Hörselskydd test 2022 – bästa hörselskydd utges här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Peltor WS 2. Peltor LEP-200EU 3. Sordin Pro X

Peltor WS Alert XPI APP bästa hörselskydd

Peltor Level Earplug LEP-200EU

Sordin Pro X Led Camo

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

 

Att vara ute på jakt är otroligt roligt och spännande för många människor, men att vara ute och jaga innebär också en hel del påfrestningar och därför är det viktigt att man tar hand om sin hälsa. Brukar du ofta jaga i ett jaktlag är det även vanligt förekommande med mycket höga och plötsliga ljud. För att du ska minska risken för att skada din hörsel behöver du se till att ha bra och ordentliga hörselskydd. Vill det sig illa kan din hörsel skadas permanent.

Med hjälp av ett par riktigt bra hörselskydd kan du se till att höra mycket bättre. Denna enkla produkt är en ordentlig kvalitetshöjare och du kommer dessutom att få det enklare att hitta djuren. Hörselskydd som är framtagna för jakt ser till att brus filtreras bort och de enda ljus som blir kvar är de som kommer att hjälpa dig att få en så optimal jakt som möjligt. I detta bäst i test för bästa hörselskydden kommer vi att lista fem olika modeller från olika tillverkare. Häng med!

Det finns troligtvis en anledning till varför du befinner dig på denna sida och läser om just denna typ av produkt. Du är troligtvis jägare och är på jakt efter ett par riktigt bra hörselskydd som kan skydda dina öron och din hörsel när du är ute i skog och mark. I vårt bäst i test har vi sett till att välja ut modeller som lämpar sig för så många olika typer av personer som möjligt, men vi har också valt hörselskydd i olika prisklasser. Genom att välja ut modeller som kostar olika mycket kan vi rikta oss till en större målgrupp och det är precis det som målet är!

Vi vill hjälpa dig att hitta de bästa hörselskydden för just ditt ändamål och för din plånbok. I vanlig ordning börjar vi med vinnaren i premiumkategorin. Därefter går vi vidare för att titta på vinnarna i mellanprisklassen innan vi ser vad budgetkategorin har att erbjuda. Orsaken till varför vi har valt flera vinnare i de lägre prisklasserna är helt enkelt för att du ska få så många valmöjligheter som möjligt.

Topp 5 bästa hörselskydd 2022

1. Peltor WS Alert XPI APP

Peltor WS Alert XPI APP bästa hörselskydd

Om du har möjlighet att lägga ut en hel del tusenlappar på dina hörselskydd är Peltor WS Alert XPI APP en riktig drömprodukt. Med alla de egenskaper och funktioner som hörselskydden har faller det sig naturligt att de också är vinnare i vår premiumkategori. Med Peltor WS Alert XPI APP får du ett par mycket högkvalitativa hörselskydd som är utrustade med en mobil app och med en mikrofon som är bullerdämpande. Tack vare bluetooth-funktioner kommer du dessutom att kunna ansluta upp till två mobiltelefoner till skydden.

Peltor WS Alert XPI APP låter dig prata i telefon med ett klart och ordentligt ljud, trots mycket buller i bakgrunden. Den app som Peltor WS Alert XPI APP kommer med gör att du bland annat kommer att kunna navigera för att ändra och justera i hörselskyddens meny. Här hittar du också frågor och svar, tekniska datablad och användarinstruktioner. Peltor WS Alert XPI APP tillåter bullriga ljud att reduceras bort, samtidigt som du fortfarande kommer att kunna höra varningssignaler och andra viktiga ljud. Peltor WS Alert XPI APP har en inbyggd FM-radio och kommer i färgerna rosa och blått.

Se priset här!

2. Peltor Level Earplug LEP-200EU

Peltor Level Earplug LEP-200EU

Det är inte alla som uppskattar så kallade over-ear hörselskydd, utan många tycker att det är smidigare med öronproppar. Om du är en av dem som föredrar öronproppar kan vi rekommendera en av våra vinnare i mellanpriskategorin. Peltor Level Earplug LEP-200EU är ett par mycket exklusiva öronproppar som kostar runt 4000 kronor. De kan alltså inte liknas med de billigare öronpropparna som du köper inför en flygresa eller liknande.

Peltor Level Earplug LEP-200EU är uppladdningsbara och säkerställer att din hörsel är skyddad, även i de allra tuffaste miljöerna. Det betyder således att de kommer att lämpa sig utmärkt för jägare och skyttar, men även för den som arbetar med underhåll eller på byggarbetsplatser. Öronpropparna är utrustade med en antenn och tack vare denna kommer du att kunna få in ljudsignaler via halsslingan. Här finns det även en medhöringsfunktion som ser till att svaga ljud förstärks och höga ljud dämpas. Utanpå Peltor Level Earplug LEP-200EU finns det även en mikrofon och du laddar enkelt upp öronpropparna med hjälp av en Mikro USB. Det går även bra att använda sig av tre stycken AA batterier. En full laddning ger 16 timmars användning.

Se priset här!

3. Sordin Pro X Led Camo

Sordin Pro X Led Camo

Vi sänker oss ytterligare lite mer i pris och tittar på vår andra vinnare i mellanpriskategorin. Sordin Pro X Led Camo är ett utmärkt val för den som vill få de bästa hörselskydden på marknaden till ett riktigt bra pris. Hörselskydden är svensktillverkade och är specifikt framtagna för skytte och jakt. Här kan du välja mellan flera olika typer av modeller på kåpor, men vi rekommenderar Pro X LED. Dessa hörselskydd är framtagna med inspiration från de skydd som militären använder. Det betyder att kraven för komfort, kvalitet och funktion är mycket höga.

Med Sordin Pro X Led Camo får du ett par hörselskydd som består av ordentliga och heltäckande hörselkåpor. Här finns det även två mikrofoner som är separata och som dessutom är helt vattentäta. Drift sker med hjälp av två stycken AAA batterier och då får du hörselskydd med en drifttid på hela 600 timmar. Den som vill kan ansluta andra ljudkällor till hörselskydden. Det kan till exempelvis handla om en jaktradio eller varför inte hundpejlen eller mobilen. Sordin Pro X Led Camo har en inbyggd LED-lampa och du får med en 3,5 mm mono-kabel i samband med beställning.

Se priset här!

4. Sordin Supreme Pro Neckband

Sordin Supreme Pro Neckband

Nu är det dags att se vad vinnarna i budgetkategorin har att erbjuda. För många är det just dessa produkter som är mest intressanta, eftersom man får bra kvalitet till ett lägre pris. Med Sordin Supreme Pro Neckband får du ett par ordentliga hörselskydd som har ett justerbart hjässband och nackbygel. Detta är riktigt bra för den som vill kunna justera hörselskydden till perfektion, men även för den som ofta jagar med mössa eller hatt. Sordin Supreme Pro Neckband sitter ordentligt på huvudet och kan varmt rekommenderas till hundförare som kommer att röra på sig mycket.

Med hjälp av två stycken skyddade och separata mikrofoner kan du få en riktigt bra riktningsverkan och stereoeffekt. Sordin Supreme Pro Neckbands kåpor är också avfasade för att de ska fungera lika bra för den som är vänsterhänt som för den som är högerhänt. Sordin Supreme Pro Neckband har en automatisk avstängning och en drifttid på 600 timmar när den är fulladdad. Här använder du dig av två stycken AAA batterier. När du endast har 40 timmars användning kvar kommer en varningssignal att informera dig om detta. Sordin Supreme Pro Neckband har ett vattentätt batterifack och en vikt på 310 gram. Med AUX-ingången kan du ansluta dina hörselskydd till din hundpejl, mobil eller jaktradio.

Se priset här!

5. Sordin Supreme Pro Black

Sordin Supreme Pro Black

Nu kommer vi till den sista vinnaren i vårt bäst i test och det är inga mindre än Sordin Supreme Pro Black. För att du ska få en så optimal effekt som möjligt har man valt att sätta in två separata och skyddade mikrofoner för riktningsverkan. Här har man också satsat på en ordentlig och hög förstärkning, för att du ska kunna få ett så naturtroget ljud som möjligt. Sordin Supreme Pro Black har designats så att de ska passa lika bra för vänster- och högerskyttar.

Sordin Supreme Pro Black drivs med hjälp av två stycken AAA batterier och med hjälp av dessa kommer du att få 600 timmars batteritid. Sordin Supreme Pro Black erbjuder också en automatisk avstängning och har ett vattentätt batterifack för att skydda. För att du ska få en produkt som är så bekväm som möjligt har man tillverkat hjässbandet i läder. Hörselskydden väger 310 gram och kan anslutas till jaktradio med hjälp av AUX-ingången. I samband med beställning får du med en kabel med mono ingång och 2 års garanti. Sordin Supreme Pro Black lämpar sig utmärkt för den som vill ha ett bra och billigt alternativ till jakten eller till skjutbanan och är den produkt som vi rekommenderar varmast till nybörjare.

Se priset här!

Köpguide för bästa hörselskydden

Oavsett om du har använt dig av hörselskydd för jakt tidigare eller inte kan en köpguide hjälpa dig i beslutsprocessen och säkerställa att du gör ett bättre val. I vår bäst i test köpguide för bästa hörselskydden kommer du att hitta all information som du behöver när du ska välja hörselskydd. Vi anser att alla jägare och skyttar bör investera i ett par bra skydd för öronen och hörseln, eftersom de höga och plötsliga ljuden kan orsaka stora problem om man utsätts för det alldeles för ofta och för frekvent.

När du är på jakt efter ett par riktigt bra hörselskydd eller öronproppar finns det en hel del saker att tänka på. Till att börja med är det viktigt att du väljer ett skydd som är framtaget för just jakt och för skyttar, eftersom de är framtagna för att skydda dig från komplikationer som kan uppstå i samband med höga ljud. Befinner du dig på en skjutbana kan du i många fall få låna hörselskydd på plats, men det är inte alltid givet. Som jägare är det du själv som kommer behöva välja ut din utrustning och då är ett par hörselskydd en bra och viktig investering.

Öronproppar kan i många fall fungerar bra, men skjuter du med en tung kaliber kommer de inte att vara det bästa alternativet. Det betyder alltså att de inte heller lämpar sig för den som är intresserad av att jaga älg. Förvisso är öronproppar betydligt mer diskreta och de har dessutom inte samma tyngd som ett par hörselskydd har. Å andra sidan kommer de inte heller att ge dig ett lika bra skydd och det är trots allt skyddet som vi är ute efter. Av denna anledning kommer vi alltså att nästan uteslutande rikta in oss på ordentliga hörselskydd. Den första vinnaren i vår mellanpriskategori är just öronproppar, men av ett mycket exklusivt slag!

Köpa hörselskydd – Att tänka på

Som tidigare nämnt finns det flera saker som är viktiga för dig att tänka på när du ska välja ut de bästa hörselskydden för ditt ändamål. Här kommer vi att gå igenom sex stycken olika egenskaper som vi anser att du bör fokusera extra mycket på.

Hur fungerar brusreduceringen?


Ett par riktigt bra hörselskydd som är framtagna för jakt är också utrustade med en brusreducering. Brusreduceringen är en mycket viktig egenskap och här bör man satsa på att få en så bra reducering som möjligt. Orsaken till detta är att funktionen hjälper dig att sålla bort ljud som är irrelevanta och istället förstärker de ljus som kan vara viktiga för dig. Att höra vinden vina i luften eller höra hur fåglarna sjunger är trevligt, men det är inte speciellt uppskattat när du är ute på jakt. Brusreduceringen hjälper dig att filtrera bort dessa och istället kommer du att få höra grenar som knäcks, rörelse från djur eller annat som är avgörande för att du ska få en bättre jaktupplevelse. Att hörselskydden dessutom skyddar dina öron är naturligtvis ytterligare ett stort plus.

Dämpning av ljud
En av de absolut viktigaste faktorer som du bör ha i åtanke är hur ljuddämpningen på hörselskydden fungerar. Det är nämligen ljuddämpningen som kommer att vara avgörande för vilket skydd din hörsel får. Om du utsätts för 140 dB ljud eller mer kan detta bidra till att du får negativa effekter på hörseln. Till att börja med kan din hörsel försämras väldigt mycket, men det kan också orsaka problem som tinnitus. Ett vanligt missförstånd är att ljuddämpning och brusreducering kommer att eliminera alla ljud du har omkring dig, men så är inte fallet. Här handlar det istället om att du ska kunna få ner ljudnivåerna. Med ett hörselskydd kommer ljudnivån vanligtvis att ligga mellan 20-35 dB. Denna ljudnivå kan jämföras med en normal samtalston.

Av denna orsak är det mycket viktigt att du kontrollerar effektiviteten i de hörselskydd som du vill investera i. Vi vill återigen påminna om vikten av att välja skydd som är specifikt framtagna för jakt och inte använda dig av skydd som lämpar sig för byggarbeten eller snickare. Dessa hörselskydd är anpassade efter andra ljudnivåer och därför kommer de inte att fungerar som de ska.

Välj hörselskydd som är bekväma
Har du använt dig av billiga hörselskydd tidigare? Då är du säkerligen redan medveten om att billigare modeller oftast är mer illasittande. Detta, i sin tur, kommer att leda till att du får en mycket sämre jaktupplevelse där du kan behöva stå ut med både skavsår och huvudvärk. Tittar man på de modeller som finns på marknaden idag kan vi ärligt säga att priserna inte skiljer sig speciellt mycket mellan de dyrare och de billigare alternativen. På grund av detta råder vi dig att investera lite extra och få ett par hörselskydd som du verkligen är nöjd med.

Det finns inga specifika storlekar på hörselskydd och därför kommer alla att vara så kallade ”one size”. Det betyder dock inte att du inte kommer att kunna anpassa hörselskydden med olika tillbehör för att göra de så bra för dig som möjligt. Här kan du exempelvis använda dig av sköna muddar som gör användandet till det bästa och som dessutom gör så att mer ljud stängs ute. Att få huvudvärk av over-ear är inte helt ovanligt och orsaken till detta är vanligtvis för att de sitter alldeles för hårt. Om hörselskydden är för tajta och trycker på sidan av huvudet kommer detta att orsaka smärta efter att du har använt dem ett tag. Lösningen på problemet kan vara att göra spännet större, men detta kan också leda till att hörselskydden glider runt istället. Det bästa är att testa hörselskydden i en fysisk butik innan du beställer hem online eller betalar för dem.

Stil och design
Även om hörselskydd är något som införskaffas för att skydda hörsel så vill majoriteten av alla jägare se snygga ut när de är ute i skogen. Det är alltså inte ovanligt att man inte bara tittar på funktioner och effektivitet, utan att man även tittar på designen och stilen på skydden. Tyvärr finns det en hel del hörselskydd som är långt ifrån visuellt attraktiva och det är nog ingen som skulle vilja gå runt med dessa frivilligt. Många jägare föredrar de mer diskreta modellerna som smälter in rent estetiskt. Eftersom du troligtvis kommer att använda dig av hörselskydden för jakt rekommenderar vi att du undviker skrikiga och starka färger som kan skrämma iväg dina byten. Kamouflage, svart och mörkgrönt är oftast de bästa alternativen.

Vilka funktioner och tillägg är viktiga?
När du ska ut och jaga finns det en hel del tillägg och funktioner som kommer att vara nödvändiga och komma bra tillhands. Idag finns det exempelvis hörselskydd som är utrustade med bluetooth, vilket gör det möjligt för dig att koppla upp dig och bland annat lyssna på radio, poddar eller kanske till och med musik under tiden som du sitter på ett jaktpass. Ska du sitta länge är detta något som kommer vara mycket uppskattat.

Att välja vilka funktioner som du ska ha kan vara svårt, men här är det viktigt att titta på vad det är för behov som du har, men även hur din budget ser ut. Majoriteten av alla hörselskydd har de faktorer som är väsentliga, vilket bland annat innebär brusreducering och bekvämlighet.

Pris
Priset på hörselskydd är något som vi kommer att prata mycket om under testets gång. Vi pratar priser i vårt bäst i test och köpguide. Orsaken till detta är helt enkelt för att det främst är priset som kommer att styra vilken modell och vilka hörselskydd som du kan införskaffa dig. Är du ute efter de bästa hörselskydden kommer du också att få betala därefter, eftersom tillverkarna kommer att lägga ner betydligt fler resurser på att skapa produkter som håller en högsta kvalitet. Här har man även fokuserat på att utveckla och forska fram de bästa funktionerna och egenskaperna, så egentligen är det inte så konstigt att de kommer att kosta mer.

Det är dock viktigt att vara medveten om att andra tillverkare (som satsar på billigare modeller) är snabba med att kopiera de tillvägagångssätt som har använts för de dyrare modellerna, för att sedan pressa ner priserna. Därför är det viktigt att du inte associerar högt pris och hög kvalitet alldeles för mycket. Det är inte helt ovanligt att ett mer välkänt märke kan vara dyrare, just av den simpla anledning att märket är populärt.

Vem är i behov av ett hörselskydd?

Om du är jägare eller gillar att befinna dig på skyttebanan kommer du att vara i behov av ett par bra hörselskydd som kan se till att dina öron och din hörsel inte kommer att ta skada från höga ljud. Hörselskydd lämpar sig dock även för dig som själv inte jagar, men som uppskattar att följa med på jakt. Bara för att du inte är den som skjuter betyder det inte att du inte kommer att få uppleva en hel del höga smällar på nära håll.

Hörselskydd kan även lämpa sig i andra situationer och de har fler fördelar än att de ”bara” är skyddande. Om du använder dig av så kallade over-ear hörselskydd kommer du att slippa frysa om öronen när det är kallt ute. Vi tycker att detta är en mycket viktig punkt att nämna!

Hörselskydd för nybörjare – finns det?

Vilken utrustning eller vilka produkter som lämpar sig bäst för nybörjare är en fråga som vi får väldigt ofta och vi kan förstå varför. Som nybörjare inom jakt kanske man ännu inte har koll på vilken utrustning som man verkligen är i behov av och det kan även kännas pressat att satsa på de dyraste modellerna direkt. Frågar du oss skulle vi säga att vi rekommenderar dig att välja en modell från budgetprisklassen eller mellanprisklassen. Fördelen med detta är att du kommer kunna testa på hur det är att använda dig av hörselskydd och får en bra instegsmodell. Alla de produkter som vi har med i vårt bäst i test är noga utvalda och kontrollerade för att säkerställa att alla håller en hög kvalitet, oavsett om de är billigare i inköp eller inte.

Om din budget inte är ett hinder finns det dock egentligen ingen orsak till varför du inte skulle kunna välja de dyrare alternativen direkt. Det viktigaste är dock att hörselskydden är bekväma och att de har alla de funktioner som du är i behov av för att få en bra jaktupplevelse.

Summering

Tack vare en ordentlig och detaljerad bäst i test och en riktigt bra köpguide kan vi göra det lättare för dig att hitta de bästa hörselskydden för ditt ändamål. Om du har läst igenom hela vår recension har du förhoppningsvis fått en mycket bra inblick i vilka skydd som finns och vilka som vi anser är de bästa. När vi skulle sätta ihop det här testet utgick vi från vår egen kunskap och erfarenhet, men vi tittade också på andra recensioner som gjorts, samt letade omdömen om de olika produkterna på nätet.

Naturligtvis så testades även alla hörselskydd av vårt duktiga och kompetenta testteam som vet precis vilka funktioner och egenskaper som är viktiga för just jägaren.

Även om vi försöker att hitta produkter som passar alla jägare så kan vi tyvärr inte alltid pricka rätt. Det går helt enkelt inte att välja ut hörselskydd som kommer att vara optimala för alla olika typer av behov och önskemål. Skulle det vara så att du inte gillar de modeller som vi har valt, eller behöver andra funktioner till dina hörselskydd, rekommenderar vi att du använder dig av internet och de e-butiker som finns tillgängliga. På internet kommer du att ha tillgång till ett mycket stort och ordentligt utbud och du kan även använda dig av erbjudanden och rabattkoder för att få till de absolut bästa priserna. Är du osäker på bekvämlighet kan det dock vara en god idé att först besöka en fysisk butik för att prova ut hörselskydden – innan du går hem och beställer via nätet.

Med det sagt hoppas vi ändå att du har hittat dina nästa favoriter med hjälp av vårt bäst i test! Vill du satsa på den högsta kvaliteten är det vinnaren i vår premiumkategori som du bör rikta in dig på. Det är en storslagen favorit!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *