Kikare bäst i test 2022 – Hitta bästa kikaren här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Handkikare 2. Swarovskis ATX 3. Swarovskis EL

Handkikare Vortex Viper bästa kikaren

Swarovskis ATX

Swarovskis EL WB

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det har nog inte undgått någon att utbudet av kikare minst sagt har blivit större än vad det var för ett tjugotal år sedan. Det är inte heller alltid lätt att hitta den bästa kikaren, om man inte har funderat på vilka egenskaper man egentligen behöver. Det är långt mer än priset som kommer att avgöra vilken kikare som passar bäst. Den som tror att alla kikare än likadana kommer snart upptäcka att det finns en mängd finesser och funktionalitet som skiljer olika modeller åt. Den som ägnar sig åt exempelvis fågeljakt kan behöva något helt annat än den naturintresserade. Den som sysslar med fågelskådning behöver något annat och den som vill ha en allround-kikare ytterligare något annat. Här kommer tre alternativ som alla har något att erbjuda för de flesta som söker den bästa kikaren 2022.

Topp 3 bästa kikaren 2022

1. Handkikare Vortex Viper HD 8×42 kikare

Handkikare Vortex Viper bästa kikaren

När man återinförde den nya Viper -serien var det först inte många som trodde att serien kunde förbättras ytterligare. Dock har det visat sig att det kunde man verkligen göra. Den tidigare så uppskattade Viper serien blev med denna HD, vilket står för High Density, ännu skarpare och mer träffsäker i sin bildåtergivning. Här finns en ny optik som förbättrar upplösning och ger den så pass verklighetstrogen färgåtergivning som bara är möjlig. Ljusgenomsläppet görs stort genom något man kallar för XR multicoating, vilket tillsammans med korrigerade prismor gör ljusgenomsläppet till en fröjd för ögonen. En annan nyhet är den så kallade ArmorTek beläggningen vilket är ett överlägset skydd mot smuts och repor. Kikaren känns trots alla funktioner otroligt lätt och är ett riktigt bra premiumval för den som söker den bästa handkikaren.

Stötsäker och tålig

Tack vare att konstruktionen har fokuserats på att ge den bästa tänkbara tåligheten känns kikaren stötsäker och motståndskraftig mot stötar, regn och rusk. Extra tjock gummi och total vattentät konstruktion håller ute vatten och dimma. Kikaren ska enligt tillverkaren även klara av temperaturskillnader och är med andra ord även lämpad för tuffare förhållanden. Den som måste använda glasögon blir inte heller besviken. De mjuka ögonmusslorna går att modifiera så att glasögon inte blir ett problem. Även för den som inte dagligen använder glasögon, kan det vara bra att ha detta alternativ om man börjar göra det i framtiden.

Specifikationer

Denna version av Viper HD-serien har en förstoring på 8x. Tillsammans med objektivets diameter (42) är det en riktigt bra standard kikare. Ögonavstånd och utgångspupill är 20 mm respektive 5.3 mm, vilket får sägas passa de flesta användare. En annan viktig detalj är själva vikten. Med sina 686 g passar den de flesta, och är tillräckligt lätt för att kunna användas under långa perioder. Den har en fantastisk optik, som kan hittas i både dyrare och tyngre kikare. I sitt standardutförande får man med skydd för ockular, linser, nackrem och en väska för kikaren.

Allt på en hand

En stor fördel med kikaren är att zoomen och fokuseringen hamnar bredvid varandra. Detta gör det enkelt att manövrera dessa med bara en enda hand. Många tubkikare kan ha en god förstoringsgrad men som sagt vara otympliga, stora och tunga. Denna tubkikare kan alltså plockas isär och bli lättare att få ned i den tighta packningen. En fördel så god som någon. Optiken är av bästa kvalité och Swarovski är kända för att inte tumma på just detta. Här har man nyttjat den så kallade Field Flattener som sägs öka kontrasten och ge den där extra skarpa bilden. Kikaren känns överlag som ett otroligt bra hantverk, och just optiken är i särklass. HD glaset försäkrar att färgerna blir riktigt bra och att ljuset nyttjas maximalt. Att just bilden blir skarp ska man vänta sig av en tubkikare i denna prisklass. Denna får nog ändå sägas verkligen ge valuta för pengarna. Den som vill ha en riktigt bra tubkikare och inte nöjer sig med vilken kvalité som helst, har alltså här en perfekt kombination.

Se priset här!

2. Swarovskis ATX/STX/BTX-system kikare

Swarovskis ATX

Söker man en tubkikare för att få bästa möjliga förstoring ska man spana in denna Swarovskis. Till skillnad mot ovanstående handkikare, får man här en ännu bättre förstoring. Kompromissen, som alltid med tubkikare, är att det blir mer otympligt och krävande att ta med sig kikaren. I det hela stora skiljer sig denna kikare från många andra tubkikare på marknaden. Själva konstruktionen består av två delar, en ockularmodul och en objektivmodul. När man bestämmer vilken ockularmodul man vill använda passar man även på att bestämma om tubkikaren ska vara vinklad (ATX) eller så kallad binokulär (BTX), vilket kan vara fiffigt att kunna välja mellan. Med objektivmodulen går att avgöra själva frontlinsdiametern, vilket påverkar förstoringen. Här finns alltså betydligt fler variationer och olika lägen att välja på jämfört med många andra tubkikare. Det gör också att man får en kikare att utvecklas tillsammans med. Detta passar även den som har ett lite bredare utbud på objekt som man vill skåda. Det finns fler än ett skäl till varför denna tubkikare får anses vara en av de bästa i sin klass.

Specifikationer

Denna modell har utrustats med HD-glas, som sägs kunna återge färger på ett magnifik sätt. Här finns en hel del termer som används, och det räcker nog med att säga att resultatet blir otroligt bra. Ockularmodulen för BTX tillåter som sagt att man kan titta med två ögon vilket är helt unikt. Genom denna lösning kan man säkerställa en högre komfort, särskilt då man är ute länge och använder kikaren. En bra förstoring på 30x då objektivmodulen på 65 mm och 85 mm är i användning, vilket ger en tillräcklig förstoring för många användningsområden.

Se priset här!

3. Swarovskis EL WB 10×32 kikare

Swarovskis EL WB

Den tredje kikaren i testet över de bästa kikaren är en mindre sådan. Ibland är vikten av den största betydelsen, och man vill helt enkelt ha en kikare som väger så lite det bara är möjligt. Det finns förstås många fördelar med en liten konstruktion och låg vikt. Kikaren kommer säkert att kunna användas vid fler tillfällen, då man enkelt kan ha den på sig. Det kan alltså vara bra att komplettera sin större kikare, med en mindre variant, för att alltid ha en bra tillgång. Nu vill inte alla investera i två kikare, och då passar denna ypperligt. Här får man en kvalité som kan förväntas av både större och dyrare modeller, men med lägsta möjliga storlek och vikt. Denna EL 10×32 är faktiskt en av de bästa man kan hitta på marknaden idag. Faktum är att kikaren står sig väldigt väl mot andra, som kostar 2-3 tusenlappar mer. Man ska dock ha klart för sig att detta är en premiumkikare som kostar en del, men man får då något av det bästa man kan få tag på. Med en kikare i denna prisklass är det bra att ha en försäkring och en bra garanti på köpet. Man bör inte heller lämna kvar den i bilen eller skylta med den för mycket då man exempelvis är på resa. Många ficktjuvar håller koll på vad saker och ting är värda, så det gäller att hålla den väl gömd då man exempelvis är på resande fot.

Nya finesser

Här återfinns en rad nya finesser om man tittar på föregående modell, som redan hunnit bli tio år gammal. En ny design med hårdare gummi och bättre nackrem är några av förändringarna. För fågelskådaren känns optiken helt optimal och man får vad man betalar för. Denna kikare har verkligen pressat ut det bästa och ingen lär bli besviken på den punkten. Det är också här man kan motivera priset på kikaren som allra bäst. Denna blir verkligen så kallat ”toppen av de bästa” när olika kikare jämförs. Den som vill ge en riktigt fin present till den naturintresserade som redan har allt, har här en perfekt present att ge. Det är svårt att tro att någon skulle bli missnöjd med en sådan här premium kikare.

Lätt vikt

Denna kikare rekommenderas för den som värderar vikten främst. En lättare kikare blir behändigare att använda och spar både nacken och ryggen efter timmar av användande. Tack vare det påkostade gummihöljet är kikaren mycket bekväm att hålla i händerna vilket ytterligare förbättrar komforten i en redan lätt kikare. Huruvida den är snygg är en smaksak, men designen är återhållsam och passar säkerligen de flesta. Närgränsen sägs vara 1,9 meter, men detta får man prova fram, då många upplever det väldigt olika. Detta är kanske en bättre kikare för fåglar på lite längre håll, även om insekter även kan studeras med bra resultat. Egentligen kan optik av den här kvalitén användas till det mesta, så man behöver inte vara orolig att det finns några större begränsningar.

Specifikationer

Som redan nämnts är optiken helt otrolig och här bjuds man på ett brett synfält likväl en hållbar konstruktion och snygg design. Förutom vikten, som redan nämnts, är mångsidigheten ett stort plus. Det råder en bra balans mellan storlek, förstoring och ljusstyrka. Detta är inte lätt att åstadkomma men här har man uppenbarligen lyckats mycket väl. Den här serien kommer att fungera i både dagsljus och i skymning, vilket säkert glädjer de flesta naturälskare. Ögonmusslorna går att justera och här gäller centerfokus. Kikaren är som sig bör, kvävegasfylld och det kan nämnas att bärremmen är roterbar 360 grader, för att underlätta vid vandring. Att packa ned denna kikare i packningen är en lätt match. Använder man den medföljande väskan får man ett bra skydd, men man kan med fördel svepa en tröja eller filt omkring den. Man ska heller inte lägga kikaren i botten på väskan, utan hellre högre upp, för att undvika väta och stötar då en väska sätts ned på marken.

Se priset här!

Köpguide för kikare

Den som funderar på att skaffa en helt ny kikare har en hel del val att göra. Eftersom det finns många modeller att välja på kan det naturligtvis bli lite förvirrande. Här ovan listas tre mycket lovande kikare som alla uppfyller de krav som de flesta kommer att ställa. Men här kommer en lite guide på vad man tänka på innan man slår till. För det första kan det straffa sig att genast bege sig iväg och köpa den billigaste kikaren man ser. Ofta får man vad man betalar för, och detta gäller inte minst för kikare. För att hitta den bästa kikaren måste man förstå de grundläggande sakerna som en kikare kan, och inte kan, göra för sin användare. Den bästa kikaren är alltså väldigt sällan den billigaste, då optik är väldigt viktigt och behöver vara av yttersta kvalité. Man kan lätt få ont i ögonen om kikaren inte är tillräckligt förfinad. Den som beger sig ut i många timmar kommer uppskatta att inte behöva kisa, eller blunda, med ett öga i taget. Denna kikare är riktigt snäll mot sin användare, och man känner sig fräsch i ögonen hela tiden då den används.

Hur mycket ska en kikare kosta?

Det är förstås viktigt att man får en kikare till ett bra pris, men man bör också försöka hitta den bästa kikaren för rätt ändamål. En kikare som man aldrig använder är sällan den bästa vägen att gå. Precis som det mesta, får man vad man betalar för. Söker man den bästa kikaren har man ett bra utval bland dessa som testas på denna sida. Det är inte ovanligt att bra kikare kostar från ett par tusenlappar och uppåt. Investerar man i en produkt är också chanserna de bästa att man kommer nyttja den.

Typer av kikare

När man ska försöka kora den bästa kikaren tittar man på saker som ljusstyrka, förstoringsgrad och fukttålighet. Men man får heller inte glömma bort en sådan sak som vikt. Den som tänkt spana på fåglar kommer förmodligen behöva hålla upp kikaren ett bra tag, och en tyngre kikare kan skapa problem med nacke och rygg. Även storleken på kikaren kan ha betydelse för dem som vandrar eller vill resa lätt, och kunna stoppa ned kikaren i fickan eller i ryggsäcken. Kort sagt kan man säga att det finns tre olika typer av kikare.

  • Handkikare är väldigt bra för den som rör sig i naturen och tittar på fåglar och andra naturnära upplevelser. Här väljer man med fördel en lättare variant.
  • En minikikare är betydligt mindre och är det bästa valet för den som vill kunna ha kikaren i innerfickan och ta fram den då ett läge öppnar sig. Kompromissen blir sämre förstoring och ljusåtergivning.
  • Tubkikare är det kraftigaste alternativet som normalt kräver stativ. Här får man den största förstoringen och en träffsäker skarp bild på långa avstånd. Här väljer man rätt balans mellan förstoring och ljusinsläpp (mer om detta längre ned).

Förstoringsgrad

De flesta har nog sett en siffra i stil med 10×32, och detta är alltså förstoringsgraden hos kikaren. De bästa kikarna har en väldigt god förstoringsgrad och tillåter alltså att man kommer väldigt nära sitt objekt. En förstoringsgrad på 10 innebär i praktiken att något som befinner sig 100 meter bort kommer att upplevas som om det vore 10 meter framför kikaren. Man bör även lära sig vad den andra siffran, i det här fallet 32, står för. Detta är objektivdiametern. Detta är viktigt för att kunna få in tillräckligt med ljus och få en tydlig bild. En diameter kring 25 är tillräcklig i dagsljus, men för exempelvis skymning måste siffran vara högre.

Synfält

Den som riktigt vill nörda ner sig i olika siffror bör även ha koll på synfältet, som är den bredd en kikare kan visa upp. Man får räkna med att ju mer man förstorar desto mindre blir bredden. Många är även intresserade av vilken närgräns en kikare kan uppvisa. Detta medför då hur skarp bilden blir, då man exempelvis tittar på blommor eller löv. Man bör även ha koll på vilken kvalité själva optiken har. Här finns saker som antiflexbehandling, som tar bort blänk, vilket kan släppa in mer ljus. Även olika korrigeringar kan finnas i dyrare optik som rättar till obalans i färgen som kan ske. För nybörjaren kan detta verka lite onödigt, men den erfarna vet att rätt färgåtergivning inte alltid är fallet med billigare kikare. För många är det viktigt att färgerna sitter där de ska, särskilt då man gör exempelvis artbestämningar.

Vårda din kikare på bästa sätt

Köper man en bra kikare bör man givetvis vårda den, så att den håller betydligt längre. En bra rutin som man bör genomföra varje gång man varit utomhus med kikaren är att rengöra linserna. Den som är riktigt rädd om dem kan borsta bort eventuella sandkorn och annat skräp med en pensel. Sandkorn som fastnar på duken kan annars orsaka repor om man har otur. Man kan rengöra linserna med särskild rengöringsvätska som finns hos de som säljer kikare. För putsningen använder man med fördel rengöringsdukar, vilka även kan finnas hos en optiker. En kikare bör förvaras både torrt och gärna valt. Man vill helst inte ha för stora temperaturskillnader, vilket kan förstöra den så dyrbara optiken. För att undvika att någonsin behöva göra rengöringsarbete inne i kikaren är det bra om den är vattentät. Detta är förstås extra viktigt om man vistas mycket i naturen eller utsätter sig för oväder. En vattentät kikare kan ofta klara ett vattentryck på ungefär 3 meters djup. I manualen står mer om vilka specifikationer som gäller för just den modellen man äger.

Vårdtips för proffsen

Förutom putsduk och pensel kan man även använda en liten blåsbälg för att helt enkelt blåsa bort eventuell smuts. Många proffs sprayar sedan en särskild lösning som tillverkaren kan rekommendera och torkar från kanten in mot själva centrum. Genom att rengöra linsen på detta vis försäkrar man sig att inte lämna ränder kvar. Man kan med fördel även prova att använda engångsservetter som innehåller en lösning anpassad för kikarlinser. I manualerna står alltid vilka vätskor som passar att använda. Det lönar sig alltid att dubbelkolla vilken vätska som passar. Den som rengör en lins på fel sätt riskerar att skapa repor som inte går att få bort.

Kikare för den som använder glasögon

Den som använder glasögon kan ibland ha problem att använda en traditionell kikare. Det här löser man genom att använda kikare som tar detta i beaktande. På sådana går nämligen ögonmusslorna, som håller omgivningen ljus, att vikas framåt. På detta vis skapas mer utrymme för glasögonen.

Vad är digiscoping

En av de konstigaste termerna när det kommer till kikare är säkerligen för de flesta digiscoping. Detta betyder att man kan fotografera genom kikaren. Både handhållna kikare och betydligt större tubkikare lämpar sig för detta ändamål. Oftast behöver man en särskild utrustning för att kunna genomföra detta. Man kan ändå försöka med sin egen mobiltelefon att ta några bilder innan man investerar i en dyrare utrustning. Idag finns även kikare som kan spela in det man ser. Här går det alltså att göra en naturfilm på hemmaplan. Det kan vara riktigt roligt att i efterhand gå igenom vilka fåglar man faktiskt fått syn på. Idag är det lättare än någonsin att publicera sina bilder och filmer. Detta ger kikarintresset ytterligare en dimension. Man kan ta bilder eller filmsnuttar för eget bruk eller för att visa andra.

Summering

I testet finns tre olika typer av kikare i olika prisklasser och funktionalitet. Den som söker en riktigt bra all-round kikare bör i första hand spana in Handkikare Vortex Viper HD som är en klassik handkikare. Här får man det man behöver och prisklassen är överkomlig för de flesta. Vill man däremot komma sina objekt närmare och planerar att använda kikaren med stativ kan tubkikaren Swarovskis ATX/STX/BTX-system vara ett bättre alternativ. Det här är ingen kikare för den med tight budget utan man måste vara beredd på att investera en hel del. Slutligen finns det en bra kompromiss, som dessutom erbjuder en lätt och kompakt lösning. Priset ligger mellan de två övriga och kvalitén är utmärkt. Slutligen är det naturligtvis upp till varje köpare vilken kikare man väljer. Även om priset kommer att spela en viss roll måste man komma ihåg att den billigaste kikaren alltid är den man verkligen använder. En billig kikare som bara blir liggande i ett skåp är egentligen den dyraste man kan köpa. Man bör alltså se priset efter hur mycket den kommer att bli använd. Då det kommer till att välja rätt kikare måste man alltså ställa minus och plus mot varandra. Till detta måste man rada upp vilka behov man kommer att ha av kikaren. Ju större förstoring man väljer, desto större är bilden man får. Detta är värt att påpeka, då detaljerna riskerar att bli mindre. Man bör alltså använda stativ då man vill förstora detaljer på mycket långa avstånd, annars blir bilden i regel rätt svajig.

Gäller att hitta en balans

Både nybörjaren och proffset behöver leta efter ungefär samma saker då det gäller att hitta den bästa kikaren. Sammanfattningsvis gäller det att både hitta en kikare som ligger rätt i pris och den som har just de kriterier man söker efter. Den som ska ta med sig kikaren på promenaden bör nog hålla vikten rätt högt upp på listan. Den som tänkt spana in fjäderdräkten på en avlägsen fågel vill naturligtvis kunna använda stativ och gärna en tubkikare. Handkikare är ju precis som namnet medger något man håller i handen. Ofta håller man den i båda händerna och hänger den lätt runt halsen. Tubkikaren är betydligt klumpigare och används genom att blunda med ena ögat. Här behövs således ett stativ för att säkerställa en stabil och skarp bild. En handkikare kan vara det naturliga första steget, för att sedan gå över till en tubkikare. Som vårt test visar längre upp behöver en handkikare dock inte vara det billigaste alternativet, tvärtom. En handkikare fungerar riktigt fint för sådant som ska skådas inom 30-40 meter. Alla avstånd över detta behöver förmodligen en tubkikare för att bli riktigt bra. Efter en stund blir armarna rätt skakiga om man håller upp en handkikare, vilket ett stativ alltså kan utesluta. Nackdelen med att använda stativ är att man får ytterligare utrustning att bära på och även ta hand om.

Sammanfattning om förstoring och ljusstyrka

Många kikare kan namnges enligt exempelvis 8×42 eller 10×50. Detta betyder vilken förstoring man kan få in i kikaren. Här gäller att hitta rätt balans mellan siffrorna. Den första siffran betyder vilken förstoring man kan få upp i kikaren, exempelvis 10x. Den andra siffran berättar vilken ljusstyrka och det handlar då om diametern på linsen, exempelvis 50 mm. Det kommer alltså in mer ljus om det står en högre siffra. Till detta får man leta upp vilket synfält som går att åstadkomma. Detta betyder att det är ett mått på vilken bredd som man kan förvänta sig på bilden i kikaren. Detta brukar anges i grader och en bra tumregel är att 7 grader räcker för de flesta behov. När det kommer till tubkikare kan det snarare handla om 0,5 grader – 2 grader. Om man har ett stort synfält, exempelvis 7 grader eller mer, kan man lättare följa exempelvis en flygande fågel. Samtidigt kan det bli svårare att zooma in detaljer i olika objekt. Det hela beror alltså på vilka intressen och priotiteringar man har.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *