Jaktsäsong 2022 – Dessa datum måste du känna till

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

I Sverige är jaktsäsongen framför allt under hösten och vintern. Det finns speciella tider när jakt på olika djur är tillåtna, och de kan skilja sig åt så att perioderna inte är riktigt desamma i hela landet.

När är det dags att ge dig ut?

När du skaffat all friluftsutrustning du behöver (t.ex. på Beredd.se) och står beredd att ge dig ut och jaga ska du inte glömma att kolla när du får jaga vad. Även om det är för att du glömt att kolla upp vilka datum som gäller blir det ett jaktbrott om du jagar vid fel tid.

För älgjakt är det olika tider för norra Sverige och för resten av landet. I norra Sverige börjar älgjakten redan i september och den sker i två olika perioder med en paus när djuren är brunstiga. I södra och mellersta Sverige börjar älgjakten i början av oktober och håller sen på i ungefär två månader.

Rådjur är okej att jaga under en mycket längre period. Från och med 16 augusti är det tillåtet att jaga hornbärande djur och från 1 oktober är jakt på alla rådjur tillåtna. I södra och mellersta Sverige är det tillåtet att jaga kid från och med 1 september. Rådjursjakten varar fram till 31 december i norra Sverige och i resten av landet varar den till 31 januari. På vissa håll finns det en period med rådjursjakt mellan 1 maj och 15 juni.

Kronhjort får jagas 16 augusti till 31 januari i hela landet utom Skåne. För Skåne gäller särskilda regler och det är olika regler om jakten sker inom eller utanför kronhjortsskötselområde.

Även för mindre djur finns det fastslagna jakttider. Jakt på hare börjar 1 september och i mellersta och norra Sverige varar den till och med sista februari. I södra Sverige avslutas jakt på fälthare och skogshare någon gång mellan sista januari och sista februari, det är olika i olika områden. Skyddsjakt är tillåten även under andra delar av året. Bäver är tillåtet att jaga 1 oktober till 15 maj i norra Sverige och 1 oktober till 10 maj i resten av landet.

Jakt på rapphöna är 16 september-31 oktober i södra och mellersta Sverige, medan ingen jakt på rapphöna är tillåten i norra Sverige. Jakttiden för fasan är 1 oktober-31 januari i hela landet. Även för andra fågelarter finns reglerade jakttider, vilka tider som gäller beror dels på var i landet du befinner dig och dels på vad det är för fågel.

Hela listan med alla jakttider går att hitta till exempel hos Jägareförbundet, det kan också gå att få information från ditt lokala jaktlag.

Kan jakttiderna ändras?

Jakttiderna för det här året är fastslagna, så du kan kolla vilka datum som gäller för just det område där du ska jaga. Jakttiderna ses över med jämna mellanrum, för att till exempel se om jakten behöver begränsas. Det sker cirka vart tredje år, och det är regeringen som står för att bestämma de generella jakttiderna. Lokalt kan jakträttshavare begränsa jakttiden genom att flytta fram starten eller att avsluta den före slutdatumet. Det kan bero på olika saker, ett skäl är att jaktkvoten uppnåtts.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *