya appen från 3M är det lätt att ställa in hörselskydden till hur man vill att de ska fungera och användaren kan navigera via appen för att enkelt och snabbt göra samtliga konfigurationer. Här finns dessutom snabb access till tekniska datablad samt användarinstruktioner.

Fördelarna är många med en app eftersom den bland annat ger kontinuerliga uppdateringar, svarar på de vanligaste frågorna genom en FAQ samt ger snabbare justering av inställningarna som dessutom blivit fler.

Peltor Peltor WS Alert XPI APP Hjässbyge har en medhörning som förstärker vad användaren behöver höra, såsom varningssignaler och röster. De har en FM/AM-radiomottagare där man kan streama musik om man så vill samt tillgång till Siri (röstnavigering).

Hörselskydden har så kallad Dual Shell Design, vilket innebär att elektroniken finns på utsidan men är givetvis skyddad från fukt.

De har även en smart funktion kallad PTL, eller Push-To-Listen, som gör att användaren kan tala med personer i närheten eftersom funktionen sänker bluetooth- eller radiovolymen och höjer ljudet från omgivningen.

Batterilivslängden är beräknad till ungefär 58 timmar vid användning av medhörning och FM-radio och cirka 78 timmar vid användning av medhörning och streaming. Två stycken AA/LR6-batterier används.

Nytt är också att nya kåpskal (blå och rosa) medföljer varje headset. För varje headset som sålts kommer 3M donera en summa pengar till både Prostatacancerförbundet och Bröstcancerförbundet för att bidra till dessa förbunds angelägna forskning och betydelsefulla arbete.

Kort om Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel.

 • Man kan ansluta hörselskydden till en mobilapp.
 • Lätt att ställa in och konfigurera sitt hörselskydd.
 • Trådlös teknik, bluetooth, som gör det möjligt för användaren att streama exempelvis musik och göra mobilsamtal.
 • Tydlig kommunikation kan göras genom den bullerreducerande bommikrofonen.
 • Användaren kan enkelt kommunicera med personer i närheten samt uppfatta både ljud eller varningssignaler via en nivåberoende funktion för ljud i omgivningen.
 • Man kan lyssna på radio genom en inbyggd FM-radio.
Se priset här

3. Peltor Sporttac hörselskydd

Peltor Sporttac hörselskyddPeltor Sporttac hörselskydd

Peltor Sporttac hörselskydd är specialutvecklad för skyttar och jägare. Detta headset har en riktigt smidig funktion för reglering av volymen och som ser till att man inte abrupt stänger av ljudet. Precis som andra hörselskydd från Peltor som har försetts med aktiv volymreglering förstärker Sporttac dessutom ljud så att användaren faktiskt kan höra bättre med hörselskydd än utan. Jaktradion kan anslutas till detta headset, vilket gör att man kan kommunicera fritt under hela jakten. Max drifttid ligger på hela 600 timmar. Peltor Sporttac är hopfällbara.

Ytterskalen är utbytbara och man kan enkelt byta färg på kåporna. Två skal, orange och grön, ingår i köpet. Peltor Sporttac hörselskydd är ett mycket prisvärt alternativ för den som önskar hörselskydd med hög kvalitet men som har mindre budget.

Dessa hörselskydd är som sagt speciellt utvecklade för jägare samt sportskyttar. Den nivåberoende funktionen har smidig inställning som ger behaglig ljudåtergivning med mindre störningar. I och med att elektroniken i detta headset svarar oerhört snabbt skyddas användarens hörsel effektivt från höga och skarpa ljud.

Kort om Peltor Sporttac.

 • Den smidiga nivåberoende funktionen skyddar även mot abrupt impulsstörning.
 • Sporttac har utbytbara kåpor och kommer med två skal, ett grönt och ett orange.
 • Öronskydden har automatisk avstängning och är hopfällbara.
 • Man kan ansluta jaktradio.
 • Drifttid är ungefär 600 timmar.
Se priset här

4. Sordin Supreme Pro Black

Sordin Supreme Pro Black

Sordin Supreme Pro är utrustad med två separata samt skyddade mikrofoner som garanterar bästa stereoeffekt plus riktningsverkan. Kåporna har designats för att passa både höger- samt vänsterskyttar samt har hög förstärkning som ger ett naturtroget ljud.
Sordin Supreme Pro Black har ungefär 600 timmars batteritid (2 stycken AAA-batterier) samt automatisk avstängning. Batterifacket är givetvis vattentätt.
Hörselskyddet har en AUX-ingång för bland annat anslutning till jaktradio samt hundpejl. Det här är en populär och prisvänlig produkt för jägare som börjar med jakt eller för erfarna jägare med mindre budget.

Se priset här

Öronproppar och hörselskydd är viktigt för jakt och skytte

Jakt är en utmärkt sport som för många förgyller livet och ger njutbara stunder i naturen tillsammans med kamraterna i jaktlaget. Men det finns inget gott i livet som kommer utan utmaningar.

Hörseln är en viktig del av jakten och är något som man inte kan kompromissa med. När hörseln blivit sämre kommer den inte att bli bättre utan hjälpmedel. Alla vet att när man kommer upp i åren kommer både syn och hörsel att bli sämre men det gäller att se till att detta händer senare och inte förr. Det gäller att vårda hörseln när man jagar och skjuter eftersom ett gevärsskott når ungefär 150 decibel, vilket är mycket skadligt för hörseln. Det gäller helt enkelt att ha de bästa öronpropparna 2022 som är lämpade för just skytte. Kom ihåg att öronproppar tillverkats för flera olika ändamål och områden så det kan stå din hörsel dyrt om hörselskydden inte är lämpade för skytte.

De bästa öronpropparna 2022 är specialdesignade att dämpa de mycket höga ljud som uppstår vid skytte och skydda hörseln från skador. Eftersom en jägare och skytt kommer att behöva ha hörselproppar och hörselskydd på sig hela tiden gäller det att välja skydd som ger hög komfort. Ett skott kan ge katastrofala konsekvenser för hörseln så det är enormt viktigt att välja rätt skydd.

Det är rekommenderat idag att skaffa hörselskydd med medhörning eftersom man med dessa kan höra omgivningen bättre än med skydd utan medhörning. Detta bidrar till att skytten kan behålla öronpropparna på under hela jakten. Även de bästa öronpropparna kan vara lite obekväma i början, tills dess att man vänjer sig vid att använda dem. Också hörselskydd kan vara lite tajta i början men efter en tids användning kommer de att bli bekvämare. Öronproppar är anpassade för olika förhållanden samt olika typer av jakt. När man som jägare ger sig ut på en kortare tur behöver man kanske inte använda sig av de avancerade och dyra öronpropparna utan kan nöja sig med billigare skydd.

När man däremot som erfaren jägare ger sig ut på jakt med jaktlaget behövs definitivt högkvalitativa öronproppar och hörselskydd. Vid längre jaktpass och särskilt under krävande väder behöver man högpresterande hörselskydd. Det är inte bara jägarna som behöver använda de bästa öronpropparna och hörselskydden för att skydda sig mot skadligt ljud utan även de som följer med, även om de inte själva skjuter. Att skaffa sig några av de bästa öronpropparna 2022, som är av fantastiskt hög kvalité, är en god investering.

Som jägare är man ofta ute i naturen under blött och kallt väder och både hörselskydd samt batterier behöver vara vattentäta. Under kallare perioder kan man behöva använda en mössa som skyddar öronen vilket de de bästa öronpropparna tillåter utan att det påverkar deras funktion negativt.

Vad innebär kvalitetsförhöjande hörselskydd?

Det är alltid viktigt att ta hand om sin hälsa när man jagar. När man exempelvis är en av jägarna i ett jaktlag kan plötsliga höga ljud från de andra skyttarna likafullt ge skador på den egna hörseln.

Dagens moderna öronproppar och hörselskydd är kvalitetsförhöjande, vilket innebär att jägaren, förutom att han eller hon hör bättre, dessutom lättare kan hitta vilda djur. Vad som sker är att bruset filtreras bort och det ljud som blir kvar kommer att hjälpa jägaren att lokalisera bytesdjuret. Samtliga hörselskydd, som är lämpade för skytte och jakt, som finns på marknaden idag dämpar skottljud. Det innebär att de alla är godkända som skydd för hörseln men likheterna slutar också här.

De bästa öronpropparna och hörselskydden är idag oerhört avancerade och ger jägaren en klar fördel ute i skog och mark. För de som inte har ljuddämpare på sitt vapen är hörselskydd ett absolut måste. För erfarna (samt nya) jägare i jaktlag är hörselskydd med medhörning nästan ett måste idag och ger som sagt jägare en klar fördel ute i skogen.

När det kommer till tillverkare av hörselskydd kan man idag påstå att både Peltor och Sordin hamnar i topp, särskilt när det gäller känslighet för vindbrus samt ljudets kvalité.

Att välja de bästa öronpropparna

Öronproppar är kanske en mindre detalj när man är ute i skogen med jaktlaget men en väldigt viktig detalj. Många jägare föredrar att använda sig av de smidiga och betydligt mindre öronpropparna istället för hörselkåpor. Det finns idag många olika typer av billigare öronproppar med allt från engångsöronproppar till flergångsöronproppar och de kan vara tillverkade av allt från gummi till vax. Oavsett om man skaffar billigare engångsöronproppar eller öronproppar som kan användas flera gånger måste dessa vara bekväma att använda.

När det kommer till öronproppar som kan användas flera gånger är det viktigt att de är enkla att rengöra. Många som går på kortare jaktpass föredrar öronproppar med snöre som hänger runt halsen när de inte används. Problemet med dessa är att det är allt för lätt att glömma bort att använda dem när ett bytesdjur står rakt framför jägaren.

Öronproppar kommer i olika storlekar eftersom alla öron är olika så det är viktigt att öronpropparna passar jägarens öron och hörselgångar.

Köpguide för hörselproppar

Hörselskydd kommer i många olika former och utföranden. Det finns mycket att välja på både när det kommer till funktion och pris. Många föredrar öronproppar och anser att de är de bästa och smidigaste hörselskydden. Öronproppar bör användas av alla som befinner sig i miljöer där man skjuter, till exempel på en skyttebana, även om själv inte skjuter. Det är som sagt mycket viktigt att skydda sina öron och hörsel och många anser att det är skönt att inte behöva bära hörselkåpor utan föredrar istället att använda betydligt mindre och smidiga öronproppar. För att öronproppar ska kunna fungera ordentligt måste de föras in rätt i hörselgången. Om man av någon anledning känner obehag eller anser att detta är obekvämt är hörselkåpor att föredra.

När man tittar på olika hörselskydd före köp är det viktigt att hitta rätt skydd beroende på hur och var de kommer att användas. Ett inkorrekt skydd kan inte skydda hörseln på användaren och man riskerar att få permanenta skador på sin hörsel. När det handlar om jakt behöver man investera i mer avancerade öronskydd för sin jaktutrustning.

Hörselskydd är alltså avgörande för jägaren och hans eller hennes hälsa vid jakt och är med andra ord inte en teknisk pryl som är kul att använda. Ett fakta på hur viktiga öronskydd faktiskt är, är att ett sår som uppstår inuti ett öra som orsakats av ljudet från ett skott varken blöder eller läker utan orsakar permanenta skador på hörseln.

Samtliga skydd som valts ut är av hög kvalitet och ger ett mycket bra skydd för hörseln. För en jägare gäller att skydden är bekväma att bära eftersom de kommer att användas under långa jaktpass.

Det finns en hel del kvalitativa hörselskydd på marknaden att välja mellan och urvalet för bästa öronpropparna 2022 handlar om bästa skydden för skytte och jakt.

Det finns en del saker som man behöver fundera på innan man bestämmer sig för ett köp. Viktigast är givetvis att hitta de bästa öronpropparna och hörselskydd för att skydda mot hörselskador och andra komplikationer från höga ljud.

Öronproppar är dock inte det bästa valet för de som kommer att skjuta tyngre kaliber och de är inte tillräckliga för de som jagar exempelvis älg. Hörselskydd väger lite mer medan öronproppar är lättare och diskreta men klarar som sagt inte att ge samma skydd mot ljud som hörselskydd. Det finns idag endast en öronpropp på marknaden som kan tävla med hörselskydd, de unika och exklusiva öronpropparna Peltor Level Earplug LEP-200EU Öronproppar.

För att köpa de bästa öronpropparna och hörselskydden behöver man tänka på några viktiga faktorer.

Brusreducering är viktigt för jakt och det handlar om att förstärka de ljud som är relevanta och viktiga för jägaren och ta bort alla ljud som är irrelevanta. Ej relevanta ljud kan till exempel vara vind och fågelkvitter. Bästa öronpropparna och hörselskydden gör så att jägaren kan höra bättre med hörselskydd än utan. Alla icke relevanta ljud filtreras bort och man kan istället höra relevanta ljud som exempelvis en gren som knäcks en bit bort. Detta gör det möjligt för jägaren att smyga upp på ett bytesdjur. Bästa öronpropparna samt hörselskydden av god kvalitet kommer att ge bättre resultat för jägaren plus skydda hörseln på ett så effektivt sätt att han eller hon inte behöver oroa sig över skador på hörseln.

En del kanske tror att brusreducering kommer att göra så att man inte hör något över huvud taget. Så är inte fallet utan det handlar om att få lägre ljudnivåer. Hörselskydd brukar kunna få ner ljudnivåerna till mellan 20-35 dB på ett ungefär. Detta motsvarar ljudnivån från vanligt fågelkvitter eller en normal ton vid samtal.

Ljuddämpning är en otroligt viktig faktor. Höga ljud på 140 dB och mer kan skada hörseln långsiktigt, vilket kommer att ge sämre hörsel. Även andra problem kan uppkomma som exempelvis tinnitus. Det är med andra ord oerhört viktigt att skydda sin hörsel med kvalitetsskydd som håller hög kvalitet när det gäller att dämpa höga ljud.

Var noga med att de hörselskydd som man funderar på att köpa är lämpliga för jakt och inte för till exempel hantverkare. Hantverkare utsätts för andra typer av höga ljud och buller än vad en jägare i skogen gör. Bland de bästa öronpropparna 2022 är samtliga skydd lämpade för just jakt och skytte.
Hörselskydd behöver vara bekväma. Det är lätt att få skavsår eller huvudvärk av illasittande hörselskydd, vilket givetvis kommer att ge sämre jaktkvalité. Eftersom hörselskydden kommer att användas under långa pass och helst inte tas av är komfort jätteviktigt. Lustigt nog skiljer priset inte särskilt mycket mellan de mycket bra skydden och de billiga och obekväma skydden. Bäst är att köpa kvalitet och bekvämlighet istället för att kasta bort pengar på obekväma hörselskydd som inte kommer att fungera under långa jaktpass.

Hörselskydd säljs i bara en storlek, one-size-fits-all, men de kan anpassas och man kan även använda muddar runt kåporna för att ge mer komfort. Hörselskydd som gör att användaren får huvudvärk beror oftast på att de sitter för hårt.

De bästa öronpropparna och hörselskydden har massor av olika funktioner och finesser. Man kan koppla upp bluetooth samt mobiltelefoner som gör det möjligt att lyssna till radio, poddar eller musik, vilket kan vara skönt och uppskattat under långa jaktpass. Självklart bör man först titta på väsentliga funktioner såsom brusreducering, bekvämlighet och att de ger det skydd som behövs för hörseln.

Det är en stor skillnad mellan aktiva och passiva hörselskydd.

De passiva hörselskydden dämpar alla ljud runt omkring och man kan till exempel inte höra om någon talar eller ljud från skogen. De aktiva hörselskydden dämpar skadliga ljud men tillåter användare att höra samtal i normal samtalston. Många gånger hör man bättre med hörselskydden på än av eftersom de har ljudförstärkande funktion. Aktiva hörselskydd är bättre lämpade för jakt än passiva eftersom man kan höra sin omgivning samtidigt som hörseln är väl skyddad. Även om de aktiva skydden är något dyrare använder jägare dessa eftersom det är viktigt att kunna höra sin omgivning i skogen. Självklart bidrar detta till ett tryggare skytte och jakt.

När det kommer till öronproppar är de exklusiva Peltor Tactical Earplug LEP-200EU Öronproppar helt utan konkurrens idag. Dessa är unika och de enda öronproppar som utan tvekan lämpar sig för jakt samt kan stå upp i jämförelse med de bästa hörselskydden.

Det finns en hel del öronproppar på marknaden med både engångsproppar och flergångsproppar. Det finns olika prisklasser på dessa där de bästa i den dyrare klassen är 3M Hörselproppar Ultratech, de bästa i mellanprisklassen är Öronproppar i Silikon med Halssnöre och slutligen budgetvariantens bästa som är 3M Hörselproppar Soft Neon 10-pack.? Problemet med dessa engångsproppar och flergångsöronproppar är att de inte klarar av att dämpa ljud ordentligt från vapen med hög kaliber som exempelvis en älgstudsare. Ett annat problem är att de inte är funktionella under längre jaktpass och när man jagar i ett jaktlag eftersom de är så kallade passiva hörselskydd, vilket innebär att de endast dämpar ljud.

Ett annat problem som kan få långtgående konsekvenser är att jägaren inte har öronpropparna i öronen, eftersom han eller hon försöker höra ljuden i sin omgivning. När ett bytesdjur plötsligt dyker upp finns det stor risk att man tar skottet utan att ha öronproppar i öronen för att inte missa att fälla bytet. Det finns oftast varken tid eller möjlighet att sätta öronpropparna på plats och älgen eller rådjuret kommer säkerligen inte att vänta på jägaren att göra så. Under jakt behöver hörselskydden sitta på jägaren under hela jaktpasset för att skydda hörseln samtidigt som jägaren ska kunna höra ljuden från sin omgivning.

Därför är dessa öronproppar inte varken funktionella eller lämpade för jakt. Det finns däremot många andra situationer där dessa öronproppar fungerar bra, som till exempel på en skjutbana. Det är också viktigt för åskådare att skydda sin hörsel där skytte bedrivs. Även personer som befinner sig där skytte bedrivs bör skydda sin hörsel och då kan öronproppar vara ett prisvärt och bra alternativ.

Många kanske undrar om öronproppar kan vara skadliga för öronen. Självklart är inte öronpropparna skadliga men när man använder flergångsproppar behöver de hållas rena. Orena öronproppar utsätter hörselgången för smuts och bakterier som kan orsaka hörselgångsinflammation, så kallad extern otit. Även de som använder hörselskydd kan drabbas av hörselgångsinflammation om dessa inte hålls rena. Det finns bra och prisvänliga hygiensatser att köpa för hörselskydd av kvalitet.
Om man använder öronproppar väldigt ofta kan möjligtvis vaxproppar bildas. De är dock inte farliga men kan orsaka en viss nedsättning på hörseln till dess att den behandlas och försvinner. Kom ihåg att sämre hörsel kan orsakas av vaxproppar och ett tidigt symptom på detta är att man efter att ha duschat erfar lock för örat. Orsaken är att vatten fastnar mellan trumhinnan och proppen.

Vaxproppar kan man behandla själv via receptfria medel som finns på alla apotek. Det kan vara öronsprej eller örondroppar som vid behandling mjukar upp och löser upp vaxproppen. Var försiktig med att börja peta i öronen med bomullspinnar eftersom man lätt kan orsaka skador i örat. Bäst är att använda de medel som finns tillgängliga att köpa på apotek. När en skytt eller jägare känner av försämrad hörsel är det klokt att kontrollera om det bara handlar om en vaxpropp.

Sammanfattning

Peltor är namnet på det företag som både tillverkar och utvecklar flertalet av de absolut bästa hörselskydden och öronpropparna som finns att köpa på marknaden idag. Företaget erbjuder ett brett sortiment av både hörselkåpor och hörselskydd som anpassats särskilt för sportskytte och jakt. När man jagar och tävlar i skytte är det ofrånkomligt att investera i riktigt bra hörselskydd av god kvalitet. Eftersom knallen vid skytte kan nå upp till cirka 160 dB är det mycket viktigt för jägare eller sportskyttar att skydda sin hörsel. Detsamma gäller för åskådare och medföljande personer, även om de inte själva skjuter. Hörseln är precis lika viktig som synen när man jagar. Den aktiva jägaren måste kunna höra kommunikationsradion, hundens skall och omgivande ljud. De bästa hörselskydden har medhörning samt bluetooth som gör så att man kan parkoppla både mobiltelefon och jaktradio.

Peltor är det företag som utvecklat de unika Peltor Tactical Earplug LEP-200EU Öronproppar som i nuläget inte har någon konkurrens från andra företag. Dessa öronproppar erbjuder i stort sett allt som avancerade hörselskydd gör och är perfekta för jakt och skytte. Öronpropparna är uppladdningsbara och kan ta emot ljudsignaler trådlöst från en halsslinga via en antenn. Peltors öronproppar har dessutom en väl fungerande medhörningsfunktion. Detta är en funktion som dämpar höga ljud och förstärker låga ljud. Det finns mikrofoner på öronpropparna som med stor noggrannhet uppfångar ljud från omgivningen. Ljudet analyseras mycket snabbt av inbyggd elektronik innan det når användarens öra. Dessa exklusiva och imponerande öronproppar är helt enkelt ensamma i sitt slag och de enda öronproppar på marknaden som kan mäta sig med hörselskydd av hög kvalitet. Bästa öronpropparna 2022 är utan tvekan Peltor Tactical Earplug LEP-200EU Öronproppar.

De resterande öronproppar som finns tillgängliga på marknaden inte är tillräckliga som hörselskydd när man skjuter med tyngre kaliber. De klarar helt enkelt inte av att ge samma skydd för hörseln som hörselskydd gör. Vidare kräver jakt flera andra egenskaper av hörselskydden, vilka dessa passiva öronproppar inte erbjuder.

Det är med andra ord mycket viktigt att välja rätt hörselskydd för den som jagar i skog och mark. För nya jägare är det rekommenderat att titta på hörselskydd av hög kvalitet som är prisvänliga, som exempelvis Peltor Sporttac. Att ett par hörselskydd kostar lite mindre innebär alltså inte att de är dåliga utan priset har satts lägre av andra anledningar. Dels har de hörselskydden något förre finesser än de riktigt dyra skydden men de erbjuder jägaren de absolut viktigaste funktionerna och framförallt mycket gott skydd för hörseln. Peltor Sporttac har utvecklats särskilt för jägare och skyttar. Man kan exempelvis ansluta jaktradion till hörselskyddet och därmed kommunicera fritt under hela jaktpasset. Dessutom har dessa hörselskydd en aktiv volymreglering som gör att man hör bättre med hörselskydd än utan skydd.

Som jägare med ökad erfarenhet går det givetvis bra att uppgradera hörselskydden till en dyrare och mer avancerad modell. Oavsett prisklass och modell är det oerhört viktigt att hörselskydden inte skaver och är obekväma. Bekväma skydd är ett måste för jägare som kommer att sitta långa pass i skogen. Vid jakt bör alltså hörselskydden sitta på och användas under hela jakten så det är mycket viktigt att de är bekväma. Kom ihåg att nya hörselskydd kan behöva lite användning innan de erbjuder riktig komfort. En annan viktig detalj är att hörselskydden ger aktivt skydd mot skadligt höga ljud. Ett bra hörselskydd av hög kvalitet kommer att förhindra framtida hörselskador som användande av till exempel jaktgevär kan orsaka.

Den nyare generationen jägare kanske anser att det är viktigt att ha moderna funktioner med inkopplade mobiltelefoner och streaming av musik, vilket kan göra långa timmar i skogen lite mer underhållande. Många erfarna jägare föredrar kvalitetshörselskydd med färre moderniteter men som har en AUX-ingång. Detta är en riktigt bra och dessutom nödvändig funktion som gör det möjligt för jägaren att koppla in jaktradion eller mobilen. Många erfarna jägare vill vara aktiva i jakten och kommunicera med jaktlaget. I stunder när inte mycket händer föredrar många erfarna jägare att njuta av att vara ute i naturen och istället för att lyssna på musik lyssnar de efter ljud som kan indikera att exempelvis ett rådjur finns i närheten.

Hörselskydd och öronproppar dämpar ljud, vilket är en av deras viktigaste funktioner. Hur mycket ljud som dämpas skiljer sig något mellan olika modeller av skydd. Samtliga hörselskydd och öronskydd av kvalitet bör ha en dämpningsförmåga med ett vedertaget gränsvärde på 85 dB. Problemet är att rekommendationer gällande dämpningsförmåga för hörselskydd varierar mellan olika forskare och även tillverkare. Därför bör ett hörselskydd inte ha lägre dämpningsförmåga än 85 dB, vilket är särskilt viktigt för den som planerar att använda skydd under en längre period.

Hörselskydd och öronproppar av hög kvalité är en mycket viktig och nödvändig investering för både jägare och skyttar. De kommer givetvis att skydda hörseln men hörselskydden erbjuder idag betydligt fler funktioner med modern och avancerad teknik. Med bra öronproppar och hörselskydd kommer jakten garanterat att bli betydligt mer njutbar för jägare och jaktlag.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *