Åtelkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa åtelkameran här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

1. Åtelkamera2. Åtelkamera3. Åtelkamera MG984G

5-PACK Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP

Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP 3-PACK

Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Med hjälp av en åtelkamera kan du som jägare får bättre resultat vid din jakt. En åtelkamera kan liknas med en vanlig övervakningskamera, med skillnad att den är framtagen för jägare och monteras vanligtvis ute i skogen. Syftet med utrustningen är att kunna kartlägga och se vilka djur det är som vistas mest i området. Det kan handla om allt från rådjur eller vildsvin, men även andra djur som fåglar, småvilt och älg. Det enda du behöver göra är att montera upp kameran i det område som du är intresserad av och när ett djur vistas på platsen kommer den rörelsedetektorn att aktiveras och åtelkameran startar igång.

Det som skiljer gårdagens åtelkameror mot dagens moderna alternativ är att du nu kommer att kunna lagra bilder, videos och ljudupptagningar från kameran på ett minneskort. Det finns även åtelkameror som kan kopplas direkt till din mobiltelefon eller din mejl, så att du får informationen mycket snabbare. De modeller som finns idag är utvecklade för att fungera lika bra i dagsljus som under natten och är ett viktigt redskap för jägare som vill optimera sin jaktupplevelse.

Om du fortfarande är med oss är det troligtvis så att du faktiskt är på jakt efter en riktigt bra åtelkamera. När vi skapade detta bäst i test var vi mycket noggranna med att kontrollera alla de produkter som vi valde att lista och rekommendera. Ett vanligt missförstånd är att en åtelkamera bara lämpar sig i samband med jakt, men sanningen är att det finns många andra användningsområden där den kan komma till stor användning. Innan du väljer en kamera här nedan är det viktigt att du läser igenom vår köpguide. Köpguiden är utformad för att passa nya jägare lika bra som erfarna och det finns mycket viktig information att hämta. Bland annat kommer vi att prata om hur mycket en åtelkamera kostar, men vi kommer också att titta på hur du ska montera den på bästa sätt och besvara frågor som rör lagar och regler.

Nu ska vi inte uppehålla sig så mycket till, utan dra igång med recensionerna. Observera att om det skulle vara så att du inte finner någon av våra modeller tillräckligt bra, finns det mängder med andra alternativ att välja mellan. Rekommenderat är dock att du köper din kamera online, eftersom det är här du får tillgång till de bästa priserna och fler valmöjligheter.

Topp 5 bästa åtelkameran 2022

1. 5-PACK Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP

5-PACK Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MPDen första åtelkameran som vi ska titta närmare på är vår vinnare i premiumkategorin. Här hittar du ingen mindre än 5-PACK Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP. Precis som namnet beskriver så kommer du att få med fem stycken åtelkameror i ett och samma paket. På så sätt kommer du att kunna sätta upp övervakning på många olika områden eller från flera olika vinklar, för att få en så bra överblick som möjligt.

Med Boly Guard BG584-24mHD kommer du att kunna få både bilder via telefon och via din mejl. Du bestämmer själv vad som blir bäst för dig. Den högteknologiska rörelsedetektorn reagerar blixtsnabbt på både rörelse och värme och kan också känna av om det är ett stort eller litet djur som rör sig. Tack vare time laps kommer du att kunna använda en fördröjningsfunktion som gör att kameran fotograferar i en redan förinställd tidsintervall. Alla bilder och filmer kommer att sparas ned på det medföljande SD-kortet på 16 GB.

Se priset här!

2. Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP 3-PACK

Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP 3-PACKOm du inte vill betala fullt så mycket som vår premiumvinnare, men fortfarande vill ha ett paket med flera åtelkameror, kan vi istället rekommendera en av våra vinnare i mellanpriskategorin. Med Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP 3-PACK får du med tre stycken kameror som du kan montera fast på allt från träd till stolpar.

Med Boly Guard BG584-24mHD åtelkamera får du en riktigt högkvalitativ kamera som levererar skarpa 24 megapixels fotografier och videos till din mejl eller mobiltelefon. Väljer du att få bilderna via mejlen kommer de att levereras som GPRS-filer. Om du tycker att det blir för många bilder kan du enkelt begränsa detta med de olika funktioner som finns tillgängliga. Boly Guard BG584-24mHD åtelkamera fungerar lika bra på natten som på dagen och har också en multibildsfunktion. Med hjälp av denna kommer du att kunna ta flera olika bildserier och videoklipp som är långa. Varje fotografi kommer dessutom att stämplas med både serienummer, datum och tid. Om du vill kan du överföra bilder och titta på dem i tv:n. Det gör du genom den medföljande USB:n.

Se priset här!

3. Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP

Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MPVi sänker oss ännu mer när det kommer till pris och tittar på vinnare nummer två i mellanpriskategorin. Här har vi valt att lista Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP, tack vare den höga kvaliteten och de många unika funktionerna som kameran har. Om man jämför med Scout Guard 550 MMS kommer den största skillnaden vara att du får tillgång till en tvåvägskommunikation och att du dessutom kan fotografera med en time laps.

Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MPs tvåvägskommunikation gör det möjligt för dig att skicka olika kommandon till din kamera. Du kommer till exempelvis att kunna sitta hemma eller på arbetet och ändå beordra din kamera att ta en bild eller skicka den till dig. En annan unik egenskap som Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP har är att du kommer att få Sound broadcast. Det betyder att du kan ta hjälp av inspelade lockläten för att locka till dig djur till platsen. Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP fungerar lika bra med ett surf abonnemang som den gör med ett mobilt abonnemang. Du bestämmer vad som passar dig bäst!

Se priset här!

4. Åtelkamera Boly Guard 584 MP

Åtelkamera Boly Guard 584 MPNu är det dags att titta på våra vinnare i budgetkategorin. De här åtelkamerorna har vi valt ut med extra stor omsorg för att säkerställa att man inte har tummat på kvalitet för att få till ett lägre pris. PÅ första plats i budgetkategorin hittar du Åtelkamera Boly Guard 584 MP, vilket är ett utmärkt val för nybörjare eller för den som inte vill göra av med alldeles för mycket pengar på sitt inköp.

Precis som med många andra modeller erbjuder Boly Guard 584 MP dig möjlighet att få dina bilder och videoklipp skickade via dator eller via mobiltelefonen. På så sätt kommer du att kunna följa alla händelser vid området runt kameran när som helst under dygnets alla timmar. Blir det för mycket bilder som är onödiga har Boly Guard 584 MP också en funktion där du kan begränsa antalet. Boly Guard 584 MP arbetar med skarpa och tydliga bilder på 24 megapixel. Boly Guard 584 MP har utrustats med en mycket effektivare och högteknologisk rörelsedetektor. Detta säkerställer att du inte kommer att missa något djur, även om det är så att de skulle springa förbi mycket snabbt.

Se priset här!

5. Scout Guard 520 Åtelkamera

Scout Guard 520 ÅtelkameraBilligt kan i många fall betyda sämre, men detta gäller inte för alla produkter som finns på marknaden och speciellt inte för Scout Guard 520! Det här är en otroligt bra och välfungerande kamera som har ett mycket bekvämt och lågt pris. Om du är nybörjare inom jakt kan vi varmt rekommendera Scout Guard 520 som din instegsmodell. Trots det ringa priset och enkelheten i kameran är den en stor favorit hos många jägare.

Scout Guard 520 lämpar sig för de jägare eller personer som vill ha en så liten kamera som möjligt. Anledningen till detta är helt enkelt för att den här modellen är en av de minsta som finns i utbudet idag. Du kan med fördel använda den i samband med jakt, men också om du vill fågelskåda, övervaka bostaden eller för andra säkerhetsändamål. Scout Guard 520 startar igång om den känner av rörelse från djur eller människor och använder sig av en infraröd rörelsesensor för detta. Kameran fungerar utmärkt att använda sig av utomhus och klarar av vind såväl som vatten och snö. Scout Guard 520 kan dessutom filma med 720p HD-kvalitet och har också en ljudupptagningsfunktion. SD-kort medföljer ej i samband med beställning!

Se priset här!

Köpguide för bästa åtelkameran

Oavsett om du har använt dig av en åtelkamera tidigare eller inte kan det vara svårt att veta vilken modell som man ska välja. Det finns mängder med olika typer av kameror på marknaden och alla kommer de med sina egna unika egenskaper och finesser. Vi rekommenderar att du läser igenom hela vår bäst i test köpguide innan du gör ditt slutgiltiga val. I köpguiden kommer du bland annat att få veta mer om kamerans många användningsområden, men du kommer också att få veta vilka egenskaper som är viktigast.

Att kunna filma och ta bilder under natten är något som många jägare uppskattar väldigt mycket. Om du planerar att köpa en åtelkamera rekommenderar vi därför att du väljer en modell som kan erbjuda en sådan funktion. Här behöver du även titta på hur bra och smidig rörelsedetektorn är, samt vad det är för typ av lins som kameran använder sig av. En annan mycket viktig aspekt är batteritiden. Det blir naturligtvis en väldigt tråkig situation om du inser att kameran inte har kunnat filma under de timmar som du ansåg var viktigast för just din jakt. Ytterligare en fråga som du bör ställa dig är hur stort lagringsutrymmet är. Vissa jägare vill att det ska kunna få plats och lagras mycket bilder och filmer under en längre tid, medan andra nöjer sig med mer begränsad information.

Vem är i behov av en åtelkamera?

Frågar du oss skulle vi tveklöst säga att alla jägare som vill få bättre koll på ett specifikt område är i behov av en bra åtelkamera. Det betyder dock inte att kameran bara kan användas i detta sammanhang. Tack vare att de allra flesta modeller tål vind, regn och snö mycket bra, så kan kameran också användas vid många andra tillfällen. Det är exempelvis inte helt ovanligt att fågelskådare kan ha stor nytta av den, men den kan också fungera som en extra övervakning vid din bostad, sommarstuga eller vid jaktstugan. Genom att skapa en övervakningskamera som är mer robust än många andra alternativ kan du dessutom känna dig säker på att den inte går sönder i första taget.

Vissa djur kan vara lite extra intresserade av vad det är för något som du har satt upp i skogen. Det kan också vara så att du inte har monterat fast din åtelkamera tillräckligt bra och detta resulterar i att den tippar i backen. För att undvika eller minska risken för detta kan det vara en god idé att investera i ett kamerahus. Ett kamerahus fungerar som ett extra skydd och hindrar dessutom djur från att kunna ta sig alldeles för nära och förstöra kameran.

Så valde vi modellerna

Att bara välja ut åtelkameror på måfå kommer inte att ge en tillräckligt bra bäst i test och vi är mycket noga med att se till att alla vår test faktiskt är genuina. Det betyder att vi såg till att gå igenom flera olika steg för att välja ut de modeller som vi ville ha med i testet och som vi ansåg var de bästa inom sina prisklasser. Först och främst tittade vi på de åtelkameror som vi själv har använt oss av genom åren, men vi tittade även på nyare modeller och andra recensioner på nätet. Därefter gjorde vi en grundlig research där vi besökte olika tillverkares och återförsäljares hemsidor för att lära oss mer om produkterna.

Även om vi här ansåg att vi faktiskt hade tillräckligt med information för att veta vilka de bästa modellerna var så slutade inte sökandet. Att veta hur andra jägare och personer har upplevt en viss produkt är mycket viktigt och därför såg vi till att även läsa omdömen från tidigare kunder. Detta gav oss en så heltäckande bild som möjligt och resultatet av efterforskningen ser du i vår produktlista!

Vilken åtelkamera lämpar sig för nybörjare?

Som nybörjare inom jakt är det många saker som man måste försöka ha reda på. Du måste först och främst se till att du skaffar dig en jaktlicens och därefter måste du ha ordentliga jaktkläder, en ryggsäck och ett gevär. Även en bra jaktkniv är viktigt när du ska ta ut ett djur. Att införskaffa sig en åtelkamera som nybörjare är kanske inte det vanligaste, eftersom det är mer avancerad utrustning som många upptäcker nyttan av längre fram. Det betyder dock inte att man måste vänta med att köpa en, om man verkligen vill testa på och är i behov av en.

Vi skulle vilja rekommendera att nybörjare börjar med de modeller som är vinnare i vår budgetprisklass. Orsaken till detta är helt enkelt för att vi tycker att de är tillräckligt bra och har alla de funktioner som är nödvändiga för ändamålet. De är också billigare i pris. Skulle det vara så att du känner att en åtelkamera var ett onödigt inköp behöver du åtminstone inte känna att du har kastat allt för mycket pengar i sjön.

Budgetmodellerna är bra alternativ för de allra flesta. Skulle det däremot vara så att du behöver en åtelkamera som är mer ordentlig och som erbjuder strömförsörjning så kan en av mellanprisklassvinnarna vara ett bättre alternativ. Dessa kostar förvisso lite mer i inköp, men det kan helt klart vara värt varenda slant.

Kostnad för en åtelkamera

De allra flesta erfarna jägare är väl medvetna om att utrustning som är framtagen för jakt kan vara rätt kostsam. Hur mycket utrustningen kommer att kosta beror naturligtvis på vad det är för produkt eller verktyg som man pratar om, men i grund och botten kommer specifik jaktutrustning att kosta lite mer än andra produkter i samma kategori. När du ska köpa en åtelkamera är det inte konstigt att du även undrar vad det är för priser som du har att förvänta dig. Att säga exakt hur mycket en kamera av detta slag kostar är dock inte så enkelt. Marknaden är väldigt stor och det finns mängder med olika tillverkare att välja mellan. Frågar du oss skulle vi säga att en åtelkamera kan kosta allt från någon enstaka femhundralapp, till flera tusentals kronor.

Hur mycket du vill lägga på din åtelkamera är helt upp till dig själv. Vill du ha den bästa åtelkameran som finns därute kommer du att behöva betala mer än om du väljer ett enklare alternativ. Vi rekommenderar att du sätter en tydlig budget för åtelkameran innan du beger dig ut för att köpa en (eller köper online på nätet). Anledningen till detta är helt enkelt för att du ska slippa komma över en massa kameror som är i en prisklass som du inte känner dig bekväm med.

I vårt bäst i test för bästa åtelkameran kommer du att hitta flera olika prisnivåer. Fördelen med att använda sig av ett bäst i test för att hitta rätt är att du inte behöver oroa dig för att budgetprodukterna är dåliga eller inte kommer fungera som de ska. Detta är något som du absolut kan behöva hantera om du bara väljer en billig kamera på fri hand och utan någon direkt information om produkten i fråga. Vårt bäst i test innehåller bara högkvalitativa produkter, vilket även gäller för våra budgetvinnare.

Skillnaden mellan en vanlig kamera och en åtelkamera

Det är inte helt ovanligt att man kan överväga att använda sig av en vanlig övervakningskamera eller traditionell kamera för samma ändamål, men vi rekommenderar att du avstår från denna idé helt och hållet. Visst kanske du redan har en bra övervakningskamera som ligger hemma och inte används, men det finns många egenskaper hos åtelkameran som den klassiska kameran inte har.

Till att börja med kommer en åtelkamera att kunna klara av de svenska väderförhållandena utan problem. Majoriteten av alla kameror kan hantera kyla såväl som vatten och vind, men även snö är sällan något att oroa sig för. En annan skillnad är att åtelkameran också är utrustad med batterier som ger en mycket längre batteritid och att du kan styra din kamera med hjälp av en app. Genom appen kan kameran sedan skicka videor, ljud eller bilder till din mobiltelefon när rörelsesensorn går igång. Det går även bra att få bilderna skickade till sin mejladress.

Även om det skiljer en hel del mellan vanliga övervakningskameror och åtelkameror så kan åtelkamerorna faktiskt användas till övervakning på andra platser om du så skulle önska. Detta är något som vi tycker är viktigt att du är medveten om. Om du vill ha extra övervakning vid bostaden, vid garaget eller i trädgården kan en åtelkamera vara ett minst lika bra alternativ som en vanlig övervakningskamera. Kanske till och med bättre!

Hur fungerar kamerans MMS-funktion?

Du behöver inte köpa den bästa och dyraste åtelkameran på marknaden för att få tillgång till MMS-funktionen. Sanningen är att majoriteten av alla kameror för ändamålet kan erbjuda dig just detta. Enkelt förklarat kan man säga att denna funktion gör det möjligt att kunna få videor och bilder från kameran skickade till dig – antingen via mejl eller till din mobiltelefon. De åtelkameror som fanns förr hade inte tillgång till denna teknik och därför var man då tvungen att åka ut till platsen där kameran hade monterats, för att se vad som hade spelats in. De moderna åtelkamerorna gör det möjligt för dig att placera ut utrustningen på en plats långt ifrån ditt eget hem och samtidigt få information i realtid om vad som pågår på platsen.

Observera att det fortfarande finns modeller som inte har MMS-funktionen och därför bör du säkerställa att en sådan finns innan du gör ditt köp. Detta är extra viktigt om du vill jaga på en plats som är långt borta och som du inte kan ta dig till på några minuter. Här kan man också se att de nya modellerna med en app låter dig styra åtelkameran med hjälp av din mobiltelefon. Genom appen kommer du till exempelvis att kunna stänga av den vid olika tillfällen, se hur mycket batteri som finns kvar eller varför inte själv ta en bild!

Använder sig åtelkameror av blixt vid fotografering?

En åtelkamera är en kamera som är specifikt framtagen för jakt och som alla jägare är medvetna om skulle en blixt skrämma iväg ett djur på nolltid. När man tillverkar åtelkameror använder man sig således inte av blixtar för att fotografera och lysa upp ett område. Det man istället använder sig av är något som kallas för IR-belysning.

Med hjälp av IR-belysning kan en plats lysas upp, utan att man behöver använda sig av blixtar. Genom denna teknik kan man alltså få en kamera som kan fotografera även under nattetid. Något som dock kan vara viktigt att vara medveten om är att fotografier som är tagna med just IR inte kommer att ha samma höga kvalitet som när man använder sig av blixt. Upplösningen blir helt enkelt lite sämre. Är det så att kvaliteten på bilden är mycket viktig för dig rekommenderar vi att du satsar på en modell som har en så hög upplösning som möjligt, alternativt många megapixlar. På så sätt kan du känna dig tryggare med att bilderna blir tydliga och klara om du jämför med en som har låg upplösning.

Att ha en åtelkamera som kan fotografera under nattetid är dock inget krav. Huruvida du är i behov av IR-belysning eller inte beror på vad det är för typ av jakt som du utför och vad det är som du vill använda kameran till. Om du vill ta vackra bilder på fåglar som bara är ute under dagen kommer funktionen inte att vara till någon nytta och du betalar mer än vad du egentligen hade behövt göra. Ska du däremot jaga rådjur eller vildsvin är en sådan funktion mycket användbar!

Avtryckshastigheten – Viktigt eller oviktigt?

Trodde du att det bara var att klicka hem den kamera som var billigast och förvänta dig optimal funktion? Då trodde du fel. Det finns mängder med olika saker som du måste tänka på när du ska köpa dig en åtelkamera och ska vi vara ärliga så är priset det sista problemet. Visst kommer din budget att vara avgörande för vilken typ av kamera som du kommer kunna välja, men hur kameran fungerar är av betydligt större värde än om du sparar in någon hundralapp eller två. Står du och velar mellan två olika kameror i olika prisklasser (och din budget klarar av båda) rekommenderar vi att du väljer det dyrare alternativet.

Något som är mycket viktigt, och som också är vanligt att man glömmer bort, är att titta på vilken avtryckshastighet som åtelkameran har. Avtryckshastigheten är nämligen det som beskriver hur snabbt din kamera kommer att kunna ta en bild. Orsaken till varför det är viktigt att ha koll på detta är helt enkelt för att ju snabbare kameran kan fotografera, desto större chans har du också att kunna fånga ett djur som rusar förbi. Om du väljer en åtelkamera där avtryckshastigheten är låg, t.ex. att den tar mer än en sekund, är risken stor att djuret redan har hunnit förbi och att du endast får en samling med massa olika naturbilder. I grund och botten använder du dig trots allt av kameran för att se vilka djur som befinner sig i området och hur de beter sig. Att få fotografier på natur är således långt ifrån uppskattat.

En åtelkamera behöver dock inte vara dyr för att den ska ha en bra avtryckshastighet, utan här gäller det bara att du läser igenom produktbeskrivningarna noga. De åtelkameror som vi har valt till vårt bäst i test för bästa åtelkameran har alla en bra avtryckshastighet och lämpar sig således perfekt för fågelskådare, jägare och den som är i behov av övervakning i eller runt hemmet.

Montera åtelkameran rätt

När du äntligen har införskaffat dig en åtelkamera vill du med största sannolikhet sätta ut den direkt. Kanske har du till och med väntat väldigt länge och bara vill bege dig ut i skogen för att titta närmare på den aktivitet som försiggår i ett specifikt område. Det kan du naturligtvis göra, men vi rekommenderar dig att först ta reda på hur du ska montera din kamera på bästa sätt.

Det vanligaste är att man väljer att montera kameran på en stolpe eller runt ett träd. Hur långt avstånd som du vill ha beror naturligtvis på dina egna preferenser, men ska man lyssna på experterna är ett avstånd på 3-4 meter från foderplatsen det mest optimala. Är det så att du vill att kameran ska kunna fotografera som bäst under de mörka timmarna bör den dessutom sitta på en höjd på 0,7-1,5 meter från marken.

Återigen vill vi varna om nyfikna djur. Allt för många gånger har vi hört historier från jägare som berättar att deras kameror har blivit förstörda eller förflyttade av att djur varit alldeles för närgångna. Om du vill minska risken för detta kan du köpa ett kamerahus som du kan använda dig av. Kamerahusen är enkla att använda och skyddar din åtelkamera från stötar, buffar eller tänder som vill smaka.

Är åtelkameror lagliga?

Under många år rådde det en hel del delade meningar om huruvida det var lagligt att sätta upp åtelkameror och bevaka ett område eller inte. Detta gällde främst områden som var allmänna och inte om man satte upp kameran i sin egen trädgård. Fram till år 2018 behövde man ha ett tillstånd för att få använda sig av utrustningen, men idag är det något som inte längre krävs. Ska du sätta upp kameran på en allmän plats rekommenderar vi dock att du vinklar den på ett sådant sätt att förbipasserande människor inte kommer att hamna med på bild. På så sätt minskar du risken för att någon skulle ta illa vid sig eller bli filmad utan vetskap.

Summering

Nu har du kommit till slutet av vårt bäst i test för bästa åtelkameran och förhoppningsvis kommer vår köpguide och våra produkter att göra din beslutsprocess mycket enklare. Som tidigare nämnt finns det åtelkameror i alla möjliga prisklasser och med olika funktioner som du kan dra nytta av. Ju större utbud som finns, desto svårare kommer det vara att välja. Å andra sidan kommer detta också bidra till att du, med största sannolikhet, kan hitta en modell som passar perfekt för dina behov och ditt ändamål.

Innan vi ska släppa dig och låta dig beställa din åtelkamera i lugn och ro vill vi återigen påminna om att välja en modell med en bra batteritid och med en upplösning som är högkvalitativ!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *