Bästa ficklampan 2022 – Hitta bästa ficklampan här

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Hunter Pilot 14G 2. Maglite ML150LR 3. Eftersökskit NexTorch
Hunter Pilot 14G bästa ficklampanMaglite ML150LR LED FlashlightEftersökskit NexTorch P5G vit grön LED
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

När solen går ner blir det mörkt ute i skogen. Ofta lyser inte månen och stjärnorna starkt nog för att ge ett bra ljus och elektriska lampor samt gatlyktor saknas i regel. Men det går att tillföra eget ljus. En bra ficklampa är guld värd om du är ute och går eller jagar under natten eller på tidig morgon. Ficklampan ska tåla belastning och flera sorters väder för att vara vettig.

Just en bra ficklampa kan vara en sådan sak som gör skillnad mellan liv och död om det vill sig riktigt illa. Den kan göra att du hittar tillbaka till kända stigar om du gått vilse, du kan signalera till helikoptrar eller förbipasserande med den och du kan känna dig lite tryggare när du har ljuset. Alla de här sakerna har vi tänkt på när vi har testat de olika produkterna. Vi har tagit fram de ficklampor som vi anser är de bästa på marknaden just nu.

Som jägare kan du behöva vara ut i skogen oavsett väder och tid på dygnet. Speciellt om du har ansvar för eftersök. Då kommer din ficklampa till användning. Men att hitta en variant som håller den allra bästa kvaliteten är inte fullt så lätt som man kan tro. Genom vårt test vill vi underlätta lite för dig att göra ett bra köp.

Vi tar till exempel upp lampornas olika funktioner om du vill kunna använda den till mer än bara en sak. Kanske vill du ha en ficklampa som också kan monteras på vapnet vid eftersök? Det kan både vara smidigt och bekvämt. Men lampan får inte vara för tung och ljuskäglan får inte vara för bred. Det är också viktigt att den lyser hyfsat långt och att ljuset inte bländar skytten.

Men det där med att jaga med den bästa ficklampan är lite omdiskuterat. Se till att kontrollera om du verkligen får ha belysning på ditt vapen under den jaktform du vill utöva. Ska du jaga i ett annat land än Sverige? Kom ihåg att andra regler kan gälla där.

Att använda en vanlig, handhållen ficklampa vid jakt är sällan ett problem, men när det gäller belysning som monteras fast på vapnet blir det värre. Ofta behöver du ett tillstånd för belysningen. Har du ett trafikskadat vilt eller om du jagar som eftersöksjägare är det dock sällan ett problem att visa på att belysningen verkligen behövs.

I vårt test har vi valt att ha med fem olika ficklampor i skilda prisklasser för att alla ska kunna hitta en variant som passar den egna plånboken.

En ficklampa har du säkert hemma, eller kanske rent av flera stycken? Men hur bra är de egentligen? Lade du någon tanke på ditt ficklampsval senast du köpte en sådan eller tog du bara en variant till bra pris och som lät bra på skylten i affären?

Hemma är det kanske inte så viktigt att lampan är stryktålig, att det är den bästa på marknaden eller att den har en bra batteritid. Men vid ett strömavbrott är den trots allt bra att ha, eller när du ska leta efter hundens leksaker under soffan. Ficklampan fyller också sin funktion under hundpromenaden på kvällen. Med hjälp av den kan du se saker hunden inte bör komma i närheten av i god tid och själv slipper du trampa snett när du ser marken du går på.

Den bästa ficklampan kan dock användas till så mycket mer. Den kan ha olika funktioner till exempel. Vissa kan lysa med olika starkt sken, andra kan blinka SOS-signaler. Beroende på vad du ska använda din lampa till kanske du har beroende av en speciell funktion. Grönt ljus kan exempelvis vara extra uppskattat vid jakt och eftersök men det är inte alla ficklampor som erbjuder det.

Eftersom sortimentet av ficklampor är så stort är det extra bra om du ställer upp lite information kring vad du ska använda den till och vilka krav du ställer på din lampa. På så sätt kan du sålla lite bland alternativen. I vårt test tar vi både upp information om lamporna och om vad du bör tänka på när du ska köpa en sådan.

Topp 5 bästa ficklampan 2022

1. Hunter Pilot 14G

Hunter Pilot 14G bästa ficklampanDen här ficklampan är först och främst tänkt att användas vid just jakt. Den fungerar också ypperligt vid eftersök. Ljusskenet är grönt och lyser upp till 300 meter om omgivningarna är relativt öppna. Ljuskällan är av LED typ och den alstrar ingen värme. Även efter åtta timmar är ficklampan alltså kall nog att ta i eller att stoppa direkt i fickan.

Batteritiden har två uppladdningsbara litium-Ion batterier som medföljer och batteritiden är hela fyra timmar på ett batteri. Med de två batterierna kan lampan alltså lysa i upp till åtta timmar. Om batterierna laddas ur kan de laddas hemma via laddaren, eller i bilen genom 12-V laddaren som också medföljer.

Lampan känns väldigt robust och hållbar utan att vara tung. Den har tillverkats med flygplansaluminium och linsen är av härdat glas. Den tål alltså det mesta utan att skadas eller repas. Med IP65 klassificieringen kan lampan också användas i både smutsiga, dammiga och våta miljöer utan att ta skada.

Priset på lampan ligger lite högt, men den är väl värd kostnaden. Konstruktionen är stabil, lampan håller och batteritiden är helt oslagbar. Med lampan får du också en handledsrem samt fästen så att du kan fästa ficklampan på ditt vapen. Vikten är 215 gram inklusive batteri, och det betyder att lampan inte påverkar vapnet märkbart.

Se priset här

2. Maglite ML150LR LED Flashlight

Maglite ML150LR LED FlashlightMaglite ML150LR LED Flashlight är en stor och tung ficklampa. Den har IPX4 klassificiering och den har en lång batteritid på 3 timmar när den lyser som allra starkast. Vid svagare ljusstyrka håller batteriet i närmare 80 timmar. Ljuskäglan når 450 meter och är 1082 lumen stark. Det gör att lampan producerar rejält med ljus, nästan för starkt för vanlig jakt.

Vikten ligger på 440 gram och priset är relativt högt, men lampan är av väldigt god kvalitet, och den håller verkligen. Lampan är 27 cm lång och tillsammans med vikten kan den lätt kännas lite stor och otymplig för jägaren. Den blir till exempel svår att stoppa ner i fickan och den kan inte heller fästas på vapnet.

För dig som vill ha en pålitlig lampa för att kunna orientera dig i skogen, eller kanske för extra bra ljus när ett djur ska tas ur på plats ute i marken är det här dock ett av de bästa valen.

Se priset här

3. Eftersökskit NexTorch P5G vit grön LED

Eftersökskit NexTorch P5G vit grön LEDDet här är ett paket som vi gillar lite extra. Från tillverkaren NexTORCH® kommer eftersökspaketet som både kan användas som vanlig ficklampa och som belysning monterad på vapnet, allt till ett bra pris. Du kan själv välja mellan grönt eller vitt ljus och valet görs lätt genom knappar för att du ska kunna anpassa ljuset till den aktuella situationen.

När lampan lyser vitt har den en ljuskägla som når ungefär 290 meter. Det gröna ljuset lyser lite svagare och når ungefär 260 meter. Det är dock fullt tillräckligt för de flesta jägare. Det ska dock noteras att vi klart kan se skillnad i ljusskenets styrka beroende på vilka batterier vi använder, och självklart också beroende på omgivningen.

Till lampan får du med ett uppladdningsbart batteri, vapenfäste för lampan, en laddkabel samt en strömbrytare med förlängd kontakt som kan fästas på vapnets stock eller kolv så att du lätt kan tända lampan även när du sitter på ditt pass. Lampan är av LED typ och den blir inte varm. Lystiden varierar mellan tre till fem timmar och lampan tål vatten ner till en meters djup.

Det här är helt enkelt ett praktiskt och billigt val för dig som vill ha en bra lampa som också kan användas vid eftersök eller som helt enkelt söker lite fler funktioner till ett lägre pris. Den här ficklampan är det bästa valet för dig som jagar väldigt aktivt.

Se priset här

4. Maglite Solitaire LED

Maglite Solitaire LEDDet här är den absolut minsta ficklampan i testet. Den kan rent av hängas i nyckelknippan så att du har lampan med dig vart du än går. Vikten är 24 gram, och batteritiden är ungefär 1,5 timmar. Du kan dock byta ut batteriet till ett vanligt AAA batteri när det tar slut. Lampan tål vattenstänk tack vare IPX4. Ljuskäglans räckvidd är ungefär 60 meter och den lyser med 40 lumen.

Det är en bra lampa som är ytterst praktisk att ha med ute i skogen även om den inte ger det mest kraftfulla ljuset. Det bästa med lampan är att den kan hängas överallt utan att vara i vägen. Du riskerar med andra ord inte att stå utan lampa.

Se priset här

5. GP Design laddbar ficklampa Castor PSR51

GP Design laddbar ficklampa Castor PSR51Är det en allsidig ficklampa du vill ha är GP Design laddbar ficklampa Castor PSR51 verkligen något för dig. Här kan du välja mellan ljus i fyra färger, nämligen vitt, rött, blått eller grönt. Ljusets färg kan antingen ändras när lampan är tänd eller släckt vilket vi ser som en stor fördel.

Den robusta dubbelbrytaren och den hållbara designen bidrar till att lampan känns mer exklusiv och dessutom är den helt vattentät. Du behöver alltså inte tänka på att varken regn eller snö ska kunna ta sig in i lampan.

Ett starkt ljussken gör att lampan går lika bra att använda under jakten, på väg till tornet, under promenaden med jakthunden eller kanske hemma när strömmen går. Du hanterar den enkelt och du kan faktiskt sköta alla lampans olika funktioner bara med en tumme tack vare dubbelbrytaren och dess praktiska placering. De tre ljuslägena är strobe, momentary on och SOS läge. Lampan har en IPX8 klassning och tål upp till två meters djup.

Vill du använda lampan med batterier krävs det två CR123A batterier men har du elektricitet fungerar det också att ladda den med micro USB. Den fulla laddningen håller sig i flera timmar och väljer du en svagare ljusinställning blir batteritiden än längre.

Storleken är bra, och vikten är låg. Lampan kan dock inte monteras på vapnet vilket kan vara en liten nackdel. Men tack vare det ergonomiska greppet är lampan inte obekväm att hålla i. Ytbehandlingen gör också att lampan inte blir kall och den glider inte ur händerna på samma sätt som andra lampor kan tendera att göra. Det här är det bästa valet för dig som vill ha en lampa i medelprisklass men som trots allt söker en del olika funktioner.

Se priset här

Köpguide för bästa ficklampan

Som jägare kommer du någon gång att behöva en ficklampa. Det går inte att komma ifrån. Antingen behövs den för att navigera i skogen, för att hitta ett skjutet eller skadat djur, eller kanske för att kunna se vad som är fel med bilen om den går sönder mitt i skogen. Oavsett vad du ska använda din lampa till är det viktigt att den fungerar när den behövs.

Det är den första prioriteringen. Sedan bör du också titta på vad du föredrar. Vill du ha ett brett ljus där du går så att du lätt ser var du sätter fötterna, eller vill du ha en lång men smal ljuskägla som lyser upp långt framför dig? Ficklampan blir ett bra verktyg för att du ska kunna se och röra dig smart i skogen eller hemma om strömmen går, men vad mer är bra att tänka på? Det ger vi svar på i den här köpguiden.

Vårda lampan rätt

De flesta ficklampor behöver inte speciellt mycket vård eller omsorg. Men om du vill att den ska prestera på topp år efter år, och om du vill förlänga dess livslängd så mycket som möjligt finns det dock ett par tips att läsa på och ta del av. En ficklampa som utsätts för stötar, väta, kyla eller som slås mot grenar eller pinnar under jakt är till exempel betydligt mer utsatt för skador än vad en ficklampa som bara används hemma vid strömavbrott är.

Även om ficklampan är tillverkad för att tåla slitage är det klokt att se över den då och då. Ett tips är också att lägga lampan i fickan eller ryggsäcken när den inte används. På så sätt är risken att den repas mindre och du kan också uppnå en bättre batteritid om lampan inte förvaras för kallt.

Om du har varit och jagat en kall dag är det klokt att låta lampan ligga kvar i väskan ett par timmar så att den uppnår rumstemperatur lite långsamt. På så vis är risken för kondens mindre. Om du inte vill ha lampan i ryggsäcken hela tiden bör du finna ett bra ställe till den. Är det en uppladdningsbar lampa får stället gärna vara i närheten av ett uttag så att lampan kan ligga på laddning.

Om du vet att lampan inte ska användas på länge eller om batterierna är slut efter en lång dag bör de alltid tas ut så att de inte börjar läcka. Det behövs dock inte om lampan snart ska användas igen. Kontrollera att ficklampan är av så att batteriet inte tar slut och förvara den där du vet var den är. Byt också ut batterierna vid behov och stoppa ner nya sådana i fickan eller ryggsäcken så att du är väl förberedd inför nästa jakt.

Har du fått smuts på lampan kan du tvätta av den med vatten om lampan är vattentät. Är den inte vattentät kan du torka av den med en fuktig trasa. Låt den sedan torka luftigt innan den läggs undan. På så sätt kommer din bästa ficklampa att hålla sig i riktigt fint skick.

Vad krävs av din ficklampa?

När du ska köpa din bästa ficklampa bör du alltid titta på vad du vill använda den till. Ska du kunna röra dig smidigare i naturen? Vill du se djuren eller ska du ha en lampa som både kan användas på promenaden och monterad på ditt vapen? Ska lampan variera mellan att ligga i din ryggsäck i skogen, och att hänga hemma om något sker?

Vill du ha en kombination av allt? Vi vågar påstå att du kommer att bli nöjdare med ditt köp ju fler kriterier du kan bocka av på din lista när det gäller dina krav. Kanske kan du inte få allt du vill till det pris du önskar men ju bättre lampan motsvarar sina förväntningar, desto mer pengar kanske det är värt att lägga på den?

Hur mycket får lampan kosta?

Ficklampor finns i alla möjliga storlekar, varianter och prisklasser. Eftersom de också har olika funktioner kan det vara klokt att fundera över om det är värt att betala lite mer för att få dem för i regel får du faktiskt vad du betalar för. Hög kvalitet, längre batteritider och större allsidighet kommer med ett högre pris, så är det i regel med allt, även ficklampor, trots att det finns vissa undantag.

En ficklampa som bara lyser lite svagt kan du får för ett par tior, men om du vill kunna justera ljusbilden, kanske ljusfärgen och montera lampan på vapnet får du betala minst ett par hundralappar. Ju större behov du har och ju mer du kommer att använda din ficklampa, desto större summor är det i regel befogat att lägga ut på den.

Det är dock viktigt att det inte bara är din ekonomi som styr valet kring din ficklampa. Ibland är det värt att spara en slant för att få tag i en riktigt bra sådan. En billig ficklampa kan duga som reserv eller när du helt enkelt vill ha en ficklampa som du kan slita och slänga, och som du inte behöver vara det minsta rädd om.

1. Hur ska lampans storlek och vikt vara?

En ficklampa för jakt bör inte vara för stor och tung. Ska den fästas på vapnet blir storleken och vikten viktig eftersom lampan inte får påverka skyttet. En lite mindre lampa kan ha svårt att hävda sig mot medelstora sådana när det gäller kraften i ljusskenet men lampan får inte vara så otymplig att den ligger kvar hemma bara för att den är jobbig att ta med sig.

Ficklampans betydelse för jakten

Med en ficklampa kan du se djuren bättre, men tänk på att de också kan reagera på ljuset. Om du letar efter ett dödat vilt är dock lampan bra att ha. Du kan också orientera dig om du ser kända märken i skogen, och du löper mindre risk att skada dig om du ser var du går.

2. Ska ljuset kunna ställas in?

På många ficklampor kan man ställa in ljuskäglan. Den kan bli mer eller mindre fokuserad, starkare, svagare eller så kan man byta färg på den. Hur inställningen sker kan variera. Ibland trycker man på en knapp för att bläddra igenom alla inställningar, andra gånger finns ett vred där man väljer rätt läge. För färgbyten kan det antingen gå att trycka på knappar för att ljuset ska ändra färg, eller så får du manuellt ändra linsen på lampan. Det här kan vara klokt att titta på innan du köper lampan. Att sitta i ett jakttorn och skruva med olika linser kan vara väldigt krångligt, likaså att behöva trycka sig igenom flera olika alternativ.

3. Laddningsbar lampa eller batterier som byts?

Båda varianterna har fördelar men om du i längden vill spara pengar och miljö så vinner en laddningsbar ficklampa. Här behöver du inte köpa och byta ut batterier hela tiden. Du laddar lampan direkt med en laddningskabel. Nackdelen är att du inte kan byta batteri ute i skogen om jaktdagen skenar iväg.

Med en ficklampa där batterierna byts ut kan du välja att använda laddningsbara batterier, eller sådana som inte kan laddas. De laddningsbara batterierna tas ur ficklampan och laddas efter dagen i skogen. En fördel här är att du kan ta med så många extra batterier du vill och så byter du dem enkelt var du än är. Det kan dock kosta lite mer pengar.

4. Hur mycket ska lampan tåla?

Ute i skogen kan du inte vara rädd om din ficklampa. Då blir jaktdagen inte vidare rolig. Om du ska ta skydd undan minsta regn bara för att lampan inte tål vatten blir det också svårt att jaga. Du kan också riskera att lampan ramlar i backen, eller kanske till och med trillar ur ett jakttorn. Din vanliga ficklampa du har hemma tål troligen inte ett sådant fall. När du ska köpa den bästa ficklampan för jakt måste den tåla saker. Regn och snö bör inte vara ett problem.

Ljusstyrkan

Lumen är den enhet en ficklampas ljussken mäts i. En vanlig glödlampa har en ljusstyrka på ungefär 12 lumen när lampan är på 60 W. Ficklampor har i regel en ljusstyrka på mellan 150-2500 lumen. Det säger en del om hur starkt lampan lyser. Tänk på att ljusstyrkan kan ligga nära eller längre ifrån lampan beroende på hur den är inställd. Vissa lampor ger nästan inget ljus 300 meter bort, medan andra kanske inte alls lyser upp platsen där du sätter dina fötter.

5. Får man jaga med ficklampan?

Ja, det kan du få göra. Det beror på vad och var du vill jaga. Länsstyrelsen kan ge särskilda tillstånd för jakt med fast belysning, och om du är eftersöksjägare är det mer regel än undantag att belysning är tillåtet.

Summering

Något alla jägare borde ha med sig i ryggsäcken är en ficklampa. Jaktdagen kan plötsligt dra ut på tiden och så blir det ett eftersök i mörkret. Kan lampan monteras direkt på vapnet kan det underlätta när du väl sitter på plats men inte när du går.

I skogen blir det mörkt snabbare än man tror och du kan inte lita på att solen eller månen kommer att ge det ljus du behöver för att du ska kunna ta dig fram eller skjuta säkert. Vi har tagit fram våra fem favoriter när det kommer till ficklampor för jägare och vi hoppas att vi med vår text kan göra det lite lättare för dig att hitta den bästa ficklampan.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *