Bästa avståndsmätare test 2022 – hitta rätt avståndsmätare här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Swarovski EL Range 2. Vortex Fury 3. Leica Avståndsmätare
Swarovski EL Range avståndsmätare bäst i testVortex Fury HD 10x42 Gen II Handkikare med Inbyggd AvståndsmätareLeica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Vid jakt är det viktigt att du snabbt och lätt kan göra en bedömning på avståndet. Då kan en avståndsmätare vara just den produkt du behöver. Med endast ett knapptryck kan du nämligen avgöra hur långt det är från din position till målet.

Skulle du vara en av de som jagar med fältskytte eller långhållsskytte så är avståndsmätaren dessutom oumbärlig och samma sak gäller för dig som sysslar med fågeljakt. Ett bra hjälpmedel som kan avgöra avståndet under fågeljakt är extra viktigt.

Förutom att en avståndsmätare kommer göra jakten mycket säkrare kommer det även öka chansen att du prickar. Det gäller framförallt när du jagar på avstånd som sträcker sig flera tusen meter. Utan en avståndsmätare eller åtminstone en kikare är det många gånger omöjligt att veta hur du ska skjuta för att träffa.

På marknaden finns det idag en lång lista med fantastiska produkter att välja mellan. Men vilken är den bästa? I vårt bäst i test finner du några alternativ över vilka produkter som vi anser vara värda sina pengar. Längre ner finner du även en köpguide som vi rekommenderar att du läser ifall du aldrig använt/köpt en avståndsmätare tidigare.

Det finns flera situationer som en avståndsmätare kan användas i, men endast en stor anledning till varför det är så populärt att använda en under jakten. Den är att en avståndsmätare gör det möjligt för dig att räkna ut ballistiken på kulan, vilket i sin tur kan göra det möjligt för dig att träffa små ytor från långt avstånd.

Letar du efter ett sätt att göra din jakt så optimal som möjligt? Då är det en avståndsmätare du behöver. En sak du bör ha i tanken är att du kan räkna ut referenspunkter innan du börjar, det kan förbättra möjligheterna ännu mer.

Jakten kan variera en hel del mellan olika personer. Vissa föredrar att endast skjuta på byten som står helt stilla medan anda vågar chansen på byten som rör på sig. Oavsett vilken taktik som används är det viktigt att du har koll på hur långt avståndet är mellan dig och ditt byte. Det kan du göra genom att ta reda på maxavståndet. Om du börjar med att mäta avståndet till ett visst träd eller sten som finns behöver du inte känna dig tveksam när bytet dyker upp.

Eftersom vi vet hur svårt det kan vara att välja bland alla tillgängliga produkter har vi försökt göra det lättare för dig. Vårt bäst i test finns till gör att förenkla ditt letande och ge dig en idé om vilka produkter som fått bäst betyg. Dock är dessa avståndsmätare främst till dig som behöver en under jakten. Skulle du behöva en mätare till något annat, som sportevenemang eller golf, kan du behöva leta efter de produkter som är tillverkade för just dessa situationer.

Topp 4 avståndsmätare bäst i test 2022

1. Swarovski EL Range 10×42

Swarovski EL Range avståndsmätare bäst i test

Denna avståndsmätare från Swarovski är en av våra favoriter. Dock måste vi påpeka att den är kanske inte för dig som är nybörjare. Det beror på alla funktioner kombinerat med priset, vilket ligger mot en högre nivå.

Swarovski EL Range 10×42 är en riktigt avståndsmätare kombinerat med kikare som bjuder på bland annat HD-optik. Det innebär bland annat att färgåtergivningen är helt perfekt. Frontlinserna är dessutom behandlade med Swarovskis Swaroclean, en unik behandling som stöter bort både smuts och vatten. Medlet gör även att linserna är tåliga mot annat, som fingeravtryck. Mätaren är både fukt- och vattentät.

Mätaren fungerar mycket snabbt och bra. Du kan mäta avstånd mellan 30 meter ända upp till 1375 meter vilket är något många jägare tycker mycket bra om. Produkten bjuder också på en förstoring på upp till 10x och har en frontlinediameter på 42 millimeter. Avståndsmätaren väger runt 880 gram och har en batteritid som klarar cirka 1000 mätningar. Vid köp av denna tillkommer en garanti på 10 år för kikaren och 2 år för elektronikfunktionerna.

Se priset här

2. Vortex Fury HD 10×42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare

Vortex Fury HD 10x42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare

Vortex Fury Gen II 10×42 är fantastiskt kikare som kombinerat in en avståndsmätare. Den har allt du kan tänkas behövas i både en kikare och mätare. Den har en högkvalitativ optik som gör det möjligt att mäta en längre distans. Den kan förstora upp till 10x och ett mätavstånd upp till 4570 meter vilket är väldigt imponerande.

En anledning till varför vi anser att denna passar in i vårt bäst i test beror på alla dess funktioner, att det är både en kikare och avståndsmätare samt dess storlek. Du kan enkelt använda den med en hand vilket lämnar den andra fri.

Se priset här

3. Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

Leica avståndsmätare är en liten, praktiskt mätare som erbjuder allt du behöver i en bra avståndsmätare. Den är utrustad med en fantastisk optik vilket gör att du kan använda den som en monokikare, och inte endast som avståndsmätare. Storleken på den är mindre, du rymmer den i stort sett handflatan och kan lätt mäta avståndet i olika terränger. En annan fördel med denna är att den är vattentät vilket innebär att du kan använda avståndsmätaren i alla olika sorters väder.

Specifikationer

  • Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R är vattentät till upp till 1 meters djup.
  • Den kan göra mätningar i både meter och yards.
  • Ögonmusslan är justerbar vilket innebär att den fungerar lika bra för alla som bär glasögon.
  • Mätaren klarar att göra mätningar till rörliga mål lika enkelt som en fast punkt.
  • Avståndsmätaren har en förstoring på upp till 7x.

Anledningen till att denna mätare hamnar högt i vårt test beror på att den erbjuder i stort sett allt som du behöver. Den är liten och enkelt att använda, har en LED display som automatiskt justerar ljusnivån beroende på omgivningen och kommer med en 2 års garanti.

Se priset här

4. Avståndsmätare Gyttorp 600M WP

Avståndsmätare Gyttorp 600M WP

Precis som avståndsmätaren från Leica, kommer den här i mindre storlek vilket gör det lätt att hålla i och ta med sig. Gyttorp 600M WP är ett perfekt val för dig som ofta är ute i skogen och marken, vare sig under jakt eller andra friluftsaktiviteter. Den kan mäta upp till 600 meter vilket brukar vara ett bra avstånd, den kan dessutom förstora upp till 6x. En annan anledning till varför vi valde att lägga till denna avståndsmätare i vårt test beror på att den är en av de billigare. Avståndsmätare kan komma till att kosta flera tusen kronor vilket många kanske inte har råd med. Den här kostar just under 2000 kronor vilket är väldigt billigt om vi jämför med andra avståndsmätare.

Se priset här

Köpguide för avståndsmätare

I jaktformerna där avståndet är längre än vad du kan se med blotta ögat är en avståndsmätare en viktig produkt. För att säkerställa att du köper en högkvalitativ avståndsmätare rekommenderar vi att du lägger ner tid och verkligen väljer den du anser är bäst. Skulle du välja den billigaste är det inte säkert att den fungerar som du önskar. Många tycker att en riktig avståndsmätare är alldeles för dyr, men det är viktigt att du även tänker på att avståndsmätaren går att använda i fler situationer. De kommer dessutom många gånger med en garanti vilket får många att känna sig säkrare.

Vi har skapat en köpguide för dig som innehåller viktig information. Det är rekommenderat att du läser igenom denna innan du köper din första avståndsmätare. Det finns funktioner som är bra att känna till. När du förstår dig på hur en avståndsmätare fungerar och vilka funktioner det finns att välja mellan blir det lättare att bestämma dig för vad du behöver. Skulle du ha tagit en titt i vårt bäst i test men inte fastnat för någon av produkterna kan köpguiden göra det lättare för dig att leta efter andra tillgängliga produkter.

Hur mäter en avståndsmätare?

Att lista ut vad en avståndsmätare är, är inte klurigt. Namnet beskriver i stort sett vad det är för något. Dock anser vi att det är bra ifall du känner till hur den egentligen fungerar. Kort förklarat kan vi säga att en avståndsmätare är utrustad med en typ av laser. Lasern är osynlig för ögat och vad många oroar sig för är att den är skadlig. Men du kan vara lugn, skulle du råka titta på lasern kommer det inte göra någon skada.

Hur långt avstånd en avståndsmätare kan mäta varierar. Det beror helt enkelt på vilken modell och vilken tillverkare det är. Det finns de avståndsmätare som endast mäter några få meter och sedan finns det andra varianter som kan mäta flera tusen meter.

På grund av detta är det därför väldigt viktigt att du läser igenom produktbeskrivningen. Där finner du bland annat information om hur långt avstånd den mätare du är intresserad av klarar av. Du måste också ha en idé om hur långt avstånd vill kunna mäta innan du bestämmer dig vilket alternativ som är bäst.

Vissa avståndsmätare kan dessutom mäta mer än endast avståndet. De kan klara av lutningar och vinklar, mäta fågelvägen och mycket mer. Med dagens teknik har det dessutom dykt upp avståndsmätare som du kan koppla upp genom en app på surfplattan eller mobiltelefonen.

Användningsområdet

Det här kan låta rätt uppenbart för många, men genom att tänka efter inom vilka användningsområden du behöver en avståndsmätare kommer det bli lättare. Vissa riktar sig nämligen främst till jägare, andra kommer fungera bättre när du ska renovera hus eller under golfrundan. Dock finns det även de som fungerar inom flera områden. De avståndsmätare vi listat i testet här ovan är främst riktade för jakt. Letar du efter en mätare till ett annat användningsområde är kanske inte dessa de allra bästa.

Jämför olika märken

Ett sätt du kan gå till väga för att avgöra vilka mätare som är bäst är att jämföra de olika märkena. Ta en titt på vilka funktioner de har och bestäm vilka du behöver. Genom recensioner får du många gånger en mycket bättre bild över hur bra en avståndsmätare är. Det beror på att recensionerna är skrivna av konsumenter som har testat de olika produkterna.

Avståndsmätarens funktioner

När du tar en titt på funktionerna kommer du se att de flesta har en rad med funktioner gemensamt. De flesta fungerar nämligen på samma sätt. Skillnaderna är ofta i hur långt avstånd de kan mäta, förstoring, hur stora de är och om de är vattentäta eller inte. Vilka funktioner som är viktigast är något varje person måste bestämma. Alla som letar en avståndsmätare för jakt rekommenderas att välja de som är tåliga och vattentäta.

Andra viktiga saker att tänka på

Det är möjligt att räkna upp hur många saker som helst som är viktiga att tänka på. Beroende på vilken kunskap du redan har om produkterna kan listan över viktiga saker variera. Om du aldrig använt en avståndsmätare tidigare är det viktigt att du först lär dig det. Sedan har de flesta en rad med funktioner som kan vara svåra att förstå om du är nybörjare. Grundfunktionen för en avståndsmätare är att den mäter avståndet helt enkelt. Men vissa har så pass hög teknologi att det kan vara svårt att veta ifall det är en mätare för CIA-agenter istället för civilpersoner. För att göra det lättare listar vi ett antal saker här nedan som du bör tänka på, förutom det vi redan nämnt.

Förstoring
Vill du ha en bra förstoring eller inte? Vissa jägare föredrar avståndsmätare som förstorar så pass mycket att det känns som du står framför djuret. Andra tycker dock att det kan kännas lite obehagligt och vill hellre se djuren på ett avstånd. Avståndsmätare har många gånger någon typ av förstoring, det finns de som erbjuder 3x, 7x och större som 15x. Det du måste tänka på om du vill ha en stor förstoring är att mätaren kan kännas skakigare med en högre förstoring. Vid användning av en sådan kan det vara bra att investera i ett stativ. Men eftersom de flesta jägare vill ha en handhållen kan det räcka med en mindre förstoring.

Vikten och storleken
När du ska jaga rekommenderas det ofta att köpa en mindre avståndsmätare. De är lättare att packa ner och använda jämfört med de stora. Men samtidigt kan det vara bra med en avståndsmätare som även fungerar som en kikare. På så sätt har du två prylar i en istället för att behöva ta med dig en separat kikare. De avståndsmätare som är speciellt skapade för jakt är många gånger i mindre storlek och väger inte särskilt mycket. Det svåra är att hitta en som är liten, lätt och erbjuder alla fantastiska funktioner samtidigt som den är av hög kvalitet. Det finns nämligen en chans att de lätta är gjorda av en plast som får mätaren att kännas lite billigare och mer lättskadad. Om du har möjlighet att prova hålla i en innan köp är det ett stort plus.

Noggrannheten
Noggrannheten är också något du bör ha i tanken när du ska välja en avståndsmätare. Kort förklarat kan vi säga att de som mäter en kortare strecka, en meter upp till 100 meter, har bättre noggrannhet jämfört med de som kan mäta längre sträckor.

Bra grepp på avståndsmätaren
Att en avståndsmätare ska fungera bra i mark och skog är inte det enda viktiga, även om detta anses vara en av de viktigaste delarna. Den bör också kännas skön och bekväm i handen. Det kan vara svårt att veta hur en avståndsmätare känns när du beställer den på nätet. Men finns det tillgängliga recensioner kan du i vissa fall få en tydligare bild över hur produkten kommer kännas. Annars är det bra ifall du kan besöka en fysisk butik för att känna på de olika alternativen. Hittar du en bra avståndsmätare i en fysisk butik kan du sedan beställa den på nätet ifall du föredrar att handla online.

Men varför är det så viktigt att den känns bra i handen? Kort sagt beror det på att du kommer använda den ofta. Det är viktigt att du kan hålla den stadigt och att den inte halkar ur handen, det kommer nämligen göra det svårt för dig att mäta avståndet. Glider den ur handen hela tiden kommer du bara bli irriterad och känna dig lurad. Framförallt om du betalat några tusen kronor för den.

Det är alltså väldigt viktigt att du väljer en avståndsmätare med bra grepp. Det är också ett plus ifall den är stöttålig ifall du skulle tappa den ett par gånger. Garantin som finns hos flera produkter är också bra att hålla utkik efter. Ju längre garanti desto bättre. Vissa har en garanti på flera år, det vanliga är 2 år, men avståndsmätare som är kombinerat med en kikare kan ha ännu längre.

Frågor och svar om avståndsmätare

Det finns ett antal vanliga frågor som ställs när det handlar om avståndsmätare. Det kan vara bra att du läser igenom svaren på dessa innan du väljer en mätare, eller innan du är säker på ifall det är någonting för dig.

Vad är en avståndsmätare?

En avståndsmätare är exakt vad det låter som, ett mätinstrument som gör det möjligt för dig att mäta avståndet mellan två punkter. De finns i flera storlekar och modeller, vissa har ett utseende som påminner om en kikare eller en walkie-talkie.

Vad kostar en avståndsmätare?

Priset kan variera en hel del. Det finns de billigare varianterna som kostar mellan 1500-2000 kronor och de som kostar över 30 000 kronor. Priset är för många det som avgör vilken produkt de väljer att köpa. Hur bra de olika avståndsmätarna fungerar går inte att lista ut från priset. Trots att de dyrare många gånger bjuder på fler funktioner av högre kvalitet betyder det inte att de billigare inte är lika bra. De erbjuder dock endast ett mindre antal funktioner och kan inte alltid mäta lika långa sträckor som de dyrare alternativen.

Vad innebär en avståndsmätare och kikare i ett?

Det känns ibland jobbigt att packa med sig en rad med olika saker när du ska ut på jakt. En kikare är en sak som de flesta jägare alltid ser till att ta med sig. Men att ta med sig en sådan plus en hel hög med annan utrustning kan bli både tung och ta upp en hel del plats. Som tur är finns det kikare som kombinerats med avståndsmätare. Du får alltså två produkter i en. Det är en smidig produkt, men vad du måste vara beredd på är att de kommer kosta lite mer. En del är inte beredd på att lägga ut en sådan stor summa pengar. Men om det tillkommer en längre garanti och alla funktioner du kan tänkas behöva kan det i längden vara värt att investera i en kikare/avståndsmätare. Vi har listat alternativ för dig som letar efter en kikare och avståndsmätare i vårt test här ovan.

Hur fungerar en avståndsmätare?

Eftersom det finns olika typer av avståndsmätare kommer de fungera på lite olika sätt. Men i grunden mäter den ut ett avstånd med laser. Dock finns det även flera avståndsmätare som har fler funktioner, de kan till exempel räkna ut en vinkel eller hur flygvägen ser ut till ett visst område. Vi har förklarat lite mer om hur en avståndsmätare fungerar i vår köpguide här ovan.

Är lasern farlig för ögonen?

De flesta som hör ordet laser känner sig lite orolig. Att använda sig av en osynlig laserstråle är lite skrämmande. Många tror att det är viktigt att använda sig av skyddsglasögon varje gång en laser finns i närheten och i många fall är det just det som gäller.

När det kommer till lasern i en avståndsmätare behöver du dock inte oroa dig. Lasern som används har skapats på ett sätt som är helt ofarligt mot dina ögon. Det är alltså ingen fara ifall du skulle råka få den lysandes i ögat.

En annan sak som är värd att nämna är de avståndsmätare som faktiskt har en synlig laser. Självklart bör du inte lysa den direkt i ögat. Det sägs att den naturliga blinkfunktionen vi har räcker till att skydda dina ögon ifall lasern skulle råka träffa ögat.

Viktigt: Oavsett om det står att lasern är ofarlig eller inte bör du aldrig lysa den direkt i ögat. Vid eventuella skador är det viktigt att du kontaktar läkare.

Vilka är fördelarna med att använda en avståndsmätare?

Fördelarna är många. De varierar dock beroende på vilket användningsområde du ska använda avståndsmätaren i. Under jakten är det ett bra hjälpmedel att ha för att räkna ut hur och när du ska skjuta för att öka chansen till träff.

Kan jag testa avståndsmätaren innan köp?

Att testa en avståndsmätare innan ett köp är ett stort plus. Det kommer göra det mycket lättare för dig att bestämma ifall just den modellen är det du behöver eller inte. Om du kan testa en avståndsmätare beror lite på var du köper den. Om du väljer att beställa från nätet är det inte möjligt. Köper du i en fysisk butik kan det däremot vara möjligt. Vissa butiker låter dig nämligen testa produkterna lite smått innan du gör ditt köp. Att endast stå i en butik och trycka på knapparna utan att se resultatet hjälper inte mycket. Ett tips är att fråga personalen ifall det finns någon avståndsmätare som du kan få prova på för att se hur de fungerar.

Summering

Det är helt uppenbart att det finns en lång lista på vad du måste tänka på när du ska köpa dig all jaktutrustning. Det gäller både om du ska köpa jaktkläder, vapen och givetvis en bra avståndsmätare. Med hjälp av en bra avståndsmätare kommer du inse hur mycket lättare det blir under jakten. Dock kan du räkna med att du måste öva lite på att använda den ifall du är nybörjare. Saknar du kunskapen kommer det antagligen kännas svårt och onödigt när du inte förstår dig på hur du ska använda den på rätt sätt.

Vad en avståndsmätare kan hjälpa dig med är både att öka oddsen för att du ska träffa ditt mål och bli en bättre skytt. Det är alltid viktigt att du tar säkerheten på allvar när du beger dig ut på jakt. En avståndsmätare kan hjälpa dig med detta. De gör det nämligen lättare för dig att beräkna hur och när du ska skjuta. Det gör det säkrare jämfört med om du endast skulle chansa.

I vårt bäst i test har vi plockat ut några av de bästa avståndsmätarna som vi hittat på marknaden. Trots att funktionerna är en av de viktigaste delarna spelar även priset stor roll. Många avståndsmätare kostar nämligen flera tusen kronor vilket inte alla har råd med. Därför har vi valt ut olika mätare i flera prisklasser för att öka chansen att du ska hitta din bästa.

Med hjälp av både vårt bäst i test, vår köpguide samt frågor och svar hoppas vi att vi har gett dig all information du behöver för att hitta den bästa avståndsmätaren för dig.

Köpguiden innehåller bland annat information om vad du bör tänka på när du ska köpa din första avståndsmätare samt hur de fungerar. Bland frågorna och svaren finner du också en hel del information som kan vara bra att känna till.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *